Jak pečovat v zimě o pokojové rostliny? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Věděli jste, že pokojové rostliny v zimě odpočívají a nabírají sílu a energii na období vegetace? Právě zima je pro ně obdobím klidu. Pokud tento klid podceníte a staráte se o rostliny nesprávně, brzy se může stát, že rostliny začnou chřadnout. Mohou mít totiž něčeho nadbytek nebo naopak nedostatek. Přitom někdy stačí jenom rostlinu přesunout na jiné stanoviště nebo snížit zálivku. Držte se základním pravidlem: V zimě více světla a vody raději méně nežli více.

V klidovém období se rostliny nepřesazují a neseřezávají, pokud to tedy není nezbytně nutné. Tyto procedury se provádějí vždy na jaře. To platí i pro množení. Rostlinám svědčí teploty okolo 15 - 18 ° C, některé vyžadují teploty nižší. Za těchto podmínek výrazně omezíme zálivku. Zaléváme mírně cca jednou za 7 – 10 dní. Mezi jednotlivými zálivkami vždy necháme substrát vyschnout. Pokud rostlinám nemáme možnost dopřát pokles teplot a pěstujeme je při běžných pokojových teplotách, zaléváme samozřejmě častěji. Vždy však platí pravidlo méně je někdy více. Přelití vede např. u fíkusů ke žloutnutí listů. Pokud to se zálivkou skutečně přeženeme může dojít k uhnití kořenů. První známkou toho, že není něco v pořádku, jsou právě žloutnoucí listy, které by pro nás měly být již signálem toho, že děláme něco špatně. Nejprve zkontrolujte substrát; je-li přemokřený, zálivku omezte a rostlinu přemístěte na teplejší stanoviště.
V zimním období, od listopadu do února, nehnojíme. S hnojením začínáme postupně od března. Při použití hnojiva by neměl být nikdy substrát zcela vyschlý. To by mohlo vést k popálení kořenů.

Důležité je nepodceňovat světlo. Stanoviště, které bylo v létě z hlediska světelných podmínek ideální, v zimě již nemusí stačit. V takovém případě např. cykasům nebo jukám žloutnou listy. Většina rostlin chřadne. Proto rostliny přemístěte co nejblíže k oknu. V případě větrání dejte pozor, aby rostlina nenamrzla. Při mrazech by se listy neměly dotýkat skla, aby se rostlina nespálila od mrazu.

V topné sezóně se snižuje v bytě vlhkost vzduchu a rostliny trpí příliš suchým vzduchem. Mnohé z nich však zvýšenou vlhkost vyžadují. Kromě rosení listů je nutné květináč umístit do misky s vlhkými kaménky, čímž rostlině nepřímo zajistíme zvýšenou vlhkost vzduchu. Špičky listů začínají zasychat, je-li rostlina na příliš suchém stanovišti.

Alfou a omegou správné péče v zimě je tedy omezit zálivku, dopřát rostlině dostatek světla, pravidelně rosit listy a nejlépe umístit ji na chladnější místo.

Pokud se vám stane, že se rostlině nedaří, ať děláte, co děláte, dopřejte jí od května ozdravný pobyt na terase nebo na zahradě. Vybírejte sluncem a deštěm chráněné stanoviště, nejlépe tedy pod korunou stromů. Obvykle se rostlina velice rychle zotaví a odmění vás bohatým květenstvím nebo novými listovými přírůstky.

Nejčastější problémy při pěstování rostlin v zimě:
  • Na příliš teplém stanovišti v zimě rostlina stáčí listy a objevují se na nich žluté a hnědé skvrny.
  • Suchý vzduch způsobuje zasychání konců listů, rostlinu většinou napadají škůdci.
  • Opakované přelití může vést k uhnívání kmínku (juka, dracena…).
  • Žloutnoucí listy jsou většinou důsledkem příliš vydatné zálivky. U některých druhů rostlin je to známka nedostatku světla (juka).
  • Drobné, dotěrné mušky se objevují zvláště pokud máte více květin, které se pravidelně rosí a často zalévají. Na tyto mušky, které se mohou rozšířit po celém bytě, je někdy i samotný postřik krátký. Vyplatí se investovat do lepicích štítků, na které se hmyz nalepí.