Odkvetlá cibule se semeny (Foto: Pixabay) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Ve starých semenářských katalozích najdeme mnoho odrůd cibule, které byly pěstovány výhradně ze semen, sazečka je vlastně novinkou posledních desetiletí, ovšem velice praktickou, úrody se dočkáme dříve. Na druhou stranu jsme však omezeni a výběr odrůd je právě sazečkou zúžen. A to bohužel i odrůd kvalitnějších a také mnohdy trvanlivějších. Zkusíte to pracnější cestou? Tedy opět ze semen?

Hodně slunce, záhřevnou půdu a pozor na dusík!

Ať již pěstujete cibuli ze sazečky a nebo ze semen, bude vyžadovat slunné stanoviště a záhřevnou půdu. Výsledkem pak totiž bude cibule chuti jemnější a nasládlejší. V nekvalitních půdách a na stinnějším stanovišti cibule hůře dozrává, krkatí a podléhá nemocem. Obzvláště nesnáší půdy těžké jílovité, kyselé a studené, stejně tak nesnáší vlhčí klima ve vyšších polohách. Z hnojiv je třeba dávat pozor na ta dusíkatá, s těmi musíme zacházet opatrně, protože cibule vyžaduje především fosfor a draslík. Nadbytek dusíku v půdě dokonce zpomaluje zrání cibule a snižuje její trvanlivost při skladování.

Sazečka omezuje výběr odrůd

Sortiment nabízených odrůd cibule je velice široký, ale právě pěstováním sazečky se o dlouhou řadu odrůd připravujeme, v podobě sazečky je totiž předpěstováváno jen několik málo odrůd. A právě to je velká škoda, jelikož právě cibule pěstované výhradně z osiva nabízí atraktivní vzhled, výnosy, tvary i chutě. Zkuste si vypěstovat mnohem atraktivnější odrůdu cibule, než běžně nabízí sazečky, právě ze semen. Vraťte se k praktikám svých babiček a dosáhněte překvapivě lepšího výsledku, než jste běžně zvyklí. Pěstování z přímého výsevu má navíc vliv na konečnou hmotnost výsevu, oproti tomu sazečka je o mnoho těžší a dražší. pěstování ze semen se dnes provádí především ve velkovýrobě a v teplejších oblastech, ovšem kvalitního výsledku se dočkáme i v našich zahrádkách.

Větší kvalita, chuť i delší skladovatelnost v závislosti na odrůdě

Ze semen se dočkáme velice vitálních, trvanlivých a zdravých cibulí, které lze o dosti déle skladovat. Semena vyséváme zpravidla v první polovině března, řádky necháme od sebe 25 až 30 cm a později je třeba hustě vzešlé rostliny vyjednotit na 8 až 10 cm od sebe navzájem. Teprve při této vzdálenosti si cibule nebudou navzájem konkurovat. Na každý m? přímého výsevu potřebujeme cca 0,5 gramů osiva (1 gram obsahuje 200 až 300 semen).

Výběr odrůd cibule pěstované ze semen

Mezi známé odrůdy pěstované ze semen patří například Globo, Tosca, Blanco Duro, Tandem, Unico F1 a Avalon.

Tosca je odrůda cibule s netradičním, dlouze oválným tvarem cibulí. Tato cibule se velmi dobře krájí, je dobře skladovatelná a vysoce odolná vůči hnilobě krčků. Její chuť je jemná a proto je tato cibule ideální za syrova do salátů.

Globo je pro změnu pozdní odrůda salátové cibule vynikající sladké chuti. Má velké cibule široce elipsovitého tvaru a slámově žluté barvy. Jelikož má však dlouhou vegetační dobu a dosahuje až rekordní hmotnosti, vyžaduje předpěstování sadby, se kterým začínáme již v únoru. Sklizené cibule pak mohou mít hmotnost až 1 kg. Ovšem cibulí se dočkáme i z březnového či dubnového přímého výsevu, ale budou menší. Tato odrůda není vhodná ke dlouhodobému skladování, má ale mnoho šťávy a je skutečně lahodná.

Blanco Duro je nabídkou pro každého, kdo miluje sladkou bílou cibuli. Tyto cibule jsou kulovité a dorůstají též obří velikosti a hmotnosti 0,5 až 1 kg. Tato cibule se však oproti odrůdě Globo pěstuje výhradně z přímého výsevu v březnu až na začátku dubna. Spon potřebujeme při jednocení též větší, ideálně 30x10 cm. Sklizně se dočkáme od srpna až do konce září, skladovatelnost má tato cibule krátkou.

Tandem je poloraná odrůda, která dosahuje vysokých výnosů Cibule jsou kulovité, žlutohnědé a středně velké, obalené pevnými a dobře přiléhajícími suknicemi. Krček této cibule je středně silný a dobře zatahuje. Odrůda Tandem je určena pro přímé jarní výsevy, cibule jsou odolné a vhodné ke skladování. Dužninu mají pevnou, bílou až nažloutlou a příjemně palčivé chuti. Cibule jak má být!

Odrůda Unico F1 patří k novějším výnosným odrůdám. Nabízí velké kulaté cibule s pevnou žlutohnědou suknicí, které jsou navíc výborně skladovatelné. Díky mohutným kořenům lze tuto cibuli pěstovat i v sušších oblastech, což je právě v současnosti velmi aktuální požadavek.

Avalon je pro změnu výnosná pozdní odrůda bílé cibule. Cibule mají barvu jasně bílou až stříbřitou (slupka i uvnitř). Cibule Avalon mají vřetenovitý tvar a při krájení se nerozpadají, zůstávají kompaktní. Určené jsou pro přímou spotřebu, krátkodobé skladování a nebo průmyslové zpracování. Tato odrůda dobře odolává plísni cibulové.

Výběr odrůd cibule pěstované ze sazečky

Pokud chceme vysévat ze sazečky, potřebujeme zásadně zdravou, nepoškozenou sadbu. Cibulky vysazujeme do řádku cca 5 cm od sebe, ale můžeme i více. Obvykle se však nedočkáme příliš velkých cibulí kvůli výběru odrůd pro přípravu sazečky.

Všetana je tradiční poloraná odrůda, osvědčená a oblíbená. Lze ji pěstovat i z jarních výsevů, většinou se to však provádí ze sazečky. Tato cibule se dobře skladuje, přičemž můžeme sklízet za 90 až 110 od výsadby sazečky. Cibule mají oválný tvar, barvu okrově žlutou, tenký a dobře zatahující krček. Dužnina má tato cibule bílou až nažloutlou, chuť jemně nasládlou.

Karmen je poloraná odrůda červené cibule, ovšem s velice jemnou, bílou dužninou, s karmínově červeným probarvením mezi suknicemi. Chuť této cibule je výborná, pikantní a skladovatelnsot také dobrá.

Štutgartská je též klasická „sazečková“ odrůda dobrých konzumních vlastností cibulí a dobré skladovatelnosti. Cibule jsou ploše kulovité, se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Dužnina této cibule je bílá a pevná, chuť dosti ostrá.