Jakou vybrat saunu? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Blahodárný vliv saunování na lidské zdraví je dnes znám všude po světě, ovšem tento zvyk, rituál, procedura, pochází ze severských zemí, kde je saunování praktikováno již staletí. U nás je saunování známo v řádech desítek let (od roku 1946), poslední dobou však roste jeho obliba spolu s nabídkou saun v podobě kabin a kabinek, které se snadno vejdou do interiérů. V opačném případě jsou u nás již dlouho rozšířené sauny veřejné a veřejné parní lázně na plovárnách.

Historie saun a saunování

Klasické sauny, které jsou u nás běžně využívané jako veřejné, pochází z Finska. I samotné slovo sauna má původ ve finštině. Tradičně jde „o dům, který slouží k lázni, ve kterém je vzduch ohříván pecí.“ Původně byly sauny přistavovány k domům, uprostřed měly velké ohniště, na kterém se nahřívaly kameny. Nebyla zde okna ani komín, proto se dým a pára dostávaly ven pouze dveřmi a nebo úzkými průduchy. Ovšem tato konstrukce saun byla časem modernizována.

K nám se dostala první sauna v roce 1946, ale od té doby se postupně stala běžnou součástí sportovních a lázeňských provozů, plováren apod.. Ovšem kdo nechce za saunováním stále někam docházet a přitom zde nemít žádné soukromí, začal se podle svých finančních možností a také řemeslné zručnosti ohlížet po vlastní sauně již před rokem 1990. Domácí sauny byly tehdy budovány malé a svépomocí, ovšem fungovaly a mnohde fungují dodnes. A intimnější, domácí saunování, je pro mnohé příjemnější i dnes. Navíc jsou dnes sauny nabízené jako hotové, různě velké, dřevěné kabiny, případně vyzděné prostory obložené dřevem. A že právě vůně dřeva patří k saunování neodmyslitelně. Malá sauna v podobě kabinky přitom může být běžnou součástí koupelny či ložnice. Pouze ponoření do ledové vody bazénku bývá nahrazováno ledovou sprchou. Tomu, pro kolik lidí je sauna určena, odpovídá její velikost a počet sedátek či lehátek zabudovaných v jedné či dvou výškových úrovních.
Tradiční finská sauna s kamny a lávovými kameny, které se polévají vodou
Tradiční finská sauna s kamny a lávovými kameny, které se polévají vodou

V saunách použité dřeviny

Co se týká použitého dřeva, hodí se do sauny třeba smrk (má kratší životnost) či topol (brzy šedne), ale i cedr (je odolný, ale zahřívá se) a jiné dřeviny. Jako ideální se ukázalo dřevo africké vrby abachi, které je měkké a neporézní, nepálí a snadno je budeme udržovat.

Vytápění v saunách a vliv na lidské zdraví

Nejen z důvodu bezpečnosti je dnes většina saun vytápěna elektrickými kamínky. V případě finských saun jsou na nich umístěné lávové kameny, které poléváme vodou, švédské sauny si vystačí s kamínky jednoduššími a levnějšími. Ovšem používají se i komfortní kamna s integrovaným zásobníkem na vodu, která se postupně odpařuje. A pokud je použit parní generátor, dosáhneme 100% vlhkosti a teploty max. 60 oC. Jde o nejšetrnější způsob klasického saunování pro lidský organismus, který si mohou dovolit i lidé s některými zdravotními problémy (samozřejmě po konzultaci s lékařem). Samostatnou kapitolu pak představují takzvané parní sauny, infrasauny a biosauny.

Pokud probíhá saunování správně, posiluje obranyschopnost, podporuje prokrvení těla, snižuje krevní tlak, zbavuje nás stresu, zlepšuje spánek, funkci srdce, plic a ledvin, účinkuje na lupénku a různé alergie, čistí pokožku, udržuje ji hebkou a pružnou. Z těla jsou navíc vyplavovány veškeré škodliviny, uvolňují se nám svaly a klouby. Každý si přitom může vybrat typ sauny, která mu bude nejlépe vyhovovat a – což je též důležité – kterou nám dovolí lékař.
Saunování
Saunování

Finské sauny

Pro finské sauny je typická vyšší vlhkost (až 80%) a teplota vzduchu mezi 75 až 80 oC, ale i vyšší. Na kamnech finské sauny najdeme rošty s usazenými lávovými kameny. Ty jsou občas polévány vodou právě kvůli dosažení vyšší vlhkosti vzduchu, díky které získáváme iluzi vysokého nárůstu teploty. Finské sauny se vyrábějí z kvalitního masivního dřeva a bez chemické povrchové úpravy.

Švédské sauny

Suché švédské sauny představují největší zátěž pro lidský organismus, proto by do této sauny měli vstupovat pouze zdraví, dospělí lidé. Teplota vzduchu se v suché sauně pohybuje mezi 100 a 110 oC, přičemž vlhkost je zde minimální. Stěny suché sauny musí být obložené kvalitním, správně vysušeným dřevem bez povrchové chemické ochrany (severský smrk, cedr, osika, jasan, lípa, olše). Veškeré materiály zde musí být přírodní.

Parní sauny

Parní sauny působí na lidský organismus pouze střední zátěží, teplota zde dosahuje nejvýše 60 oC a vzdušná vlhkost je 100%. Do domácnosti si lze pořídit takzvaný parní box podobný sprchovému koutu (boxu). Parní boxy nejsou vyráběné ze dřeva, ale např. ze sklolaminátu, přičemž bývají vybavovány i hydromasážními tryskami, aromaterapií a dalšími funkcemi. Ovšem s tradičním saunováním to již nemá mnoho společného.
Finská sauna - polévání lávových kamenů vodou
Finská sauna - polévání lávových kamenů vodou
Minibazének s ledovou vodou, ve které se ochladíme po švédské, finské, či parní sauně, lze nahradit ledovou sprchou
Minibazének s ledovou vodou, ve které se ochladíme po švédské, finské, či parní sauně, lze nahradit ledovou sprchou

Infrasauny

Infrasauny nabízí specifický druh saunování. Zdrojem tepla jsou v nich infrazářiče, teplota vzduchu je max. 60 oC a vlhkost vzduchu mezi 30 a 50%. Čili infrasauny nepředstavují pro lidský organismus žádnou zátěž. V infrasauně se lidské tělo prohřeje hloubkově, akumuluje značné množství tepla odpovídající keramickým topidlům (např. kachlová kamna, kachláky). I při tomto saunování se odpařují a vylučují toxické látky. Tento typ saunování je ideální pro každého, kdo by jakýkoli jiný způsob saunování nesnesl. Po tomto saunování se neprovádí prudké zchlazení těla. Zajímavý je i úsporný provoz infrasaun.

Biosauny

Pojem biosaunování v sobě zpravidla zahrnuje použití aromaterapie, která umocňuje dojem ze saunování. Prostě jsou do vzduchu spolu s horkou párou vypouštěny různé aromatické oleje a nebo vůně sušených léčivých bylin. Další možností je takzvaná solná sauna, která je vybavena kamny s cihličkami z himálajské soli. Sůl se při saunování odpařuje a její inhalace má léčivé účinky. Jde prý o mnohem účinnější inhalaci než v solných jeskyních. Ovšem solnými kameny můžeme obložit i topidlo v klasické sauně. Stejně tak v ní můžeme aplikovat aromaterapii.
Infrazářič v infrasauně
Infrazářič v infrasauně
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com