Jak čistit a udržovat kožené součásti nábytku Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Kůže je pevný a odolný přírodní materiál, ovšem vyžaduje zcela specifickou péči. Počítat musíme v každém případě také s vyšší pořizovací cenou. Kůže vypadá mnohem lépe než koženka či různé látky, navíc ale i mnohem déle vydrží. Ani každodenní používání nezanechá na kožených potazích viditelné stopy. Ovšem nesmíme kůži vyloženě poškrábat a polévat, i když i následky takového chování lze odstranit.

Zásadní vlastností kůže je schopnost dýchat díky pórům, proto se při ležení či sezení na kůži tolik nepotíme. Kůže se však také vysouší a přijímá vzdušnou vlhkost místnosti, stejně jako prach a mastnoty. Proto musíme o kožené povrchy a vůbec veškeré výrobky z kůže správně pečovat. Pouze správná péče nám zaručí, že bude kůže vypadat stále jako nová a vydrží dlouhá desetiletí. A péče o kůži musí být opravdu pravidelná.

Vlastně bychom měli již při každém úklidu bytu kůži setřít čistým, měkkým hadrem namočeným v roztoku vody s trochou mýdla (nejlépe toho s jelenem). Hadr je ideální čistě bílý, abychom na něm viděli stíranou špínu. Barevný by navíc mohl kůži obarvit. Nesmí se používat saponáty, jelikož kůži vysušují a odmašťují. Kromě obyčejného mýdla lze též koupit speciální čistící prostředek na kůži.

Pokud se na kůži objeví škrábance, ošetříme poškozená místa prostředkem obsahujícím vosky (například včelí, karnaubský, …). Tyto přípravky se prodávají v podobě spreje, pasty nebo balzámu. Škrábance se voskem zacelí a kůže opět získá jednotnou barevnost.
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Povrch kůže se též může obarvit od oblečení. Pokud v tomto případě nepomůže hadr a mýdlová voda, pořiďte si čistící pěnu na kůži. Tato pěna pomůže i s čárami od propisky či fixů, potřísněním potravinami a nápoji.

Vláčnost kůže zajistí impregnace, kterou je též třeba aplikovat pravidelně. Impregnací zabráníme stárnutí kůže, tvrdnutí a praskání a zároveň je kůže chráněna před UV zářením, vzdušnou vlhkostí a vodou. Navíc se nebude na kůži tolik usazovat běžná špína a ta, která se na kůži uchytí, půjde snáze odstranit. Zůstane totiž na povrchu a nedostane se do pórů. Impregnovaná kůže je dokonce odolnější i vůči škrábancům.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava