Jak vybrat kancelářský nábytek Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá. Kancelářský nábytek vybíráme především tak, jak se nám líbí. Bohužel důležitý faktor jsou naše finanční možnosti, velikost kanceláře a množství pracovníků v ní, vytížení kanceláře (jinak bude kupovat nábytek člověk, který bude v kanceláři hodinu měsíčně, a jinak člověk, který zde bude 12 hodin denně), využití kanceláře a účel (zde myslíme, jestli je kancelář pro účetní nebo pro ředitele firmy).

Co obsahuje každá kvalitní kancelář?

1. Stůl - stůl je nejpotřebnější část kanceláře. U stolu trávíme průměrně 90% všeho času. Ideální stůl má rozměry minimálně 140 cm na délku a 70 cm na šířku. Výška stolu závisí na výšce sedícího, ale ideální pro 90% populace (měřící od 165 -195 cm) je výška 69-76 cm.
2. Kontejner - kontejner je základ spolu se stolem. Stůl má být totiž 'čistý' a měla by na něm být pouze myš, klávesnice a monitor, popřípadě fotografie naší rodiny či blízkých přátel. Vše ostatní, co často používáme, bychom měli dávat, obzvláště před odchodem domů, do kontejnerů a skříní. Ideální kontejner by měl obsahovat zámek v případě, že máte věci, které nechcete, aby někdo viděl, popřípadě se k nim dostal.
3. Policová skříň - bez policové skříně se již neobejde žádná kancelář. Skříně se vyrábí většinou ve třech výškách - nízké, střední a vysoké. Skříně vybíráme podle předběžného počtu různých šanonů, knih a ostatních věcí či papírů, které nechceme, aby byly na stole nebo na zemi.

4. Kvalitní kancelářskou židli - výběrem se zabýváme zde.
Kancelářská sestava Impress 7
Kancelářská sestava Impress 7

Jakou zvolit barvu (dezén) nábytku?

Barvu nábytku můžeme zvolit v podstatě jakou chceme a jaká se nám líbí, ale musíme myslet na okolní prostředí. Například k bílým stěnám a koberci se nebude z 99% hodit bílý nábytek…

Jak poznáte kvalitní nábytek?

Kvalitní kancelářský nábytek, pokud nejste odborník, většinou až tak lehce nepoznáte. Spíše poznáte nekvalitní nábytek. Tady je pár rad, co by měl kvalitní nábytek obsahovat nebo jak by měl vypadat.

1. Důležité je ohranění nábytku - ABS hrana, která zakončuje nábytek, by měla mít 2 mm u stolů a minimálně 1,5 mm u skříní (lépe je však 2 mm). Pokud se jedná o části nábytku, které nejsou používány, například zadní hrana stolu, boční hrana přístavného kontejneru, zadní hrana skříně, pak je dostačující 1 mm.

2. Hmotnost - kancelářský nábytek, pokud je v něm dřevo nebo dřevotříska ve větším množství, je těžký. U kancelářského nábytku u nás se používá jen ta dřevotříska, která je stlačena na nejsilnější třídu E1. To znamená, že se vezme například 30 cm dřevotřísky, která se stlačí do 2,2 cm stolů či skříně.
3. Cena - cena není rozhodující, ale u stolu 180 cm, který stojí 1000 Kč, nemůžete očekávat kvalitu, a tento nábytek je ve většině případů za 2 roky tak nestabilní, že si můžete vybrat nový. Pokud Vám někdo nabídne kontejner za 1000 Kč, pak vězte, že se bude špatně otvírat, bude zadrhávat a ABS hrany bude mít všude maximálně 1 mm. Za tuto cenu nelze vyrobit kvalitní kontejner, popřípadě stůl či skříň.

4. Záruka - záruka na kancelářský nábytek by neměla být 2 roky. Kancelářský nábytek si ve většině případů kupujeme proto, aby nám dlouho sloužil. Na kvalitním nábytku se nemá co zkazit. Proto kvalitní obchod Vám dá záruku alespoň 4-5 let.

5. Tloušťka stolů - tloušťka stolových desek by měla být alespoň 22 mm, aby se Vám neprohýbaly. Ideální tloušťka je 25 mm a více.
6. Tloušťka skříní - ideální tloušťka skříní, tak, aby se neprohýbaly při zatížení, je 18-20 mm. Lepší je 22 - 25 mm.
Sestava ředitelského kancelářského nábytku Creator 4
Sestava ředitelského kancelářského nábytku Creator 4
Sestava ředitelského kancelářského nábytku Creator 3
Sestava ředitelského kancelářského nábytku Creator 3

Výroba kancelářského nábytku a zpracování dřeva

Kancelářský nábytek se vyrábí z několika druhů dřeva respektive několikerým zpracováním dřeva. Nejčastější zpracování je dřevotříska.

Dřevotříska se vyrábí roztřískováním dřeva a následným lisováním včetně přidání různých pryskyřicových lepidel. Toto je moderní způsob zpracování dřeva, který vznikl v roce 1940. Od roku 1950 se začala dřevotříska hojně využívat. Díky ještě nevylepšeným technologiím byla často dražší než klasická dřevěná deska. Nyní se celosvětově prodává 80% DTD (což je označení pro dřevotřísku, někdy též LTD). Dřevotříska je dostatečně kvalitní na kancelářskou činnost. Dřevotříska většinou není vhodná do velmi vlhkých prostorů - může nabobtnat. Pokud je však dobře ohraněna, tento problém nehrozí. Dřevotříska se vyrábí stlačením (pod obrovským tlakem) požadovaného množství dřeva s příměsí malého množství pryskyřic. Dle hmotnosti nábytku lze zjistit, zda-li je nábytek kvalitní, pevný a odolný. Těžký kancelářský nábytek obsahuje velmi velké množství dřeva s minimálním množstvím pryskyřic a naopak.

Dýha je tenká vrstva dřeva o tloušťkách nejčastěji tenčích než 3 mm až do tloušťky 5 mm. Používá se k výrobě povrchů nábytku a k výrobě překližky (tj. navrstvená dýha minimálně 3 vrstvy, maximum dle požadavků). Dýhy vznikají nejčastěji řezáním, kde vznikne až 50% odpad ve formě pilin. Dýhy se vyrábějí nejčastěji z velmi tvrdých dřevin (dub, buk, hruška, jabloň, švestka).

MDF (Medium Density Fibreboards) - polotvrdá dřevovláknitá deska -  je plnohodnotná alternativa masivního dřeva, které je cenově velmi nedostupné. Začátek výroby se datuje přibližně na rok 1980. Hustota desky je standardně mezi 500 - 1000 kg/m3.
Kancelářská židle Racer
Kancelářská židle Racer
Ředitelský stůl Lineart 160 x 85 cm + krycí panel, jilm světlý
Ředitelský stůl Lineart 160 x 85 cm + krycí panel, jilm světlý
kancelar24h.cz - Kancelářský nábytek ihned Poslat poptávku