Jak se repasují a opravují starožitné lustry z barevných kovů Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Starožitnosti jsou srdeční záležitost. Někdo má ke starým věcem s vlastní historií daný silný vztah a prostě je nedokáže jen tak vyhodit, i když má dojem, že už definitivně dosloužily. Navíc to může být jen zdání, ze kterého vás rychle vyvede odborník zvládající technickou stránku oprav starých výrobků. Nahrává mu fakt, že naši předkové vytvářeli vybavení domácností s obdivuhodnou důkladností a pečlivostí. Opravit se dá často i to, nad čím by laik zlomil hůl. Podaří-li se skloubit funkčnost a nádherný historický vzhled, je to radost pro řemeslníka i jeho zákazníka.

Lustry a lampičky s duší

Svítidla jsou specifickou kapitolou a poměrně často je obměňujeme. Někdy je ovšem třeba vyměnit i staré elektrické vedení, které je už nefunkčí, nebo je sice funkční, ale nevyhovující a tedy nebezpečné. A to už je opravdu práce pro odborníka a staré elektroinstalace nepatří mezi starožitnosti.

Repase starých svítidel musí být komplexní a důkladná. Nechte si také poradit, jak lustr či lampu šetrně čistit. Vrhnout se při předvánočním gruntování na mosazné svítidlo s mokrým hadrem by asi nebylo to pravé ořechové.

Pustit se do laického čištění nebo dokonce opravy může bohužel znamenat zničení předmětu, na kterém nám záleží. Amatér může starožitost poškodit tak, že škodu pak už nedokáže nikdo napravit. Problém může být už v tom, že nepoznáme přesně, z jakého materiálu je věc vyrobena.

Odborníci zabývající se renovacemi používají množství různých kartáčků, kotoučů, abrazivních materiálů apod. Také disponují speciálními přípravky, roztoky a leštidly, z nichž se každý hodí na něco jiného. U mnoha starých věcí jde o kombinaci více materiálů, což dělá renovaci poněkud složitější. U starožitných lustrů je často kombinován kov či slitina kovu se sklem. Typické je to například u lustrů z proslaveného českého křišťálu.
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Starožitné svítidlo
Starožitné svítidlo

Jde o osvětlení i atmosféru

Někteří staromilci trvají na názoru, že na opravdu starý lustr patří svíčky. Ty jsou ale přece jen nebezpečné a dnes vyráběné elektrické svíčky se jim velmi podobají. Pro úplnou autentičnost jsou ideální ty, které neustále lehce poblikávají a vytváří tak věrný dojem mihotajícího se plamínku. Setkáváme se s nimi v historických budovách a originálních stylových hotelech a restauracích.

Také se můžete rozhodnout pro žárovky s možností postupného ztlumování světla. Místnost pak bude mít pokaždé vhodnou atmosféru. Od plně osvětlené, jakou potřebujeme třeba pří čtení, až po vysloveně tajemnou a intimní.

Možná to lustrem neskončí

Krása precizně renovovaného svítidla vás ohromí. Možná nakonec zjistíte, že by vašemu bytu slušely i jiné kovové doplňky s nádechem starých časů. Může to být třeba hezký svícen, váha nebo věšák. Obchody se starožitnostmi a vetešnictví jsou takových předmětů s duší plné. Další můžete získat zadarmo na půdách svých známých, kteří starým věcem nefandí a nevědí si s nimi rady. Váš vkus a šikovné ruce řemeslníků je vrátí do obytných prostor. V rodinném domku udělá parádu originální zábradlí, kování, zámek či doplňky ke krbu, jako je náčiní na jeho čištění nebo ochranná mřížka.

Zdroj: www.karelkomers.com
Starožitný lustr
Starožitný lustr
Repasovaný starožitný zámek a kování
Repasovaný starožitný zámek a kování
Starožitné zábradlí
Starožitné zábradlí
Starožitné zábradlí
Starožitné zábradlí