Existují dotace na přechod z plynu na tepelné čerpadlo a na venkovní stínění?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. Oba dotazy se týkají dotací, tedy zda existují dotace na přechod z vytápění plynem na tepelné čerpadlo a také na venkovní žaluzie stínící okna.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli jsou dotace na přechod z plynu na tepelné čerpadlo.

Dobrý den, bohužel aktuálně žádný z dotačních titulů nepodporuje a dosud ani nepodporoval přechod z plynového zdroje na tepelné čerpadlo. Nicméně se o této možnosti uvažuje a snad v tomto roce by určitá podpora mohla být spuštěna přes program Nová zelená úsporám. Na bližší podmínky si však musíme počkat.

Dobrý den, doslech jsem se, že je možnost získat dotaci na venkovní žaluzie do oken. Je to tak? Jaké jsou kdyžtak podmínky?

Dobrý den, z programu Nová zelená úsporám je možné získat dotaci na pořízení a instalaci venkovní stínící techniky (žaluzie či rolety). Tato oblast podpory je však pouze doplňková a lze ji poskytnout výhradně v kombinaci s podporou v oblasti A, kam spadá zateplení a výměna oken. Výše dotace je podle typu systému, buďto 1 000 Kč/m2 (s ručním ovládáním) nebo 1 500 Kč/m2 (s inteligentním řízením) plochy výplně otvoru, na kterém je instalován stínicí systém.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku