Kam se hodí betonová střešní krytina? Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Na zastřešení domu závisí budoucí životnost a trvanlivost stavby. Při výběru střešní krytiny je nutné zvážit několik důležitých faktorů, mezi které patří sklon a tvar střechy, povětrnostní podmínky i celkový charakter domu. Vedle nových moderních materiálů se čím dál častěji využívají materiály tradiční pro naše zeměpisné podmínky a tím je i betonová střešní krytina. Jaké jsou vlastnosti a výhody betonové střešní krytiny oproti jiným typům? Pro jaké střechy je betonová střešní krytina vhodná?

Jaké jsou hlavní výhody betonové tašky?

Betonová střešní krytina se vyznačuje mechanickou odolností a vysokou pevností, která se v průběhu let ještě zvyšuje a tím je zaručena její dlouhá životnost - až 100 let. Pro svou mrazuvzdornost a nízkou nasákavost je betonová krytina stále častěji využívána ve vyšších polohách s extrémnějšími sněhovými podmínkami. Mezi další výhody patří tvarová stálost betonových tašek a výborné tlumení zvuku.
Betonové tašky jsou vyráběny z přírodních materiálů – cementu, písku, vody a pigmentů oxidů železa, které této střešní krytině dodávají nejrůznější zabarvení. Pro ještě větší odolnost bývá povrch betonových tašek ošetřen několikavrstvým akrylátovým nástřikem. Betonové tašky jsou zdravotně nezávadné a recyklovatelné. 
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA

Pro jaké střechy je betonová krytina vhodná?

Betonové tašky jsou vhodné pro všechny typy šikmých střech. Díky své větší hmotnosti, kdy 1m2 betonové střešní krytiny může vážit až 80 kg, nejsou vhodné při rekonstruování střech, kde by mohly být starší trámy poškozeny nadměrným zatížením, a hrozilo by zřícení střechy. Avšak díky velkému formátu betonových tašek se jich na 1m2 položí méně, proto v porovnání například se střešní krytinou pálenou, je hmotnost té betonové srovnatelná. Betonová střešní krytina se pokládá na latě v pravidelných rozestupech vodorovně s hřebenem střechy. Pro betonové tašky jsou vhodné střechy s minimální sklonem 17o, ale nejčastěji se používají na střechy se sklonem 25o a více. 
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA

Beton s atraktivním vzhledem?

Betonová střešní krytina se vyrábí v několika základních odstínech. Vedle tradiční a stále nejoblíbenější cihlově červené a červenohnědé barvy (vínové), jsou v nabídce i modrá a zelená barva. Pro speciální potřeby památkových objektů jsou určené tašky, které svou barvou imitují patinu již starší střechy. Střešní krytina tak na historické budově nepřirozeně nesvítí a zapadá do okolní zástavby. Díky kvalitní povrchové úpravě si betonové tašky zachovávají rovnoměrnou barevnost po celé své ploše a barevnou stálost. Tato jedinečná povrchová vrstva chrání tašku také před usazování nečistot a mechu, taška tak má praktickou samočistící funkci. Akrylátová dvojitá vrchní vrstva může mít matnou nebo lesklou podobu. Efektní trojitý nástřik pak kombinuje dva různé odstíny.

Střecha z betonové střešní krytiny je dodávána jako komplexní střešní systém, který zajišťuje dokonalou funkci střechy i snadnou výměnu poškozených částí. Může být doplněna o zajímavé ozdobné doplňky, jako jsou například speciální hřebenové prvky, elegantní věžičky a tvarované koncové hřebenáče s nejrůznějšími motivy.
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA

Beton ve střešních krytinách vede

Betonová střešní krytina je  v našich zeměpisných podmínkách desetiletími prověřená a tedy již tradiční. Na rozdíl od jiných střešních krytin se její odolnost léty zvyšuje a její životnost je tedy extrémně vysoká. Betonovou střešní krytinu od té pálené na první pohled těžko rozeznáme. Dnes je to velmi rychle expandující materiál, který se pohybuje ve středních cenách a je tedy levnější, než právě krytina pálená. Jak již bylo zmíněno, díky kvalitní povrchové úpravě se na betonových taškách jen těžko usazují nečistoty, povrch má samočistící efekt. Nevyžaduje tedy žádnou náročnou údržbu. V kombinaci s kvalitní a precizní pokládkou může betonová střešní krytina bez problémů sloužit po mnoho desetiletí.
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
Foto: J.T. STŘECHA
J. T. STŘECHA s.r.o. - kompletní realizace střech Poslat poptávku