Bazénové tepelné čerpadlo FUEGO (Zdroj: Pooltechnika) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Každý majitel bazénu sní o poklidné relaxaci u vody, ale hlučné bazénové čerpadlo může tuto idylu narušit. Hluk z čerpadla může mít různé příčiny. V tomto článku se zaměříme na ty nejběžnější a nabídneme vám řešení, která pomohou obnovit klid a ticho u bazénu.

Proč čerpadlo dělá hluk?

Bazénové čerpadlo je klíčovým prvkem, který zajišťuje čistotu a zdraví vody ve vašem bazénu. Jeho hlavní funkcí je čerpat vodu do filtru a zpět do bazénu, čímž se odstraňují nečistoty, bakterie a chemické látky. Čerpadlo se skládá z motoru a impeléru (vrtule). A jak to u zařízení s motorem bývá, nejsou zcela neslyšitelná. Ale je rozdíl mezi tím, kdy si můžete u bazénu užívat tichý relax, a situací, kdy vás ruší neustálý rachot. Problém může spočívat v několika faktorech.

Bazénové tepelné čerpadlo FUEGO (Zdroj: Pooltechnika)
Bazénové tepelné čerpadlo FUEGO (Zdroj: Pooltechnika)

Nesprávné umístění čerpadla

Nesprávné umístění čerpadla na pevném betonovém povrchu nebo nestabilním podkladu může způsobit přenos vibrací do okolí, což se projevuje jako nežádoucí hluk. Doporučujeme instalovat bazénové čerpadlo na speciální odpruženou podložku nebo gumové patky, které pomohou minimalizovat přenos vibrací na pevné povrchy a snížit hlučnost.

Nedostatek vody v bazénu a kavitace

Nedostatek vody v bazénu může být dalším zdrojem hlučnosti čerpadla. Pokud hladina vody klesne pod určitou úroveň, může dojít k nasávání vzduchu do čerpadla, což vede k jevu nazývanému kavitace. Kavitace způsobuje turbulentní proudění, což generuje nežádoucí hluk. Abyste tomu předešli, ujistěte se, že hladina vody v bazénu je dostatečná. Pravidelně kontrolujte hladinu při plnění bazénu, abyste zabránili nasávání vzduchu do čerpadla.

Plný koš

Koš u bazénového čerpadla slouží k zachycení větších nečistot, které by mohly poškodit čerpadlo nebo filtr. Pokud je koš plný, může omezit průtok vody a vytvořit turbulentní proudění, což způsobuje nežádoucí zvuky. Je důležité pravidelně kontrolovat a čistit koš bazénového čerpadla, aby se minimalizovala hlučnost a zajistila optimální funkčnost.

Starší modely a opotřebení součástek

Starší modely bazénových čerpadel nemusí být vybaveny moderními technologiemi na tlumení hluku. K tomu se přidává opotřebení některých součástek, což může způsobit výrazný nárůst hlučnosti. Důležitá je pravidelná údržba, jako je čištění filtrů a kontrola stavu součástek. Pokud je to nutné, neváhejte investovat do kvalitních náhradních dílů. Pokud vlastníte starší čerpadlo, a vyzkoušeli jste už vše, a i přesto hluk přetrvává, možná je čas zvážit investici do novějšího modelu.

Pokud zvažujete nákup nového bazénového čerpadla, neváhejte se poradit s našimi odborníky, kteří vám rádi doporučí kvalitní a tiché modely. S naší pomocí můžete znovu užívat relaxaci u bazénu bez zbytečného hluku.