Jak správně zorganizovat úložné prostory v kuchyni Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Když se podíváte na profesionální kuchyně, zjistíte, že příliš nezáleží na tom, abyste měli všechno ihned po ruce. Mnohem důležitější je snadná údržba. Kromě čistoty se zaměřte také na rozdělení věcí podle kategorií. 

Tajemství umění správné organizace kuchyně spočívá ve dvou hlavních zásadách:

  • Všechno mějte uklizené uvnitř kuchyňské linky.
  • Každá věc musí mít pevně stanovené místo.

Nyní se na tyto dvě zásady podíváme detailněji. 

Všechno schovat

Není nic horšího, než kořenky nad sporákem obalené vrstvou omastku a prachu. Stejný osud může potkat také všechno ostatní, co není schované v útrobách kuchyňské linky. Riziko, že se ten či onen předmět stane lapačem mastnoty, vzrůstá s tím, čím blíže je ke sporáku. Optimálně koncipujte svou kuchyňskou linku tak, aby na uklizené pracovní ploše vůbec nic neleželo, nikde nebylo nic zavěšeného a vystačili jste si s úložnými prostory, které nabízí samé tělo linky.

Přijde vám, že máte málo úložného prostoru?

Než začnete řešit pořízení nových úložných prostorů, proveďte kompletní „inventuru“ všeho, co máte. Vyndejte veškeré věci ven a stávající úložné prostory vytřete. Připravte si velký pytel či krabici na vyhazování a konejte.

Zbavte se všeho, co:

  • nepoužíváte. Neschovávejte věci pro případ, že by se „mohly hodit“. Pokud jste je nepoužili doteď, pravděpodobně je nepoužijete ani v budoucnu. Pokud je nechcete jen tak vyhodit, rozdejte je lidem ve svém okolí.
  • je rozbité, komplikovaně se používá a podobně. Chystáte se něco spravit už mnoho měsíců? Udělejte to teď nebo předmět rovnou vyhoďte.
  • máte víckrát a neupotřebíte to. Může se to týkat například velkého množství hrnečků, které jste za svůj život dostali darem od různých lidí.
  • schováváte jen ze sentimentu.
  • má prošlou expiraci. Sušili jste před třemi roky houby a od té doby vám doma jen tak leží? Prostě je vyhoďte. Máte mnoho druhů koření, a přitom používáte pouze ty základní? Pokud jste nejrůznější „speciální“ koření nepoužili do současnosti, pravděpodobně je nepoužijete ani v budoucnosti. U všech potravin zkontrolujte data trvanlivosti.
  • tašky a sáčky. Schválně, zkuste spočítat, kolik jste za svůj život zvládli nashromáždit igelitových tašek a teď vám zabírají místo. Nechte si třeba jen deset pevných kusů. Ostatní musí pryč.

Fáze ukládání

Podařilo se vám zbavit velké kopice věcí? Dobrá práce! A teď najít správná místa pro to, co jste si ponechali. Zvláště u malých kuchyní mnoho lidí dělá tu chybu, že obsadí „podlahu“ přihrádek a přitom jim zůstane mnoho prázdného prostoru v přihrádce nad těmito věcmi. Méně často používané věci můžete uložit do průhledných boxů a poskládat je na sebe. Díky tomu, že jsou boxy průhledné, vždy snadno najdete, co potřebujete, a zároveň efektivně využijete místo.

Ukládejte podle kategorií. Abyste všechno snadno našli, stanovte pro každou přihrádku kategorii. Příklady kategorií: hrnce a pekáče, talíře a misky, čisticí prostředky nebo také kategorie drobných předmětů. Sem uložíte třeba špejle, párátka, nové houbičky na nádobí, čisté utěrky aj. Opět – vše musí být rozdělené do krabiček a rozdělovačů. 

Pozor: nikdy na sebe nevršte krabice, do kterých není vidět. Mohlo by se stát, že nebudete moci najít věci, které jste do nich uložili.