I drápky kočky domácí způsobí na skle nepříjemné škrábance (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Možná se o to postaraly drápy domácích mazlíčků, projíždějícím autem odpálený kamínek, nebo větrem rozhoupaná větev. Těžko říct. Někdy není tolik podstatné, jak se na sklo škrábance dostaly, ale spíš jak se jich zbavit. Na zasklení oken působí vizuálně i vlasově tenká rýha jako direkt na bradu. Jak se škrábanců zbavit?

Těch receptů na malou nehodu je celá řádka, a vyplatí se jich vyzkoušet alespoň pár, než budete volat sklenáři. Většinou totiž dobře fungují. Jejich princip je až nápadně podobný. Sází na buď na „zahlazení“ anebo vyrovnání narušeného povrchu. Chce to jen trochu času a citu. A taky třeba zubní pasty.

Zubní pastu neužijete jen v koupelně. Jedničkou zubní péče není pro svou chuť, ale pro patřičně šetrnou abrazivní schopnost. S mikročásticemi v zubní „obrušujete“ znečištění chrup. A zrovna tak můžete zahladit i tu drobnou rýhu na skle. Postup je prostý.

Škrábance na skle (Zdroj: Shutterstock)
Škrábance na skle (Zdroj: Shutterstock)

Pasta a basta

Nejprve ono narušené místo omýt a usušit. Pak na něj nanést trochu (jako na dva zoubky) zubní pasty, a suchým hadříkem krouživými pohyby asi půl minuty „zarovnávat“ těsné okolí rýhy. Setřít, zkontrolovat a případně zopakovat. Je to podobné, jako kdybyste chtěli onu rýhu vygumovat.

Použití pasty (Zdroj: Shutterstock)
Použití pasty (Zdroj: Shutterstock)

Nemáte zubní pastu? To o vás a vaší osobní hygieně nic dobrého nevypovídá, ale budiž. Postup se dá obměnit tím, že sáhnete po jedlé - kuchyňské sodě, nebo po abrazivním tekutém mýdle (tekuté pemze). S pemzou ale raději opatrně, ta už má trochu hrubší zrno, tak aby těch škrábanců na skle nakonec nebylo ještě víc.

Drobné i trochu větší rýhy taky můžete nechat zmizet. Místo kouzelné hůlky ale na tuhle magii budete potřebovat bezbarvý lak na nehty. V krátkosti: naneste tenkou vrstvu laku na nehty na celou plochu škrábance a nechte jej zaschnout. Trvá to asi hodinu.

Škrábance na skle (Zdroj: Shutterstock)
Škrábance na skle (Zdroj: Shutterstock)

Víceúčelová kosmetika

Poté – s hadříkem navlhčeným odlakovačem – setřete přebytečný lak, který se dostal mimo tu rýhu. Je to úkol, který skvěle ovládají modeláři a hodináři. Zkrátka ti, kteří jsou dobří na jemnou práci. Bezbarvý lak je na domácí opravy vůbec šikovný pomocník a hodí se vědět, kde ho hledat.

Další varianta? Ta je drobet pracnější, ale taky o něco profesionálnější. Necháte zubní pastu a lak na nehty být, a místo toho si pořídíte značkový přípravek na leštění skla a kovů. Jde o produkty – většinou ve formě žlutobílého krému – které obsahují oxid ceričitý. K dostání bývají v železářství a hobby-prodejnách.

Provedení zůstává stejné – nanést přiměřené množství (tady se opravdu vyplatí pročíst si návod předem) a pak krouživými pohyby vypulírovat rýhu k neviditelnosti. Tohle už chce trochu cviku, abyste z vlasově jemné rýhy nevytvořili celý matný flek.

Jemně a citlivě

Ještě o krok dál se dá jít s polštářkem jemné ocelové vlny (#0000), kterou se rýha též citlivě dá zahladit. Ale tady se může snadno stát „lék horší než sama nemoc“. Zvlášť, když už máte onu vlnu už trochu opotřebovanou a moc zatlačíte. Ulehčovat si práci leštící bruskou raději nezkoušejte, chce to dotek lidské ruky.

Samozřejmě, zcela ne-kutilsky, se dá zakoupit i sada na opravu škrábanců na skle. K dostání v každé lepší auto-prodejně. Obsahuje směs na leštění skla, většinou dvoustupňovou – vylepšenou o nějaké transparentní zahlazovací pryskyřice. A taky aplikační podložky, abyste toho místa „neleštili“ zase moc. Jsou to náklady v řádu nižších stokorun.

Čištění skla (Zdroj: Shutterstock)
Čištění skla (Zdroj: Shutterstock)

Jinak nic proti kutilským řešením, ale při odstraňování škrábanců ze skla se vyplatí vždycky poměřit očekávaný výsledek s měřítky výkon/cena. Pokud jde o záchranu jedné okenní tabulky a zubní pastu, asi není co řešit. To za trochu práce stojí. 

Opravovat skleněnou desku parádního stolu v obýváku je už na zvážení. A řekněme brýle za tisíce? To už se nevyplatí experimentovat, a je lepší je zanést na spravení profesionálům, kteří jsou na to náležitě vybavení.

Zdroj: FamilyHandyman.com, HouseBeautiful.com, ThisOldHouse.com