Jak vyzrát na déšť Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Na střechu každého středně velkého domu či chalupy spadne v našich podmínkách ročně až 60 krychlových metrů dešťové vody, letošní léto se zdálo, že vody bylo snad ještě mnohem více. Toto množství vystačí na zalévání zahrádky nebo při dodatečném rozvodu z velké části pokryje potřebu užitkové vody. A to už stojí za zamyšlenou. Měkká dešťová voda určitě nepatří do kanálu, naopak je ji třeba pečlivě zachytit, uskladnit a znovu použít. 

Foto: Lindab
Foto: Lindab

Dešťosvod je k nezaplacení

K zachytávání dešťových srážek stačí jednoduchá úprava vašich stávajících okapů. Do svodu se vmontuje speciální odbočka do sudu – do okapové roury vsunutý díl s výklopnou klapkou, která vodu odvede do přistaveného sudu nebo jímky. Pokud již máte sud plný, nechcete další srážky uskladňovat, nebo v zimních měsících klapka svod bezpečně uzavře.

Zmiňoval jste lapač nečistot. Spadané listí a ucpané okapy trápí asi nás všechny. Jaký je tedy trik?
Nainstalujte do žlabů okapovou mřížku, která zachytí hrubé nečistoty. Dostačující je i okapový lapač nečistot nebo filtrační vložka, které se vloží do zaústění svodu a zachytí hrubé nečistoty. Do okapové roury pak již teče voda bez hrubých nečistot a nezanáší se tak svody ani sběrná nádoba.

Jaké obecně doporučujete okapy? Nabídka na trhu je široká a je těžké se orientovat.
Výhodný je okapový systém stavebnicového typu, např. bezúdržbový Lindab Rainline, který obsahuje řadu důmyslných prvků, například zmiňované lapače nečistot, filtrační vložky, výklopnou odbočku do sudu, kterou stačí vsadit do svodu. Díly se do sebe pouze zasadí, není třeba je letovat nebo tmelit, ani používat speciální nářadí. Záruka na kompletní systém je 30 let. Problematičtější jsou titanzinkové nebo jednodušší plechové či plastové okapy, do kterých se musí dodatečně zasahovat letováním, řezáním a šroubováním.
Obr: Lindab, lapač nečistot Lindab Rainline
Obr: Lindab, lapač nečistot Lindab Rainline
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Obr: Lindab, filtrační vložka LindabRainline
Obr: Lindab, filtrační vložka LindabRainline
Obr: Lindab, lapač nečistot Lindab Rainline
Obr: Lindab, lapač nečistot Lindab Rainline
Je pro další využití dešťové vody důležitý typ střešní krytiny? Tedy co na střeše vlastně máme?Pro kvalitu vody jsou nejlepší střechy plechové nebo z pálených či betonových tašek. Pozor! Ke sběru a znovu využívání dešťových srážek se nehodí měděné okapy a střešní krytina z asfaltu a eternitu, které ji kontaminují. Pro milovníky mědi existuje ale varianta pozinkovaného okapu s barevnou vrstvou HB Polyester právě v barvě mědi, která je k nerozeznání od té skutečné. Navíc Vám je nikdo neukradne.

Samotná montáž okapů pro rodinný dům je otázkou kolika dní či hodin? A na jakou částku vyjde?
Cena za kvalitní značkový systém se zárukou 30 let se pohybuje od 15 000 – 20 000,- Kč na standardně velký rodinný dům. Předpokládaná doba montáž je 4 až 6 hod.

Kolik svodů se obvykle montuje na běžný rodinný dům?
To nelze tak jednoznačně říci, záleží na tvaru střechy a její velikosti. Někter dům si vystačí s 2 svody, některý jich bude potřebovat 8. Na jeden svod by nemělo připadat více než 10 metrů žlabu. Jakmile je střecha delší než 12 metrů, potřebujete aspoň dva svody. Velmi dobře Vám může posloužit kalkulátor po výpočet okapového systému na www.okapyprovas.cz. Tam si můžete na foto-simulátoru vybrat barevné ladění fasády,střechy a okapů z desítky různých odstínů.
Foto: Lindab, výklopná odbočka do sudu Lindab Rainline
Foto: Lindab, výklopná odbočka do sudu Lindab Rainline
Foto: Lindab, kotlíky
Foto: Lindab, kotlíky
Foto: Lindab, doplňky Lindab Rainline
Foto: Lindab, doplňky Lindab Rainline
Obr: Lindab, vzorky barev Lindab Rainline
Obr: Lindab, vzorky barev Lindab Rainline
Máte ještě nějaké další dobré tipy, jak vyzrát na déšť? 
  1. Sud, do kterého dešťovku odchytáváte, postavte na podstavec (nejlépe betonovou desku), zabráníte tak jeho zarůstání.
  2. Na straně odkloněné od domu instalujte do sudu (nádrže) přepouštěcí klapku nebo jednoduchý přepad ze zahradní hadice. Zabráníte tak podmáčení stavby při případném přetečení.
Je třeba okapy ošetřit proti korozi, třeba ve spojích?
Okapový systém Lindab Rainline je dokonale chráněn povrchovou vrstvou HB Polyester již z výroby, a to ze všech stran a ve všech ohybech, ještě předtím, než se z něj jednotlivé díly vyrobí. Díky tomu je tak chráněn proti korozi a můžeme tak mluvit o bezúdržbovém systému. Střižné hrany nebo škrábance vzniklé neopatrným zacházením při montáži se doporučuje ošetřit originální správkovou barvou. Tu koupíte v barvě Vašeho okapu přímo u výrobce.
Více na www.okapyprovas.cz nebo www.lindabstrechy.cz.
Foto: Lindab, výklopná odbočka do sudu Lindab Rainline
Foto: Lindab, výklopná odbočka do sudu Lindab Rainline