Thermofix Wood, Dub popelavý 12146-1 Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Kuchyně je místem, kde se děje mnoho různých věcí. Na podlaze se objevují rozšlapané zbytky potravin a různé tekutiny, podlahu je třeba udržovat častěji a pečlivěji. Je zde vyšší vlhkost, ale také riziko poškození podlahy pádem předmětů. O to důležitější je proto výběr podlahové krytiny.

Podlaha v kuchyni je prostě vystavena o mnoho větší zátěži, než v jiných částech bytu. Dokonce i větší zátěži, než podlaha koupelny. Ta bývá kontaminována pouze vodou, případně s trochou šampónu a jiné osobní hygienické chemie. Co všechno ale musí vydržet podlaha právě v kuchyni, o tom se může i koupelnám jen zdát. I riziko mechanického poškození například padajícím nádobím je zde mnohem větší.

A právě při výběru nové podlahy chceme nejen to, aby byla pěkná a příjemná při chůzi na boso, ale aby nám také vydržela co nejdéle. V nájemních bytech je pak častým požadavkem si smět podlahu při stěhování zase demontovat a odvézt. Druhů podlahových krytin se vyrábí nepřeberné množství a také rozsah materiálů je neskutečný. Co je však tím „pravým ořechovým“ právě pro kuchyni?
 

FatraClick, Dub cappuccino 7311-2
FatraClick, Dub cappuccino 7311-2

Začněte vědomím, jaká podlaha určitě není vhodná

Určitě se v kuchyni vyhněte podlahovině kluzké, která by vám mohla způsobit úraz. Nehodí se ani méně kvalitní lamináty (rozlití vody takovou podlahu rychle poškodí), určitě je nevhodný korek, dřevěná podlaha ošetřená voskem či olejem také není zrovna ideální řešení, dřevo navíc neumí odolávat tekutinám, leda tak lakované parkety. U dlažby je třeba se vyhnout bílým a vůbec světlým spárám a určitě neuvažujte o koberci. Nyní nám však zbývá ještě neskutečný výčet vhodných podlahovin.

Odolnost je v kuchyni vždy na prvním místě

Voda určitě neuškodí dlažbě, ale ani kvalitní podlaze laminátové a podlahám vinylovým. Důležitá je však také odolnost mechanická. Upadnutí nádobí, příboru a jiných předmětů na podlahu je v kuchyni časté. Nehody v kuchyni se stanou i tomu nejlepšímu z profesionálních kuchařů. Určitě se nevyplatí odolnost podlahoviny podceňovat. I při volbě dlažby je třeba vybírat tu nejodolnější, aby spolu s talířem nepraskla i dlaždice. Po všech plusech a mínusech nám propadává sítem jako nejvhodnější řešení vinyl. A to právě svou vysokou odolností, ale i jednoduchou, nenáročnou údržbou.

Thermofix Stone, Břidlice kov 15410-2
Thermofix Stone, Břidlice kov 15410-2

Údržba podlahy v kuchyni

Výčet všech možných druhů nečistot, které se v kuchyních vyskytují, je opravdu dlouhý. Proto je právě co nejsnadnější úklid podlahy klíčem k úspoře mnoha času. A právě vinylové podlahy je možné považovat v tomto ohledu za nejlepšího společníka do kuchyně. A dokonce i v případě mechanického poškození vinylovou podlahu snadno opravíme. Prostě vyměníme dílec a je hotovo. Vinylovou podlahu přitom můžeme jednoduše vysát (suché i mokré vysávání) a nebo vytřít mopem.

Berte ohled i na podlahové topení

Pokud doma rádi chodíte na boso, je pro vás podlahové topení ideální. Na takto vybavenou podlahu se však nehodí každá krytina. Keramická dlažba má dobrou vodivost i akumulaci tepla, vhodná je však i podlaha vinylová a také kvalitní laminátová. Při volbě podlahového topení se příliš nedoporučují krytiny s vysokým tepelným odporem, což jsou především podlahy dřevěné a korkové.

Další informace najdete na www.fatrafloor.cz

Thermofix Wood, Tis horský 12203-4
Thermofix Wood, Tis horský 12203-4