Nová okna rekreační chaty (Foto: Skladova-okna.cz) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Zasloužila by si vaše chata nebo chalupa nová okna, ale nechce se vám strávit začátek jara pracným broušením a natíráním? Mají okenní výplně atypické rozměry a máte strach, že by jejich výměna stála majlant? Vyrazili jsme na návštěvu za několika chataři, kteří se s námi podělili o zkušenosti, jak si levně a rychle poradili s výměnou oken.

Jaká nová okna do chaty? Vzrůstá obliba plastových

Není žádným překvapením, že Češi jsou národem chatařů. Podle webu ceskovdatech.cz na každých tisíc Čechů připadne ročně 744 rekreačních výletů na vlastní chaty a chalupy. A kvůli loňské epidemii zájem o chalupaření ještě vzrostl a prodávaly se i chaty v horším stavu. Což ale podle realitních makléřů Čechům nevadí. Naopak. Chaty a chalupy určené k rekonstrukci jsou totiž levnější a chalupáři si je plánují postupně opravit sami.

To je i případ Horáků, kteří se vloni na podzim rozhodli, že vymění stará netěsnící okna s poškrábanými skly. Nemohli ale najít dřevěná okna v rozměru původních. „Tak jsme zvolili plastová. A vzhledem k tomu, že jsem měl ze svého zaměstnání s montáží oken zkušenosti, okna jsem objednal přes e-shop a sám si je namontoval, stihl jsem to ještě před zimou,“ popisuje Antonín Horák, jak udělal své manželce radost novými okny a ještě ušetřili díky montáži svépomocí něco do rekonstrukčního rozpočtu.

A spokojená je s „plasťáky“ v dřevěné chatce také Štěpánka Formánková. „Tato okna mají delší životnost, snadnou, rychlou údržbu a hezký design, zvolili jsme dřevodekor zlatý dub, který se hodí k exteriéru nemovitosti.“

Díky dřevodekorům se do dřevěných chat hodí i plastová okna, Foto: Skladová-okna.cz
Díky dřevodekorům se do dřevěných chat hodí i plastová okna, Foto: Skladová-okna.cz

Láká nižší cena a bezúdržbovost

Plastová okna přijdou levněji než dřevěná a především se nemusí pravidelně natírat, jsou bezúdržbová. Navíc v současné době již je na výběr z mnoha dřevodekorů, takže plastová okna i do dřevěných chat velmi dobře zapadnou,“ vyjmenovává Petr Borecký z e-shopu Skladová-okna.cz, proč jsou u zákazníků v poslední době stále oblíbenější plastová okna i do venkovských a horských stavení.

Levně chtěl výměnu oken vyřešit rovněž Jiří Štěpánek, který s manželkou chatku koupil vloni. „Na doporučení jsme zvolili e-shop Skladová-okna.cz, přátelé tam nakupovali hnědá okna do zcela nové zahradní chaty na jaře. My tedy vybrali oboustranně bílá jednak z důvodu, že jsou levnější a také, že se nám líbí ten kontrast, že vyniknou,“ říká spokojený majitel chaty.

Pan Štěpánek zvolil do dřevěné chaty bílá okna kvůli nižší ceně a kontrastu, Foto: J. Štěpánek
Pan Štěpánek zvolil do dřevěné chaty bílá okna kvůli nižší ceně a kontrastu, Foto: J. Štěpánek
Montáž plastových oken zvládl sám, Foto: J. Štěpánek
Montáž plastových oken zvládl sám, Foto: J. Štěpánek

Důležité je okna přesně zaměřit

Bojíte se, že montáž nezvládnete? Při našich chatařských návštěvách jsme se přesvědčili, že se s tím chalupáři popasovali dobře. Díky montážním návodům na internetu si můžete předem nastudovat postup a vše vychytat. Když nebudete čekat na montážní partu z oknařské firmy, můžete mít za pár dní vyměněno. 

Nejdříve jsem si důkladně prostudoval montážní video na webových stránkách e-shopu.  Měl jsem trochu obavy, abych nepoškodil sklo, které jsem musel nejdříve vysadit z rámu, ale i to proběhlo hladce. Ani jsem nepotřeboval při instalaci pomoc další osoby. Velmi důležité z mého pohledu je přesné zaměření okenního otvoru, aby se nemuselo nic upravovat, a také myslet na instalaci parapetů. A samozřejmě je nutné si předem zakoupit potřebný materiál jako šrouby, klínky a montážní pěnu,“ radí Štěpánek všem, co váhají, zda by výměnu oken sami zvládli.

Dekory si jednoduše navolíte přes internet

V posledních letech se rozšiřuje barevné provedení plastových profilů včetně imitací přírodního dřeva. E-shop Skladová-okna.cz aktuálně nabízí devět dřevodekorů. „Nejoblíbenější je dekor zlatý dub, který je k dispozici na oknech, které máme skladem a dodáváme je již do tří pracovních dnů. Netradičnější imitace, například mahagonského nebo ořechového dřeva, si zákazníci navolí přes náš konfigurátor, upozorňuje Borecký.

V online plánovači si vyberete i velikost oken, způsob otevírání, typ zasklení a rovněž parametry příslušenství, jako jsou sítě proti hmyzu a vnitřní a venkovní parapety. Velkou výhodou tohoto konfigurátoru je, že ihned uvidíte celkovou cenu, a nemusíte se tak bát dodatečných doplatků.

Plastová okna mohou být dodána s dekorační fólií imitující dřevo, Foto: Skladová-okna.cz
Plastová okna mohou být dodána s dekorační fólií imitující dřevo, Foto: Skladová-okna.cz