Ilustrační foto (Zdroj: unsplash.com, autor: Neven Krcmarek)

Psal se rok 2021, když se celá planeta po pandemii koronaviru začala pomalu vracet do starých kolejí. Probouzející se ekonomiky však narazily na nový problém: ceny energií. Zatímco poptávka rostla, klíčový dodavatel plynu do Evropy se rozhodl nechat kohoutky utažené, což zapříčinilo vzrůst cen. A tak přišlo na řadu vypořádávání se s novou krizí, tentokrát energetickou.

Podpora nejen od vlády

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu bylo značné omezení dodávek zemního plynu z Ruska, na kterých byla Česká republika zcela závislá. Cena energií tak bezprecedentně vzrostla.. Z průzkumu veřejného mínění, který si nechala zpracovat společnost ČEZ, vyplynulo, že lidé chtějí energiemi aktivně šetřit a rady, jak na to, očekávají zejména od svých dodavatelů energií. ČEZ proto nejprve spustil poradenský portál Šetřím.cz a následně na něj navázal ČEZ Akademií.

Vzděláváním k úspoře

Právě ČEZ Akademie představila nový koncept, kdy připravila pro širokou veřejnost sérii videí, článků a přednášek týkajících se všech možných odvětví energetiky. Na doprovodné roadshow, jež probíhá ve vybraných kontaktních místech, se zájemci dozvědí například, zda je jejich spotřeba adekvátní a zda je vše správně nastaveno. Po ruce je také energetický expert, s nímž je možné probrat například efektivní využití fotovoltaiky. Specialitou této roadshow je také možnost podívat se pomocí virtuální reality do reaktorového sálu či chladicí věže jaderné elektrárny.

Šetrně směrem k přírodě

Mnoho lidí ani netuší, jak na energiích co nejvíce ušetřit. ČEZ Akademie proto doporučí, jak se dá v domácnosti snadno uspořit, do čeho se vyplatí investovat, a poradí i s vyúčtováním. Díky těmto tipům pak ušetříte nejen peníze, ale nižší spotřebou energie také planetu.