Je možné čerpat dotaci na malou fotovoltaickou elektrárnu a rekuperaci?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká dotace na pořízení fotovoltaické elektrárny a druhý dotace na pořízení rekuperace do staršího domu.

Dobrý den, měl bych zájem o malou fotovoltaickou elektrárnu na svůj rodinný domek. Podle čeho se odvíjí dotace?

Dobrý den, od poloviny října roku 2021 byla spuštěna nová výzva programu Nová zelená úsporám. Jednou variantou je jednoduchý FV systém oddělený od distribuční soustavy pouze pro přípravu teplé vody. Zde je nutná dosáhnout určitého využitelného zisku ze solárního systému a dále je zde určen minimální objem zásobníku. Druhou variantou jsou FV systémy propojené s distribuční soustavou do 10 kWp instalovaného výkonu. Zde se dotace vypočítává skládáním jednotlivých dílčích podpor dle výkonu FV systému, typu měniče a případně velikostí akumulátorů. Dotace se může vyšplhat až na 200 tis. Kč.

Dobrý den, zvažuji pořízení rekuperace do cca 20 let starého rodinného domu. Slyšel jsem, že je možné získat na toto dotaci. Je třeba nějaké zateplení nebo splnění?

Dobrý den, v programu Nová zelená úsporám lze získat dotaci na instalaci řízeného větrání s rekuperací a to buď centrální systém (dotace 100 tis. Kč) nebo decentrální systém (dotace 75 tis. Kč). Větrací systém musí zajistit řízené větrání všech pobytových místností v domě. Minimální účinnost rekuperační jednotky je 75%. Zateplení není podmínkou, stejně tak nějaké dosažení výpočtových úspor jako kdysi, nicméně je nutné dosáhnout průvzdušnosti obálky budovy max. 2,5 (1/h). Tento parametr se ověřuje reálným měřením, konkrétně tzv. blowerdoor testem.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku