Všechny rostliny - jak venkovní, tak pokojové - jsou náchylné k napadení škůdci obzvlášť tehdy, mají-li něčeho příliš nebo naopak nedostatek. Vyplatí se proto rostliny pravidelně kontrolovat a pokud škůdce objevíme, zjednat nejen nápravu, ale také hledat příčinu napadení. Zda používat či nepoužívat chemické přípravky - o tom bychom mohli vést sáhodlouhou diskuzi. Pokud je to jen možné, odstraníme škůdce mechanicky nebo přípravky na přírodní bázi. Bohužel je však mnohdy nutné sáhnout po chemii.

Ochrana zahradních rostlin

Přípravky na ochranu zahradních rostlin lze jednoduše rozdělit na přípravky proti houbovým chorobám a přípravky proti škůdcům.

Přípravky proti houbovým chorobám, zvané také fungicidy, bývají vyráběny na bázi síry nebo mědi. Sirnaté prostředky jsou obvykle levnější, protože jsou málo hygienicky závadné. Obvykle se používají proti kadeřavosti broskvoní nebo k moření česneku proti háďátku. Měďnaté přípravky jsou již o něco dražší, zato nejsou příliš hygienicky závadné. Oblíbeným přípravkem na bázi mědi je např. Kuprikol, který zaručuje okamžitý účinek v poměrně krátké ochranné lhůtě. To znamená, že po jeho ošetření můžete konzumovat zeleninu již za pár dní. Používá se na ochranu vinné révy, rajčat, okurek atd. Organické přípravky se používají zejména proti skvrnitosti listů, strupovitostí plodů a plísňovým chorobám. Přípravky Delan 750 SC, Dithane DG, Dithane M 45, Novozir a Syllit se používají proti strupovitosti ovocných plodů, skvrnitostí listů a u broskví proti kadeřavosti listů. Proti padlí je účinný Fundazol 50 WP, Bayleton 25 WP, Karathane LC atd. Na bázi olejů a absolutně hygienicky nezávadné jsou přípravky Biool a Bioton, které se používají v boji proti padlí. Přípravky při léčení plísně u rajčat se používá Curzate K, Aliette, Ridomil Gold MT 68 WP.

Přípravky proti škůdcům
Škůdce hubíme obvykle přípravky zvanými insekticidy. Proti mšicím jsou účinné přípravky Mospilan 20 SP, Aztec 140 EW, Pirimor 25 WG. Na hubení svilušek je účinný přípravek Omite 30 WP, Neudosan, Talstar 10 EC. Na červce zabírá nejlépe Applaud 25 WP, Mospilan 20 SD, na molice Biool, Mospilan 20 SP, Talstar 10 EC. Na hubení nejrůznějších housenek motýlů, které okusují okrasné a ovocné rostliny, použijeme Biobit nebo Dipel.

Při aplikací přípravků je důležité dodržet několik pravidel:
- nepracovat za ostrého slunce;
- nepracovat za silného větru;
- přípravky neaplikujeme před deštěm;
- postřiky je třeba opakovat cca po 10 dnech až do nápravy stavu.
Strupovitost jablka
Strupovitost jablka

Ochrana pokojových rostlin

Pokojové rostliny sice netrpí na škůdce a nemoci tak jako zahradní rostliny. Pokud však jsou napadeny, je potřeba co nejrychleji zasáhnout, aby nevznikly ještě větší škody. Nejčastěji je napadají mšice (zelený savý hmyz), které sají šťávu ze stonků a poupat. Nejenže rostlinu oslabují, navíc ji pokrývají lepkavou medovicí. V boji proti mšicím se osvědčil přípravek Pirimor. Pokud je rostlina pokrytá hnědými štítky, jde pravděpodobně o puklice, které se objevují převážně v paždí listů nebo na spodní straně listů. Lze je hubit mechanicky tak, že je setřeme vlhkým hadříkem nebo hadříkem namočeným v lihu. Účinným prostředkem k hubení puklic je přípravek Savel. Počítejte však s tím, že boj s puklicemi je zdlouhavý a někdy i neúspěšný. Teplé a příliš suché prostředí obvykle přináší napadení sviluškou, která saje na spodní straně listů šťávu a vytváří na listech jemné pavučinky. Účinnou prevencí je pravidelné rosení listů, nápravou přípravek Omite nebo Talstar. Malé černé mušky smutnic samy o sobě nejsou nebezpečné, nebezpečná jsou jejich vajíčka, která kladou do substrátu. Z nich vylíhlé larvičky požírají kořínky.
Puklice
Puklice