Hon na myši se sklopnými pastičkami Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Velikostí skoro zanedbatelný živočich, který vás ale může svou přítomností pořádně potrápit. O mravenci lesním se někdy hovoří jako o „nejsilnějším“ zvířeti, protože unese až desetinásobek své váhy. Myš domácí je ještě lepší. I když sama váží okolo 30 gramů, donutí přestěhovat metrákové skříně, truhly i police vás, a stačí jí k tomu jen se ukázat.

Myši jsou věrné souputnice lidské civilizace, a po generace si na naši přítomnost zvykají. Blízkost lidských domácností jí totiž zpřístupňuje snadno dostupnou potravu, úkryt a klidné zázemí. Lidem ale způsobují tito nezvaní podnájemníci řadu starostí. I když myši působí na uložených potravinách škody především okusem, mnohem více jich znečistí vlastní močí a trusem. O nějakých hygienických kvalitách hlodavci zamořeného prostoru nemůže být řeč, a jejich touha neustále budovat hnízda a rozkousávat polštáře, pěnové obložení nebo potahy křesel, z nich činí skutečně nepříjemné hosty. Jak se jich zbavit? Sklopné pružinové pastičky na myši jsou osvědčenou metodou, ale musí se to s nimi umět.
I když to zní trochu divoce: „Když chcete ulovit myš, musíte se naučit přemýšlet jako myš.“ Hned na začátku je ale zapotřebí se na „lov“ připravit. S jednou jedinou pastičkou nevystačíte. Ideální počet se pohybuje mezi 8-10 kusy pastí, pokud lovíte jednu myš. Možná to zní drasticky, ale minové pole také nevytvoříte z jediné výbušné miny. Na myš působí jednotlivá pastička cizorodým dojmem, předmětem, který svou nepatřičnost jasně hlásá celému světu. A protože je od přírody opatrná, jedné pasti se dokáže spolehlivě vyhnout. S větším počtem pastí se stává toto zařízení „součástí myší vnímaného světa“ a už nebude tolik vzbuzovat její opatrnost. A s narůstajícím počtem pastí se také nezanedbatelně zvyšují vaše šance.
Myš domácí
Myš domácí
Naučte se sklopnou pastičkou pracovat. Myslíte si, že to nic není? Chce to cit a trénink, a k tomu se často dopracujete jen přes pár scvaknutí přes prsty. Bolestivá cesta k úspěchu z vás ale lovce myší učiní. Ke správně natažené pasti (nepřetažené, odjištěné, schopné účinně rychlého sklopení) je zapotřebí najít optimální návnadu. Zapomeňte na sýr, který zbožňují myši z kreslených seriálů. Strava bohatá na mléčné bílkoviny hlodavce moc neláká. Návnada o sobě sama musí dát vědět osobitou, přitažlivou vůní. Překvapivě tak můžete mít velký úspěch s obyčejnou játrovou nebo drůbeží paštikou. Ta se navíc na vnadící plošku dobře nanáší, a po zaschnutí jde těžko dolů. Což je špatně pro myš a dobře pro vás.

Jak často nastražovat past? Je důležité, aby z pastičky vyvanul lidský pach. Ten představuje pro myš jasný varovný signál. Proto se i vy k pastem přibližujte a manipulujte s nimi po jejich nastražení co nejméně. Ideální řešení je nainstalovat sérii pastí v podvečer, a nechat je dva dny bez dozoru. Pokud se výsledek nedostaví, je třeba pozměnit strategii. A teď to nejdůležitější: kam pasti klást? Přirozeně, do cesty myším. Pokuste se tedy identifikovat, kudy se myši dostávají dovnitř objektu (domu, bytu, chaty, sklepa), jaký pravděpodobně využívají koridor při cestě za potravou, kde se pokouší potravu hledat (případně kde byly úspěšné). Toto detektivní pátrání vám výrazně usnadní drobné černé myší bobečky, které samovolně trousí v průběhu zastávek na cestě. A pozor, myš se nemusí pohybovat jen horizontálně!
Usmrcená myš
Usmrcená myš
Myš se obvykle pohybuje v přímých trasách, podél zdí, v místech, kde má možnost rychle vyhledat úkryt. Například pod šatní skříní, nebo pod posuvnými policemi komody. První místo ke kladení pastí je na světě. Větší množství pastí je vhodné instalovat „v cíli“ myší trasy. Hlodavec těšící se na pochoutky je o poznání méně opatrný, a vůně návnady ho zláká spíš, než při vstupu do objektu. Na myší cestičce (ideálně podél vertikálních zlomů, rozhraní podlaha/stěna) se vyplatí klást za sebou pasti v páru. Myši je umí přeskakovat, ale druhou sklopnou past při pohybu prostě nečekají. Pokud se vám nepodaří s desítkou pastí během tří dnů ulovit jedinou myš, a přitom stále zaznamenáváte jejich přítomnost, děláte pravděpodobně něco špatně.
  • Dobrým typem je obvykle zamezení myším v přístupu k alternativnímu zdroji potravy. Nenecháváte například svému pejskovi v misce přes noc chutné granule? Pak není divu, že se myším do spíže plné pastí moc nechce.
  • Sklopné pružinové pasti nejsou jediným výrobkem proti hlodavcům na trhu. K dispozici máte ještě sklopné „živochytky“ (uloveného hlodavce poté můžete vypustit ven, bez potřeby ho usmrtit), nebo můžete použít jedu (raději však v ochranném boxu, který zamezuje náhodnému pozření domácími miláčky nebo dětmi), případně sáhněte po „myších lepidlech“, speciálně nanášených lepivých pruzích, na které se hlodavec přichytí. Poslední zmíněné opatření ovšem není moc účinné (a navíc se nesmí na území ČR oficiálně používat), stejně jako nejrůznější ultrazvukové odpuzovače hlodavců. 
Chycená myš
Chycená myš
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com