Je vhodná instalace řízeného větrání s rekuperací do staršího rodinného domu?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká instalace řízeného větrání s rekuperací do staršího rodinného domu a zvýšení soběstačnosti pomocí fotovoltaiky.

Dobrý den, rád bych se zeptal na možnost a smysluplnost instalace řízeného větrání do staršího rodinného domu a také zda je možnost získání dotace a jaké jsou požadavky. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, instalace řízeného větrání s rekuperací je samozřejmě možná i do starších rodinných domů. Je možné použití centrálních systémů, případně decentrálních jednotek v případě nemožnosti instalace rozvodů vzduchu. Ideální je obrátit se na projektanta nebo firmu zabývající se návrhem vzduchotechnických rozvodů. Je třeba zhodnotit stávající rodinný dům, vaše představy a možnosti, a následně zvolit nejvhodnější variantu.

Co se týče možnosti dotace, lze využít program Nová zelená úsporám, který podporuje instalaci řízeného větrání s rekuperací i do stávajících rodinných domů. Podmínkou je, že větrání musí být zajištěno ve všech obytných místnostech. Minimální účinnost rekuperační jednotky je 75% a dále dosažení průvzdušnosti obálky budovy max. 2,5 (1/h). Tento parametr se ověřuje reálným měřením prostřednictvím tzv. blowerdoor testu. Výše dotace je 100 tis. Kč pro centrální systém a 75 tis. Kč pro decentrální systém a zároveň max 50% způsobilých výdajů.

Dobrý den, máme rodinný domek jednoduchého obdélníkového tvaru se sedlovou střechou orientovanou na západ a východ. Dům je již zateplený a vytápíme elektrokotlem a ohřev vody elektrickým boilerem. Rádi bychom zvýšili soběstačnost pomocí fotovoltaiky. Je to možné?

Dobrý den, fotovoltaický systém určitě dokáže pomoci k úspoře spotřeby energie, zvláště pokud je dům provozován čistě elektrickou energií. Nicméně instalací FVE uspoříte především v letních měsících a přechodném období. Naopak v zimních měsících, kdy spotřebujete nejvíce el. energie na vytápění, slunko příliš nesvítí a nelze tak počítat s velkým přínosem. Pro ideální návrh FVE je třeba znát mnohem více údajů, jako průběh spotřeb alespoň dle jednotlivých měsíců, dále počet osob v domácnosti a profil využívání domu a typy spotřebičů v domácnosti. Určitě je vhodné návrhem FVE pokrýt zejména přípravu teplé vody a provoz spotřebičů během období jaro-podzim a co nejvíce minimalizovat přetoky do distribuční soustavy. Je to též o finančních možnostech, a zda zvolit jednodušší FV systém pro pokrytí spotřeby s akumulací do vody nebo případně i bateriový systém, kterým si sice zvýšíte využitelnost FV systému, ale investiční náklady se vám jistě vyšplhají o několik desítek tisíc Kč. Na pořízení FV systému do rodinných domů lze čerpat též dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku