Energeticky úsporná okna musí šetřit Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Před dvěma lety čekala v poštovní schránce na Jaroslava zase další složenka. Nedoplatek za plyn. Rozhodl se, že je na čase tenhle každoroční problém jednou pro vždy vyřešit a konečně u sebe doma vymění stará okna. Obrátil se na místní řemeslníky, vybral si dražší, ale energeticky úspornější okna s trojsklem, a nechal všechna okna vyměnit. I letos na něj ale ve schránce čekala ta samá složenka. „Kde jsou slibované úspory,“ ptá se Jaroslav a kroutí nevěřícně hlavou. Připadá si podvedený a neví, kde se stala chyba.

„Je to zbytečné a drahé!“

Častým, avšak nesprávným postupem mnoha montážních firem je ukotvit okno do otvoru a vzniklou spáru vyplnit polyuretanovou pěnou. To funguje bohužel jen chvíli, zpravidla do první zimy. Potom začne být pěna nasákavá – nejenže propouští vlhkost a kolem oken se pak tvoří plísně, ale ani tepelně a zvukově neizoluje, takže za energii platíte mnohem víc, než musíte. Řemeslníci přesto preferují tento (pro ně) jednoduchý způsob. „Vůbec jsem nevěděl, že existují různé druhy montáže oken. Nikdo se mě neptal, jestli tam chci –byť trochu dražší – okenní systém,“ říká Jaroslav a není jediný, kdo má tento problém. Firmy systémovou montáž zákazníkům většinou nenabídnou, a když si o ni zákazník sám řekne, odbydou ho tím, že je to zbytečné a drahé. Ve skutečnosti se jim ale nechce trávit zakázkou pár hodin času navíc. Záruku poskytují jen na samotná okna a ne na jejich montáž, takže případné reklamace ignorují.
Napojení těsnicí fólie a okna na interiérovou příčku
Napojení těsnicí fólie a okna na interiérovou příčku

Je to nezbytná investice, která se brzy vrátí

„Až později jsem se dozvěděl, že existuje řešení, které peníze opravdu ušetří. Mrzí mě, že jsem to nevěděl dřív. Ušetřil bych si spoustu starostí a taky peněz,“ dodává Jaroslav. Úspory, kterých lze při výměně oken dosáhnout jsou značné, ale jak už bylo řečeno, musí být okna vyměněna správně. Bohužel až ve chvíli, kdy Jaroslav hledal, proč ušetřil výměnou oken výrazně méně, než čekal, narazil na online kalkulátor úspor. Je možné na něm jednoduše spočítat, kolik lze ušetřit právě správnou (systémovou) montáží.

Úspory se zárukou 10 let

Ukážeme i vám, kolik mohl Jaroslav ušetřit, kdyby použil systém „i3“ od společnosti Tremco illbruck. Kromě toho, že by ušetřil značný obnos na složenkách za plyn, by mohl být klidnější i proto, že na montáž (tedy nejen na okna) se systémem „i3“ lze poskytnout desetiletou garanci funkčnosti. Výhoda kvalitních, energeticky úsporných oken je často špatnou montáží úplně znehodnocena. Pronikání vlhkosti a vznik plísně okolo oken jsou při špatné montáži velkým rizikem. Únik tepla pak už zcela běžnou realitou. Realitou, kterou lze snadno vyčíslit.
Spočítejte si, kolik přesně ušetříte se systémem „i3“!
Pohled na osazené PVC okno z interiéru
Pohled na osazené PVC okno z interiéru
Těsnicí komprimační páska v exteriérové části spáry
Těsnicí komprimační páska v exteriérové části spáry

Vzorová kalkulace

  • Byt 3+1
  • Počet oken v bytě: 4 ks
  • Obvod okna: 8 m
  • Město: Brno
  • Způsob vytápění: Zemní plyn (cena 12,60 Kč/m3)
Špatná montáž
  • Roční ztráty způsobené špatnou montáží:
  • 1 513 kWh – 144 m3 zemního plynu – 1.816,- Kč
Správná montáž „i3“
  • Úspora výdajů za energie při použití správné montáže za 10 let – 22.836,- Kč
  • Náklady na systémovou montáž včetně cen prací – 4.320,- Kč
Zdroj použitých fotografií: www.montazokna.cz
Upevnění fólie se samolepkou na ostění
Upevnění fólie se samolepkou na ostění
Tremco illbruck s.r.o. Poslat poptávku