Inspirujte se: Pergola - místo pro odpočinek i zábavu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Máte zahradu a chtěli byste si na ní postavit příjemné zastřešené posezení, které vás bude chránit přes sluncem nebo deštěm. Ať už vám ji bude stavět firma, nebo vy sami, nechte se inspirovat naší galerií. 

Nábytek v pergole by měl být praktický nebo alespoň pohodlný.
Nábytek v pergole by měl být praktický nebo alespoň pohodlný.

Než začnete s realizací, měli byste si ujasnit, kde bude pergola stát. Najděte na své zahradě místo, kde je vám nejlépe. Často to bývá místo, kde již nějaké to posezení máte. Důležitý je i výhled, určitě nechcete koukat třeba do zdi nebo rovnou na vedlejší zahradu sousedům. Postavit pergolu není práce zrovna pro začátečníky. Pokud nejste manuálně zruční, najměte si na to raději profesionály. 

Výhled z pergoly by měl směřovat do rozkvetlé zahrady.
Výhled z pergoly by měl směřovat do rozkvetlé zahrady.

Nejčastěji se pergoly staví ze dřeva. Dřevo také nejlépe ladí se zahradou. Využít se dají i jiné materiály, jako kov nebo plast. Stejně tak nábytek, vybírejte v sortimentu zahradní nábytek, přeci jen musí snést různé nepřízně počasí. Kromě dřeva můžete pořídit nábytek kovový, ratanový nebo plastový. 

Nedílnou součástí pergol bývají grily nebo udírny.
Nedílnou součástí pergol bývají grily nebo udírny.

Pergola může mít nejrůznější půdorys či tvar střechy. Jakmile pergola stojí, její vybavení zahradním nábytkem a osázení květinami, je už čistá zábava. Někdo má rád pergolu celou porostlou rostlinami, ať už kvetoucími nebo nekvetoucími. Někdo má radši minimalismus a funkčnost. Rozhodně by v pergole nemělo chybět místo pro gril. Nezapomínejte na osvětlení.

Pergola jako z Bali
Pergola jako z Bali

Pokud máte rádi luxus, a líbí se vám pergoly, jako se dají najít v přímořských letoviscích, můžete mít na zahradě i takovou nádheru. Závidět vám ji budou sousedé z celé ulice.

 

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com