Jak odvzdušnit topení Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Pravidelné odvzdušňování radiátorů je nezbytnou součástí péče o topný systém. Samozřejmě je pro odvzdušnění topení nejvhodnější období před začátkem topné sezóny, kdy do topného systému napouštíme vodu. Při napouštění vody (napouštěcí kohout bývá zpravidla v dolní části kotle) se do trubních rozvodů a do radiátorů dostává s vodou také vzduch. A vzduchové bubliny v topném systému způsobují nedostatečný výkon topného systému.

Jak poznáme zavzdušněný topný systém?

Zavzdušnění topného systému poznáme jednoduše podle toho, že netopí ani v případě, že jej pustíme na plný výkon. Část radiátorů je v tomto případě teplá a část studená. Uvnitř topení navíc můžeme slyšet šplouchání a žbluňkání.

Jak topný systém odvzdušnit

K odvzdušnění topného systému se používají ventily, které jsou umístěné na radiátorech. Ještě než ventil uvolníme, umístíme pod něj vědro, nebo alespoň držíme v jedné ruce dostatečně velkou nádobu. Po ruce je též dobré mít savý hadr. Z odvzdušňovacího ventilu se bude nejprve uvolňovat vzduch (jednoznačně to poznáme syčením), postupně začne spolu se vzduchem vyprskávat i voda a nakonec už vytéká pouze voda. Zda je třeba při odvzdušňování topení nechat vypnutý či zapnutý termoventil, to se jednoznačně neví a použít lze proto obě možnosti.  
Odvzdušňovací ventil
Odvzdušňovací ventil
V rodinném domě odvzdušňujeme nejprve nejníže položené radiátory a nakonec až ty nejvýše položené. V bytovém domě provádí odvzdušnění topného systému pouze obyvatelé nejvýše položených pater, přičemž se doporučuje, aby pustili naplno všechny termoventily všichni nájemníci a majitelé všech bytů.

Po odvzdušnění je zpravidla třeba ještě znova dopustit vodu a případně odvzdušnění opakovat (opakovat je můžeme i vícekrát). Není naopak vyloučeno ani vypuštění určitého množství vody ze systému, aby tlak vody dosahoval předepsaných hodnot a vytápění mohlo být skutečně účinné.

Pokud se vám ale ani po opakovaných pokusech o dopuštění vody a odvzdušnění nepodaří topný systém rozchodit, bude třeba přivolat odborníky. Ti topný systém zkontrolují a seřídí do požadovaného stavu, případně navrhnou i rozsáhlejší úpravy. Špatně topící topným systém může být zapřičiněn například i dosluhujícím kotlem, ohromným objemem vody, kterou ohříváme ve starém trubním vedení a radiátorech a podobně. Nemluvě o nevhodném palivu (např. mokrém dřevu).
Nevyhovující topný systém není třeba nějak složitě identifikovat, je poznat na první pohled
Nevyhovující topný systém není třeba nějak složitě identifikovat, je poznat na první pohled
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com