Jak bezpečně pracovat s řetězovou pilou Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Při práci s řetězovou pilou především dodržujeme správný postoj a držení pily, bezpečnou vzdálenost, pohyb s pilou a její přemisťování. Ovšem už její startování musíme provádět s ohledem na svou bezpečnost a zdraví. A je už zcela jedno, zda pilu používáme v zahradě, na stavbě a nebo v lese při těžbě a krácení dřeva.

Ochranné pomůcky

Na prvním místě jsou ochranné pomůcky, bez kterých je práce s řetězovou pilou zbytečně riskantní. I u méně výkonných hobby pil dosahují otáčky 15 až 20 metrů za vteřinu. Používáme speciální pracovní rukavice, helmu s kovovou síťkou, či alespoň plastovým obličejovým štítem, ochranu sluchu (mušlové chrániče sluchu) a nebo alespoň ochranné brýle, samostatnou helmu (třeba alespoň stavební) a špunty do uší, kvalitní obuv a oděv (např. kalhoty s protiprořezovou vrstvou - ta se namotá na řetěz a pilu zastaví), ovšem třeba i chrániče holení. Pokud se tedy chcete vybavit opravdu bezpečně, sáhnete si do peněženky, ale vyplatí se to. Navíc se prodávají i ucelené sety pracovního oblečení a ochranných pomůcek právě pro dřevorubce.

Startování řetězové pily

Samozřejmě se liší startování pily benzínové a elektrické. Pilu vždy startujeme na zemi tak, aby byla plocha kolem lišty čistá. Nesmí na ní být žádné větvičky a jiné předměty – mohly by se při startování zaklesnout do řetězu. U benzínové pily nejprve zapneme samotnou pilu, otevřeme (vytáhneme) sytič a startujeme, jakmile pila takzvaně „slíbí“ (naznačí, že by mohla nastartovat), sytič vypneme a pilu nastartujeme. Jde o poměrně fyzicky náročnou činnost, ovšem správně seřízená pila startuje poměrně snadno. Chce to jen získat fortel. Pokud s řetězovou pilou úplně začínáte, je třeba nejprve požádat někoho zkušeného, aby nám vše prakticky ukázal a zaškolil nás. Vyplatí se to! Když naopak potřebujeme zajistit bezpečnost, aktivujeme řetězovou brzdu tlačením páky brzdy proti zpětnému vrhu dopředu.
Práce s řetězovou pilou
Práce s řetězovou pilou

Správný postoj a držení pily

Držení řetězové pily je stejné pro leváky i praváky. Musíme pevně uchopit obě její rukojeti. Určitě se nebudeme pokoušet držet pilu a řezat jen jednou rukou a tou druhou provádět jiné činnosti. Rukojeti zcela obejmeme palcem a prsty ruky, přičemž palec levé ruky držíme pod přední rukojetí, sníží se tak riziko zranění při případném zpětném vrhu.

Při řezání musíme stát s rozkročenýma nohama a levou nohu mírně před pravou, čímž zlepšíme svou stabilitu. Důležité je stát při práci co nejpříměji, pokud je to možné a zbytečně se neohýbat. Na pilu netlačíme, ale necháme ji, aby se sama pořádně „zakousla“ a vedla nás. Je to otázka cviku a citu.

Jestliže pilu přenášíme, nesmí se otáčet její řetěz, byť by šlo jen o několik kroků. Před přenášením aktivujeme řetězovou brzdu a nebo vypneme motor. Při delší přepravě použijeme kryt vodicí lišty. Pokud chceme začít s pilou pracovat, přesvědčíme se, že 3 až 5 metrů okolo nás nikdo není. V případě kácení stromu je tato bezpečná vzdálenost počítána na alespoň dvojnásobek délky stromu ve všech směrech. Ovšem strom může kácet pouze řádně proškolený a zkušený pracovník, je to velice nebezpečné. Nějaké drobné prořezávky menších a suchých stromků nejsou problém, jinak se ale nepřeceňujte. Správně odhadnout, zda se strom nebude kroutit, kam jej „poslat“, kde zaříznout klín atd. - to vyžaduje opravdu pořádnou zkušenost.

Zkušební řez

Nepodceňujte zkušební řez, pokud jste s pilou dlouho neřezali a nebo jste naprostí začátečníci. Cvičný řez provedeme na vhodném kusu dřeva, uřízneme například tenký koláč z kousku kmene, přičemž řežeme plnými otáčkami motoru. Časem získáme cit a poznáme, kdy ubrat plyn, kdy přidat, jako při řízení automobilu, benzínové sekačky apod.
Práce s řetězovou pilou
Práce s řetězovou pilou
Zkušební řez
Zkušební řez
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com