Vinylové podlahy jsou krásné, praktické a odolné, ale přeci jen se může stát, že se poškodí. Zjistěte jak postupovat v případě drobného i většího poškození podlahy.

Povrch vinylových podlah je chráněn nášlapnou vrstvou, která brání vzniku škrábanců a oděrek. Pokud se ale stane, že podlaha je vystavena většímu zatížení, než na jaké je konstruována nebo se stane větší nehoda (pád těžkého předmětu, posouvání nábytku s ostrými hranami apod.), může dojít k poškození podlahy.

Jestli vaše vinylová podlaha utrpěla na kráse a chcete jí opravit, je potřeba zhodnotit, k jak velkému poškození došlo a podle toho postupovat. Vinyl můžete opravit svépomocí nebo se obraťte na prodejce podlah, který se zabývá i pokládkou vinylových podlah, jako je společnost Plancher, a požádejte o profesionální pomoc s opravou podlahy.

Oprava drobných škrábanců na vinylové podlaze

Drobné škrábance, které jsou okem sotva rozpoznatelné, eliminuje již zmiňovaná nášlapná vrstva. V případě, že na vinylu vzniknou větší, viditelné škrábance, je možné podlahu poměrně jednoduše opravit.

Na opravu poškrábané vinylové podlahy se používají speciální sady, kdy se za pomoci spreje nebo krycího PU fixu škrábance zacelí a místo se opatří speciálním matujícím lakem. Povrch pak bude působit jako nový.

Oprava většího poškození

Jestliže došlo k většímu poškození podlahy a lak nebo sprej by byl pro opravu nedostačující, je potřeba přistoupit k částečné výměně krytiny. Na toto je dobré myslet už při pokládce vinylové podlahy a schovat si část lepeného vinylu nebo několik lamel plovoucího či samolepícího vinylu právě pro případ opravy podlahy.

Oprava poškozené plovoucí vinylové podlahy

Plovoucí vinylová podlaha s click systémem se opravuje poměrně jednoduše. Existují dva způsoby opravy zámkového vinylu:

  1. Rozeberete celou podlahu až k poškozenému dílu, ten vyměníte za nový a zbytek podlahy opět seskládáte. Tento způsob je vhodný v případě poškození okrajových dílů.
  2. Je-li poškozen díl uprostřed místnosti, je vhodnější tento díl vyříznout a nahradit ho novým dílem, u kterého se odřízne zámkový spoj. Aby nový díl dobře seděl i bez click systému, je vhodné ho ze spodní strany přilepit oboustrannou lepící páskou.

Oprava lepeného a samolepícího vinylu

U lepených vinylových podlah je oprava trochu složitější, protože je krytina přilepená k podkladu. Je také potřeba rozlišit, zda jde o lepenou vinylovou podlahu v roli nebo v dílcích.

  1. Lepený vinyl v roli - připravte si nový kus podlahy, položte ho na podlahu s poškozením a obě vrsty ořízněte podle potřeby zalamovacím nožem. Tím zajistíte, že nový i poškozený díl podlahy budou mít stejný tvar. Poškozenou část vyjměte, vyzkoušejte, zda nová část podlahy bude pasovat do vyříznuté části a pokud ano, můžete díl natřít lepidlem a přilepit na místo. Přebytečné lepidlo je potřeba důkladně setřít a díl na nějakou dobu zatížit, aby si „sedl”, než lepidlo zaschne.
  2. Lepený vinyl v dílcích nebo samolepící vinyl v dílcích - u obou těchto typů vinylových podlah vyjměte poškozený díl (pomůže vám hořák nebo horká páječka). Může se stát, že vám poškozený díl nepůjde odlepit. V tom případě vezměte do rukou dláto a paličku a použijte sílu. Až bude díl venku, nezapomeňte odstranit staré lepidlo a nečistoty a teprve poté přilepte díl nový, odstraňte přebytečné lepidlo (jakmile lepidlo zaschne, už ho z podlahy nedostanete) a důkladně díl zatěžkejte.

Škrábanec na vinylové podlaze neznamená, že je s podlahou amen. Oprava vinylové podlahy je ve většině případů snadná a výsledek stojí za to. A pokud by se přeci jen stalo, že podlaha opravit nepůjde, můžete se těšit na nákup nové vinylové podlahy v dekoru, který bude třeba ještě lepší než ten stávající.