Zateplený panelový bytový dům (Zdroj: ivps.cz)

Spokojenost s bydlením má obecně velký vliv na lidskou psychiku, protože doma je místo, kam se těšíme po náročném dni a kde bychom se měli cítit komfortně a pohodlně. Tento komfort nám však velmi rychle dokáže překazit kolísavá teplota v bytě, dýchání vlhkého vzduchu a zima v chladných měsících. 

Hlavními důvody, díky kterým se lidé rozhodnou pro zateplení fasády panelového domu je snížení výdajů za energie, udržení tepla v zimních měsících uvnitř budovy a vytvoření moderního vzhledu bydlení. Staré a nezateplené budovy představují mnoho dalších problémů, na které se nebere tak velký zřetel. V první řadě se zapomíná na lidskou spokojenost, komfort a pohodlí a právě tyto faktory by měly být nejvíce důležité při vašem rozhodování o zateplení. Existují ještě další důvody proč bychom neměli odkládat zateplení panelového domu. Mezi tyto důvody patří nekomfortní bydlení v zimě i v létě, protože zateplení budovy se nerealizuje jen kvůli ochraně budovy před zimou, ale i před velkými horky. Zateplení panelového domu zajistí, že v zimě bude uvnitř budovy krásné teplo a v létě naopak nepropustí teplý vzduch dovnitř a udrží si příjemnou teplotu. Díky kolísavé teplotě a kondenzaci vodních par v konstrukci vzniká tvoření plísní, které mají vliv na zdraví člověka. Pro shrnutí má tedy velký vliv na lidský komfort udržení vyrovnané teploty v místnostech.

Úniky tepla výrazně pocítíme na své peněžence

Hlavní výhodou zateplení panelového domu se vnímá ušetření výdajů za energie, což se dá také brát jako podmět ke klidnějšímu bydlení a to z velmi důležitého důvodu. Velký nátlak na lidskou psychiku jsou opravdu vysoké náklady za vytápění, které se vzhledem k rostoucím cenám za energie neustále zvyšují. Vysoké částky navíc platí lidé s pocitem, že není dopřán takový komfort jaký by si za takové náklady uživatelé budovy představovali. Postupem času se tedy náklady za zateplení vrátí a přinesou s sebou mnoho dalších výhod a hlavně spokojené bydlení.

Oddalování problému není řešení

Pokud je budova ve špatném stavu, bude se stav budovy jen a jen zhoršovat. Čím starší je budova a čím horší přírodní vlivy na budovu působí, tím více se problém prohlubuje. Stále více se prodlužuje topná sezóna, teplota v místnostech více kolísá, mohou se začít tvořit plísně pokud už se dávno nezačaly tvořit, neustále vyšší náklady za vytápění, zhoršení estetického a funkčního povrchu fasády a zkracování životnosti budovy. Proto není dobré tyto problémy oddalovat a doporučujeme řešit je co nejdříve u odborníků s několikaletou zkušeností, mezi které patří stavební firma IVPS Inženýrská výstavba a pozemní stavby s.r.o.