Kalené sklo Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Rozdíl mezi tvrzeným (neboli kaleným) a klasickým sklem cítíme instinktivně už z jejich názvů. Jak se ale tyto dva druhy skla od sebe liší při užití v interiéru a kam se hodí která varianta? Na to se podíváme v dnešním článku.

Tvrzené sklo projde při výrobě žárem a mrazem

Tvrzené sklo vzniká speciálním procesem v kalící peci, během něhož je klasické sklo zahřáto na teplotu dosahující až 620 stupňů Celsia a následně je prudce zchlazeno vysokotlakým vzduchem. Po zchlazení je sklo z vnějšku chladné, uvnitř ale zůstává teplé, díky čemuž získává tvrzené sklo lepší vlastnosti. Celý proces je možné provádět i chemicky, tato varianta je ovšem nákladnější a složitější na provedení.

Po úpravě kalením je vytvrzené sklo přibližně pětkrát odolnější vůči termickým šokům než jeho klasická varianta. Navíc je také pružnější a pevnější.

Každé kalené sklo každopádně nemá stejné bezpečnostní parametry. Roli hraje i jeho tloušťka, která se v závislosti na plánovaném použití liší. Například pochozí kalené sklo většinou dosahuje tloušťky tří centimetrů, naopak tvrzené skleněné výplně dveří zpravidla nepřesahují tloušťku pěti milimetrů.

Tvrzené sklo
Tvrzené sklo

Bezpečnost, životnost, odolnost

Jedním z častých argumentů proti pořízení tvrzené varianty skla je jeho vyšší pořizovací cena. Ta je přibližně třikrát vyšší než u klasického skla, přičemž na vzhledu se tato úprava nijak neprojevuje – klasické a tvrzené sklo vypadá pro laika téměř identicky. 

Rozdíl je ale ve vlastnostech, zejména odolnosti a bezpečnosti. Klasické sklo je náchylné na prudkou změnu teplot, což znamená, že používat ho v kuchyni se většinou nevyplatí, ať už se bavíme o obkladu za sporákem či skleněné desce, která může prasknout, když na ní položíte rozpálený hrnec. Vzhledem ke křehkosti a nízké odolnosti běžného skla je navíc pravděpodobné, že je budete muset často měnit, na rozdíl od tvrzeného skla, které vydrží i dlouhé desítky let. Finanční úspora je v případě klasického skla tedy prakticky nulová i bez ohledu na další rizika.

Samotné zničení skla je samozřejmě nepříjemné. Ostré střepy, které po rozbití skla vzniknou, způsobují značné bezpečnostní riziko, a to zejména v domácnostech s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Kalené sklo se oproti tomu po rozbití (které je navíc několikanásobně obtížnější než u běžného skla), jeví jako vcelku bezpečné. Rozbíjí se totiž do malých a neostrých střepů, které se často ve spojení s fólií ani nevysypou.

Pro použití v kuchyni se už běžné sklo téměř nepoužívá a nelze ho doporučovat. Z hlediska životnosti i bezpečnosti je tedy jasným favoritem tvrzená varianta, která je navíc dostupná v mnoha barevných a designových provedeních. Při výběru se vždy soustřeďte na nabídku kvalifikovaných firem, které jsou schopny zhotovit vám skleněné řešení na míru a navíc vám erudovaně poradí v případě jakýchkoliv dotazů.