Jak probíhá renovace a překládka parket Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Při pokládce, renovaci a překládce parket je zapotřebí preciznosti a pečlivosti. Rozhodně jde o práci pro specialisty. Po odborně provedené překládce se ale můžete spolehnout, že podlaha snese vše, co ta nová, a že vám parkety nebudou "vrzat" pod nohama. A můžete se radovat z uspořených peněz, protože nová dřevěná podlaha patří k těm nejdražším. Staré parkety jsou oproti novým v některých ohledech dokonce výhodnější, pokud je v místnosti samozřejmě máme. Jsou již zvyklé na klima v místnosti mnoho let a tudíž nebudou tolik pracovat jako nové. Ovšem musí být po sejmutí řádně očištěné od nánosu past, vosků a jiné špíny, která ulpěla po obvodu každé jednotlivé parkety. Tyto očištěné parkety se přilepí na připravený podklad, který odpovídá ČSN 74 45 04 a po dosažení pevnosti lepidla už můžeme brousit, tmelit, lakovat či olejovat. Navíc jsou již u starých parket vyprchány silice a ostatní živiny, které má dřevo v sobě a staré dřevo vypadá po renovaci jinak a lépe než nové.

Renovace parket zbroušením

I při prosté renovaci zbroušením je třeba si hodně "vyhrát“ s kytování a následným přebrušováním spár. Jen tak bude povrch perfektně rovný a parkety budou mít takovou geometrickou pravidelnost, jakou mít mají. Právě to je na nich krásné a jedinečné.

Renovace broušením je celkem rychlá, lze ji stihnout i za jeden den, ovšem jen v některých případech a na menších plochách. V případě větších ploch a ploch značně znečištěných práce trvá déle. Pokud se například zbrušuje starý epoxidový lak, je občas třeba začínat extra hrubím papírem o zrnitosti 16. Tím se čas dokončení o dost prodlouží. Po natření dřeva je navíc třeba mít trpělivost a nechat vrstvy důkladně proschnout a také respektovat fakt, že nelze hned na čerstvě dokončenou podlahu naskládat všechen nábytek.

Nepořádku se bát nemusíte

Na renovaci hledejte pozitiva. Už při ní nevzniká zdaleka tolik nepořádku jako dříve při použití starých postupů bez odsávání prachu. Můžete ji naopak využít ke změně. Pokud se vám za léta odstín parket okoukal, snadno získáte s pomocí mořidla nový. Parketáři vám dnes už mohou vybrat z dostatečně bohaté škály materiálů a odstínů, což se týká i laků, vosků a olejů.

K přírodě a lidskému zdraví šetrnější ekologické laky snadno rozpustíte v obyčejné vodě z vodovodu. Navíc je v zemích EU zakázána výroba dříve používaných syntetických laků a již se prakticky neprodávají. navíc jsou vodou ředitelné laky kvalitnější.

Přirozený vzhled dřeva, respektive vůbec jeho vzhled, je vždy ovlivněn výběrem materiálu pro povrchovou úpravu parket. Například Švédský výrobce BONA vyrábí 5 druhů základní laků, ovšem třeba i řadu Sportive, která je určena na tělocvičny. Dokonce je nabízen lak, který po nanesení není vidět a tudíž dřevo vypadá jako bez povrchové úpravy.
Parkety před broušením
Parkety před broušením
Renovované parkety
Renovované parkety
Parkety před renovací
Parkety před renovací
Renovované parkety
Renovované parkety
Renovované parkety
Renovované parkety

Není bruska jako bruska

Při broušení parket získáváme zadarmo materiál na výrobu tmelu. Ten má tu výhodu, že odstín souhlasí se zbytkem plochy, protože je ze stejného materiálu. Tmelem se zamaskují i různé škrábance a jiné kosmetické vady parketové podlahy.

Broušení je věda, profesionálové používají několik typů speciálních brusek a při každém dalším přebrušování přecházejí na jemnější typ brusného papíru. Výsledkem je vzhled srovnatelný se vzhledem podlahy zcela nové. A příjemné je, že takovou obnovou může parketová podlaha projít opakovaně - v závislosti na tloušťce materiálu. Odborné šetrné zbroušení cenným dřevěným masivem zbytečně neplýtvá.
Kombinace starých renovovaných a nových parket
Kombinace starých renovovaných a nových parket

Radikální řešení

Překládka je to jediné, čím je možné zachránit situaci, když parkety vržou. Tento nepříjemný zvuk, který často rezonuje celým bytem, způsobují uvolněné hřebíky. Při překládce se parkety prostě přilepí k podkladu. Hřebíky se zcela odstraní. Dalším problémem může být u parket vznik mezer, ten je ovšem dán špatným klimatem v pokoji či bytě. Mezery vznikají převážně v zimním období, kdy klesá relativní vlhkost vzduchu v místnostech hodně nízko.

Překládka je také jediným řešením v případě zvlnění parketové podlahy vlivem vlhka. Mikroklima místnosti se už v době renovace samozřejmě musí upravit, jinak by zásah neměl smysl. Doporučují se hodnoty teploty blízko 20 stupňů Celsia a vlhkosti vzduchu mezi 40 a 60%. V přetopených panelákových bytech tedy hrozí opačný extrém a sice rozesychání parket. Zde je vhodné vlhkost zvyšovat správným topením a větráním, případně instalováním zvlhčovače. Tím ostatně prospějete i svému zdraví.

S důkladnou renovací parket je práce. To je fakt. Ale to, jak reprezentativní vzhled mají a jak dlouho vám vydrží, mluví pro ně. Kráse dřeva těžko může jakýkoli jiný materiál konkurovat. Ať jsou parkety sebevíc odřené, zakrýt je kobercem či linem - to je příslovečný hřích. Parketáři jim dokážou vrátit nový vzhled a to na pořádně dlouhou dobu.

Zdroj: www.pilat-parkety.cz
Vídeňský kříž před překládkou
Vídeňský kříž před překládkou
Vídeňský kříž po překládce
Vídeňský kříž po překládce