Vinylová podlaha s minerálním jádrem. Proč byste se o ni měli zajímat? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Aź donedávna byl podlahový průmysl rozdělen na dřevo, keramickou dlažbu a oblíbené laminátové podlahy. Před několika lety však začaly dobývat český trh vinylové podlahy. O jejích vlastnostech už bylo všechno řečeno. Nyní se však objevila skutečná revoluce. V současné době jsou na českém trhu dostupné vinylové podlahy Arbiton s minerálním jádrem. Vysoká hustota jádra znamená, že materiál, ze kterého jsou panely vyrobeny, má velmi nízký tepelný odpor, díky čemuž je ideální na podlahové vytápění.

Abychom mohli pochopit fenomén popularity vinylových podlah, musíme se podrobněji podívat na „klasické“ podlahové krytiny.  Dřevo, synonymum skutečné podlahy.  Přírodní, neopakovatelné a také teplé, příjemné na dotyk.  Krásné, ale vyžaduje speciální péči.  Samotná montáž je záležitostí pro zručného řemeslníka.  Kromě toho je nutné pravidelně provádět komplikovanou a nákladnou údržbu. Není to ani optimální řešení pro podlahové vytápění, protože dřevo je izolant a má dosti vysoký tepelný odpor. Jestliže si položíme dřevěnou podlahu nad podlahové topení, účty za energii se nám znatelně zvýší.  Ovšem největší nevýhodou dřeva je jeho náchylnost k mechanickém poškození.  Každý rodič dobře ví, jakou noční můrou je udržování dřevěné podlahy v dobrém stavu, když nám po domě pobíhá malé dítě.  Dřevěná podlaha je spojena také s poměrně vysokou vstupní investicí, protože kvalitní dřevěná podlaha vyjde na více než 1000 Kč za 1 m2. Horní hranice prakticky neexistuje.

Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

Plovoucí podlaha, čili ekonomická verze

Jako mnohem levnější alternativa se ukázaly laminátové panely, které jsou často označovány jako podlahové panely nebo plovoucí podlaha.  Snadná a rychlá montáž, k dostání v každém obchodě v mnoha vzorech, díky čemuž si získaly velmi mnoho přívrženců. Uživatel však, bohužel, velmi rychlé zjistí, jaké jsou jejich nedostatky. Asi nejvíce obtěžující nevýhodou plovoucí podlahy je především ozvěna, která vzniká při chůzi po ní.   Pro akustické odtlumení plovoucích podlah musíme použít vhodný podklad a nejlepší podklady pro utlumení podlahy jsou polyuretanové a minerální.  Laminátové podlahy jsou také velice citlivé na vlhkost.  Musíme na to pamatovat již během pokládky, kdy je nutné použít třeba paroizolační vrstvu. Během provozování podlahy může i rozlití malého množství tekutiny způsobit deformace, které již není možné odstranit. To může být obtěžující zejména v případech, kdy na to musíme pamatovat při každodenním mytí podlahy. A časté mytí podlahy je žádoucí, protože laminátové podlahy jsou elektrostatické a velmi rychle se na nich usazuje prach. 

Vlastností související s citlivostí plovoucí podlahy a také se způsobem montáže je to, že musíme ponechávat tzv. dilatační spáry.  Během pokládky musíme ponechat mezeru širokou 12 - 15 mm u každé stěny, aby mohly panely plovoucí podlahy reagovat na změny teploty a vlhkosti.  S tím je spojena také nutnost přerušování souvislé podlahy dilatačními lištami u každého dveřního otvoru. I přesto, že je dnes možné sladit barevné provedení profilů a barvou a vzorem plovoucí podlahy, budou tyto profily vždy viditelným prvkem na podlaze.  Na rozdíl od dřeva jsou laminátové panely studené.   
 

Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

Tvrdý oříšek...

Samozřejmě keramická dlažba je voděodolná, snadno udržovatelná.  Dlaždice byly až donedávna nenahraditelnou variantou v kuchyni či koupelně, měly mnoho fanoušků, kteří je používali také v obývacích pokojích.  Jsou dokonalým řešením u podlahového topení, protože perfektně vodí teplo, i když na dotyk zůstávají chladné.  Pokládka dlaždic je ovšem nákladnou investicí, vyžaduje zkušenosti a specializované nářadí.  Dlaždice jsou vysoce ceněny pro svou stálost. Když se rozhodneme je položit, pak je to vždy na mnoho let.  Když se však rozhodneme takovou podlahu vyměnit, čeká nás problematické odsekávání, s čímž je spojen také velký nepořádek.   

A existuje ještě jeden důležitý uživatelský aspekt keramické dlažby - její tvrdý povrch.  Ten sice chrání podlahu před poškrábáním, ale pád na ní může být velice bolestivý. Pamatujte na to zejména v případě, když Vám po domě pobíhá Vaše malá ratolest. 
 

Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

LVT znamená vinyl?

A zde se před několika lety objevily vinylové panely - LVT (Luxury Vinyl Tiles). Odolné proti vodě i nárazu, stálé, tiché a k tomu navíc teplé a příjemné na dotyk. LVT jsou sestaveny z mnoha vrstev PVC, potaženy vrstvou vinylu a polyuretanovým lakem, který je chrání před UV zářením.  V obchodech nalezneme dva typy LVT, tzv. DryBack - podlaha pouze k lepení, tenké panely, které se nalepují na ideálně rovný povrch. Jsou dokonalým řešením pro místnosti s intenzívním provozem.  Velmi dobře se osvědčují v hotelech či restauracích.  Panely DryBack si při tradiční pokládce na vrstvu lepidla žádají pomoc zkušeného řemeslníka. Ale i na to bylo nalezeno řešení v podobě speciálních podložek s vrstvou lepidla - což uživateli umožní položit si lepenou podlahu vlastními silami (např. podložky Fastlay značky Arbiton).   

Druhým typem jsou panely, které se pokládají v plovoucím systému na „click“. Je to možné díky drážkám (zámkům), které jsou vyfrézovány v panelech a jsou podobné těm, které najdete na panelech laminátových.   Takové řešení je nejčastěji používáno v bytech a rodinných domech.  Zpočátku byly LVT panely spojovány s vinylovou podlahou (linoleem), která se netěšila příliš dobrému jménu, ale každý, kdo již měl možnost se s LVT setkat, ví, že kvalita jejich provedení je mnohem vyšší než tomu bylo u staré podlahoviny.  Nejednou se nám stane, že při chůzi po panelech, které vypadají jako dřevěné, ve skutečnosti chodíme po vinylu.  Rostoucí popularita vinylových podlah vyplývá rovněž z jejich vynikajících vlastností tepelné vodivosti, což vede k tomu, že jsou mnohem vhodnější k použití na podlahovém topení.  Energetické ztráty u LVT podlah jsou zanedbatelné, což nám v konečném důsledku kompenzuje vyšší cenu ve srovnání s laminátovou podlahou.  Nelepené vinylové podlahy mají ve skutečnosti jen jednu vadu.  Vlivem působení teploty dochází u LVT panelů k drobným změnám rozměrů. Zde tedy hovoříme i nízké rozměrové stabilitě.  Tato vlastnost má za následek to, že se pokládání LVT panelů se nedoporučuje v místnostech, které jsou vystaveny intenzivnímu slunečnímu záření nebo změnám teplot.

Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

Jednotný interiér domácnosti

Rozměrová stabilita s sebou přináší také vlastnost velmi důležitou pro architekty. Jednou podlahou můžete propojit několik místností bez nutnosti používání dilatačních profilů ve dveřních otvorech. Nejlepší podlahy dosahují dokonce 200 m2 bez dodatečné dilatace, což zajistí, že moderní a otevřená kuchyně propojená s obývacím pokojem a předsíní vytvoří úžasně prostorný interiér. Podlaha tohoto typu je rovněž připravena k rychlé montáži.  Snadné řezání, které nevyžaduje použití speciálních nástrojů, možnost požívání panelů na standardně připraveném podloží a moderní řešení zámků zajišťují, že pokládka takové podlahy bude radost. Vadou takového druhu podlahy je i nadále jejich slabá dostupnost. Panely s minerálním jádrem nenajdete v nejpopulárnějších, velkých hobby marketech.  Musíme je hledat ve specializovaných prodejnách, i když se narazíme také na haly populární sítě Mrówka, která si rychle všimla potenciálu nových typů panelů.  

Při plánování rekonstrukce a pokládky nové podlahy je dobré zamyslet se nad tím, jaké užitné vlastnosti jsou pro nás nejdůležitější a důsledně si porovnat všechny dostupné možnosti.  Nové technologie, mezi něž patří i vinylové panely s minerálním jádrem, jsou zajímavou a pozornost zasluhující alternativou pro tradiční podlahové krytiny.