Rychlé, komfortní a bezproblémové otevření dveří. Zámek je navíc samozamykací, čili dveře se při jeho použití vždy uzamknou automaticky. Klíč navíc máte vždy s sebou, nelze jej zapomenout, je na konci prstu vaší ruky. Přitom mají dveře s biometrickým zámkem Achát takzvanou antipanikovou funkci. Z vnitřní strany je lze otevřít vždy, což oceníme například při požáru.

Dveře jsou po autorizaci vždy standardně otevřené po dobu 10 sekund, identifikace probíhá 1 sekundu (optický scanner zámku umožňuje rychlost identifikace 1 sekundu). Na druhou stranu je možné nastavit i průchozí režim pro případ častého průchodu či použití v obchodních prostorách po celou pracovní dobu, kdy je nutné nechat dveře stále otevřené. A pokud požadujeme neomezený počet uživatelů, je možné vložit i číselný kód. Navíc existuje i možnost sdělení kódu pro otevření zámku v případě nepřítomnosti.

Velmi snadná je instalace tohoto zámku, stejně jako jeho obsluha. Jako administrátor můžete kdykoli přidat uživatele a stejně snadno jej můžete i smazat. Instalace se provádí na rozteč zámku 72 nebo 92 mm. Zámek je napájen 4 kusy baterie AA, při jejichž výměně jsou otisky v paměti zachovány, samozřejmou součástí zámku je signalizace při slabém stavu baterií.

Biometrický zámek Achát dosahuje životnosti 8.000 otevření a jde o naprosto nezávislé zařízení. Umožňuje až 5 administrátorů a až 100 uživatelů. Jeho pracovní teplota je - 20 až + 55 oC a vhodný je tedy i pro venkovní použití. Podmínkou je však nepřímý styk s deštěm.

Zámek Achát pro hotely

Hotelový systém fungující na platformě zámku Achát se vyznačuje bezdrátovým nahráváním otisku prstu do přístroje. Při registraci na recepci hotelu naskenujete svůj otisk prstu, který obsluha odešle přímo na zámek vašeho pokoje. Dveře je však nadále možné otevřít vzdáleně přímo z recepce, stejně tak je místo prstu možné použít i číselný kód, případně využít záložního otevírání na klíč.

Díky hotelovému systému postavenému na zámku Achát máte přehled o otevření dveří, nebo neúspěšných pokusech o otevření. Získáte tak větší jistotu, že nikdo nevztáhne ruku na váš majetek a pokud ano, hned se snadno dozvíte kdo.

Dveře jednoduše otevřete díky prstu své ruky, přitom je však nemusíte zamykat, uzamknou se automaticky po vašem opuštění pokoje. V případě požáru můžete navíc využít antipanikovou funkci zámku Achát. A stejné výhody tento zámek skýtá samozřejmě i pro vlastníky a personál hotelu.

Veškeré vlastnosti hotelového bezpečnostního biometrického systému, který je založen na zámku Achát, odpovídají jeho standardní verzi pro ostatní uživatele.

Co jsou biometrické systémy?

Jsou to všechny známé a dosud objevené aplikace biometrických technologií, které umožňují automatickou identifikaci, případně verifikaci fyzických osob. Každý biometrický systém je založen na konkrétním biometrickém prvku. Ten může být univerzální (existuje u všech osob), jedinečný (musí každou osobu odlišovat) a stálý (každá osoba si v průběhu času biometrický prvek trvale uchovává).
Foto: zámky Achát, verze 2.0 a 4.1
Foto: zámky Achát, verze 2.0 a 4.1
Rozlišují se 2 hlavní kategorie biometrických postupů, vždy podle toho, zda používají stabilní nebo dynamická data.

Biometrické postupy využívající stabilní data jsou založené na fyzických a fyziologických aspektech, které měří fyziologické vlastnosti osob a využívají tedy následující postupy:
  • verifikaci otisku prstu
  • rozpoznávání duhovky
  • analýzu sítnice
  • rozpoznávání obličeje
  • analýzu markantů hlavy
  • rozpoznávání tvaru ucha
  • detekci pachu těla
  • rozpoznávání hlasu
  • analýzu vzorku DNA
Biometrické postupy využívající dynamická data nebo charakteristiky chování využívají následující postupy, které jsou založené na rysech chování osob:
  • verifikaci vlastnoručního podpisu
  • analýzu stisku tlačítek
Mnohé biometrické systémy však kombinují různé biometrické znaky fyzické osoby s jinými technologiemi identifikace nebo autentizace.

Biometrická data jsou shromažďována během fáze nazývané „zápis.“ K zápisu je použit senzor, který je specifický pro každý typ biometrického znaku. Fáze zápisu je klíčová, jelikož pouze při ní jsou zároveň přítomné „hrubé“ údaje, výběrové a ochranné algoritmy (kryptografie, hašování, …) a šablony. Hrubé údaje jsou navíc informací citlivou ve smyslu čl. 8 Směrnice 95/46/ES. Z důvodů ochrany osobnosti a osobních dat je tedy biometrické údaje nutné zpracovávat jako citlivé.

Pro biometrické systémy platí, že vybírají z biometrických dat rysy specifické pro konkrétního jednotlivce. Na jejich základě je vytvořena takzvaná „šablona,“ která je strukturovanou redukcí biometrického obrazu a zaznamenává biometrické prvky (tedy biometrické měření jednotlivce).

Biometrické systémy by neměly být strašákem, nýbrž pomocníkem. Existují však oprávněné obavy o možném zneužití těchto systémů a tedy i osobních údajů. Doufejme, že tomu tak nebude a biometrie pomůže zabezpečit majetek a bezpečnost osob a díky některým jedincům se tato technologie neobrátí přímo proti nám samým.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)