Jak čistit a udržovat plovoucí podlahy Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Plovoucí podlahy jsou velmi oblíbené pro svůj příjemný vzhled, nízkou cenu a relativně snadnou pokládku, kterou můžeme provést i svépomocí. Jak ale tyto podlahy udržovat a čistit?

Údržba plovoucích podlah je poměrně snadná, musíme o ně však pečovat správně. Musíme jen vědět, jak na to. Pokud se budete při údržbě plovoucí podlahy dopouštět zásadních chyb, můžete ji dokonce zničit. Při správné péči se však životnost plovoucí podlahy naopak prodlužuje.

Základní údržba plovoucí podlahy

Je třeba dodržovat především pravidelný úklid plovoucí podlahy a každodenní být opravdu nemusí. Záleží jen na frekvenci používání podlahy v konkrétní místnosti. Nebezpečné jsou pro povrchy těchto podlah především všechny hrubé nečistoty, čili především písek a drobné kamínky. Ty působí na povrch „jakýchkoli“ podlah jako abrazivo. V tomto případě ale obvykle stačí vysávání a zametání, jelikož ale zametání zvíří prach, je ideální vysávání. Vysavač používáme se speciálním nástavcem, díky kterému je zcela eliminováno množství nečistot. Důležité jsou též kvalitní rohožky, které tyto nečistoty zachytnou, tedy pokud je budeme používat. Rohožka patří před vchodové dveře, ale i do předsíně, a to dostatečně velká.
Zametání
Zametání
Vysávání podlahy
Vysávání podlahy

S vodou je třeba šetřit

Jelikož spoje jednotlivých dílců plovoucích podlah nejsou pevné, je třeba s vodou hodně šetřit. Podlaha by se v opačném případně mohla zvlnit, jelikož se voda dostane do spár a podlaha ji nasákne. Taková podlaha je nakonec vlastně zničená. Lokálně lze zasáhnout výměnou dílců, ale to je asi tak vše, při větším poškození na větších plochách musíme pořídit podlahu novou. Ke stírání plovoucí podlahy je třeba použít speciální plochý mop s hadříkem z mikrovlákna, nebo alespoň dostatečně vyždímaný hadr. Podlahu vždy vytíráme v podélném směru lamel. Jakoukoli tekutinu, kterou na plovoucí podlahu vylijeme, je třeba co nejrychleji setřít.
Mop s houbičkou
Mop s houbičkou

Speciální čisticí prostředky

Zásadně nesmíme používat prostředky, které obsahují bělidla, silná rozpouštědla, vosky a oleje. Nebezpečné jsou též lešticí prostředky obsahující abrazivo (brusné částice). K běžnému „vlhkému“ setření si vystačíme s vodou a trochou saponátu, kdy je třeba mop či hadr vždy důkladně vyždímat, speciální prostředek na plovoucí podlahy však obsahuje také leštidlo. Existují dokonce i přípravky určené k čištění na sucho, které obsahují leštidlo. Tyto přípravky se prodávají ve spreji.
Čištění podlahy speciálním prostředkem
Čištění podlahy speciálním prostředkem

Škrábance a vrypy

Kromě abrazivního písku a kamínků jsou zdrojem škrábanců a vrypů také ostré nohy židlí, stolů a postelí a také nohy a sokly jiného nábytku. Je dobré opatřit je plstěnými podložkami. Použít též lze malé kusové koberečky či větší kusové koberce. Nebezpečné jsou také židle a křesla opatřená kolečky. Prodávají se měkká rejdovací kolečka, která jsou určena právě pro tvrdé podlahové krytiny. A pozor i na vysoké podpatky dámských bot. Obzvláště takzvané „jehly“ dovedou udělat velké škody. Ale kdo by chodil doma na vysokých podpatcích, že? Zato v kancelářích je toto téma velmi aktuální.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Čistá podlaha
Čistá podlaha