Kdo jste se rozhodli pro vytápění či přitápění krbovou vložkou, nebo se chystáte nahradit starší typ novým modelem, určitě vás bude zajímat, co v současné době trh nabízí. Dá se říct, že krbové vložky došly v posledních letech své dokonalosti, mají vysoký účinek spalování, dlouhou životnost, snadno se udržují a vybrat si můžeme z nepřeberného množství designového i materiálového provedení.

Co je to krbová vložka?

Také marně tápete, co jsou to krbová kamna, krb či krbová vložka? Krbová kamna jsou samostatně stojícím zdrojem tepla, není nutné je obezdívat, a i když se dají připojit na teplovzdušný či teplovodní výměník, jsou vhodná spíše jako sekundární zdroj vytápění. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena, což ale odpovídá i nižšímu výkonu.

Kdo se chcete ve svém domě na krb spolehnout jako na primární zdroj tepla, zvolí krbovou vložku, tedy krb vybavený vlastním topeništěm. Krbové vložky je nutné obezdívat, jejich instalace je náročnější, ale zaručují kvalitní dlouhodobé vytápění, a to i v opravdu velkých objektech díky výkonu až 30 kW. Pro představu 1 kW výkonu vytopí za chladného počasí a při standardním zateplení domu cca 32 m3 obytného prostoru.

Krby jednadvacátého století

Co do designu jsou krbové vložky naprosto dokonalé. Budete překvapeni, z kolika druhů, nejrůznějších tvarů i barev si můžete vybrat. Zapomeňte na obezděné krabice, na kterých každé ráno čistíte začouzené sklo. Dvířka se vyrábějí ze žáruvzdorného keramického skla, které se čistí proudem vzduchu. Krb můžete mít z přední strany komína, z boku, v rohu či uprostřed místnosti.
Foto: EUROKRBY, litinové krbové vložky
Foto: EUROKRBY, litinové krbové vložky
Co do tvaru jsou krbové vložky obloukové, klasické rovné, obestavěné kameny, cihlami, zdobené či s puncem moderního vkusu zabudované do stěny, kde působí jako obraz sálající uklidňující oheň a příjemné teplo. Prosklení je standardně jednostranné ploché či do oblouku, nebo můžete zvolit prosklení boční, průhledové, případné výsuvné.

Vybíráme krbovou vložku

Nejdůležitější je rozhodnutí, zda chceme krbovou vložku jako primární či sekundární zdroj tepla a kolik prostoru nám má adekvátně vytopit. Doporučuje se prostor naddimenzovat, abyste měli rezervy a i po případných úpravách interiéru se mohli spolehnout na intenzivní vytápění. Proto pak krbovou vložku vybíráme podle výkonu. D

Dalším důležitým aspektem je komín. Pokud máte starší, je třeba vědět, zda bude vybranému krbu vyhovovat. Velmi důležitý je stav komína, jeho výška a průměr kouřovodu.
Foto: EUROKRBY, ocelové krbové vložky
Foto: EUROKRBY, ocelové krbové vložky
Krbové vložky si můžete vybrat ocelové nebo litinové, záleží jen na vás, jakému materiálu dáte přednost. Litina výborně akumuluje teplo, ale je velmi těžká a je proto třeba dbát i na pevný podklad, ocel je zase lehčí a levnější. Důležitý je také tvar krbové vložky, samozřejmě i kvůli vašemu interiéru, ale hlavně kvůli výkonu. Nejlépe hoří krby se symetrickým topeništěm, které je rovné, obloukové nebo panoramatické. Rohová, třístranná či průhledová topeniště jsou samozřejmě také velmi funkční, ale náročnější na tah komína, sklo je více zatěžováno kouřem a topný výkon se snižuje.

Krbové vložky s výměníkem či bez

Krbová vložka napojená na výměník vám sníží náklady na vytápění. Vzniklé teplo využije pro ohřev TUV a dalších místností vašeho domu pomocí rozvodů. Napojit ji můžete na rozvody stávající, nebo vybudovat rozvody nové. Vybrat si můžete krbové vložky teplovodní, teplovzdušné či plynové. Vložky bez výměníku vám sice nevytopí celý dům, ale velkou výhodou je jejich vysoká účinnost i při nižší spotřebě paliva. Kromě toho máte možnost jednodušší regulace rychlosti hoření.
Foto: EUROKRBY, teplovodní krbové vložky
Foto: EUROKRBY, teplovodní krbové vložky
Zajímat by vás měla také instalace

Samotnou instalaci si nechte provést pouze od odborníka! Laik si jen těžko dokáže představit, jakou vzdálenost musí mít jednotlivé části stavby od hořlavých materiálů, jaký je nutný podklad, obezdívka a vůbec správné zapojení kouřovodu. Navíc je nutné pracovat v souladu s předpisy, které se mohou lišit od výrobku.

Svépomocí se ne vždy ušetří, často se stane, že krb musí odborník nakonec předělat, ale předchází tomu únik kouře do nově vymalované místnosti, špatný výkon či nedostatečný tah komína.

A pokud chcete ušetřit, vyberte si krbovou vložku, která splňuje kritéria pro získání dotace z programu Zelená úsporám. Kromě úspor při provozu tohoto zdroje tepla ušetříte i při jeho pořízení.
Foto: EUROKRBY, netradiční designové krbové vložky Focus
Foto: EUROKRBY, netradiční designové krbové vložky Focus