Jak se staví v ČR a jak v cizině? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky
Stále častěji rostou na okrajích měst originální domy plné luxusu. Co nás ovlivňuje, když se rozhodujeme o typu domu?
V České republice se při výběru domu nejčastěji rozhodujeme podle jeho vzhledu, nikoliv však nákladů na jeho provoz či šetrnosti k životnímu prostředí.
Na západ od nás je tomu úplně naopak.
V zahraničí je směrodatné postavit dům levně, s ohledem na jeho úsporný provoz a ekologický dopad.

V zahraničí se hledí na soulad domu s okolní krajinou. Stále více se využívá alternativních zdrojů energie. Dům by měl být soběstačný při získávání tepla, elektřiny a vody. Ideální dům v zahraničí využívá i recyklaci odpadu.
Takovéto IDEÁLNÍ domy jsou k vidění u našich nejbližších sousedů v Německu a Rakousku.

Cizinci se nezabývají působením domu „na první pohled“. Nezabývají se designem, ale hledí na úsporu a ekologii. Například v Holandsku jsou již tak daleko, že využívají recyklované materiály – plast z PET lahví, obalů či zpracované odpadní sklo.

V zahraničí už musí řešit problém s volným místem. Ten se u nás zatím nijak neprojevil.

Jak u nás, tak v cizině nemá největší budoucnost ocel, ale především dřevo. Dřevo je ze všech stavebních materiálů nejvíce ekologické a je relativně levné. Hned na druhém místě ve využívání stavebních materiálů se umístila ocel.
Největší výhodou dřeva a oceli je možnost prostorového tvarování.

Svou oblibu opět získává také beton. Používání tohoto materiálu při stavbě rodinných domů se zpátky do Evropy vrátilo z Japonska. Stavbu z betonu si ale mohou dovolit opravdu jen státy s vysokou úrovní stavebnictví, protože stavět z betonu je poměrně obtížné. Je nezbytně nutné při každé takovéto stavbě dořešit všechny detaily a doladit především tepelnou izolaci a hydroizolaci.
V České republice se tedy nepředpokládá, že by se beton využíval hojně k výstavbě rodinných domů. Spíše z něho budou vznikat individuální atypické stavby, jejichž originalita a použitý materiál se odrazí na ceně.
Foto JAROSLAV JELÍNEK - SKLENÁŘSKÁ STAVEBNÍ FIRMA.
Foto JAROSLAV JELÍNEK - SKLENÁŘSKÁ STAVEBNÍ FIRMA.

Jak budou stavby budoucnosti vypadat?

Tak o tom rozhodují země s vyspělou ekonomikou, jakými jsou Kanada, USA, Japonsko, Holandsko či Německo. Vždy bude ale záležet na faktu, kolik peněz může do stavby klient investovat.