Kamna mnoha tváří

Krbová kamna nás mohou hřát po celý život a co víc, na kamnech kuchyňských (resp. sporácích na tuhá paliva) můžeme dokonce vařit, grilovat a péct. Pomohou dotvořit a zútulnit domov podle vašich představ, zcela s ním splynou, přitom se však stanou solitérem. Seznamte se s kamny Iron Dog, Firetube a Tulikivi, ale i s litinovým nádobím Skeppshult, které výborně doplní funkčně i vzhledem právě váš kuchyňský sporák na pevná paliva. 

Dnes jsou vyráběny sporáky, které uspokojí každého – sporáky klasické, sporáky s výměníkem, stavěná kachlová kamna s plotnami a podobně. A například na na kamnech Iron Dog lze vařit, grilovat a připravovat téměř cokoli. Kvalitní kuchyňská kamna navíc vydrží minimálně po jednu generaci.

Kamna Iron Dog

Kamna Iron Dog slouží po celý život. Hoří pro vás a díky svému vřelému srdci tvoří ze čtyř stěn domov, stávají se spolehlivým a věrným společníkem, ovšem s vlastní individualitou, pěkným vzhledem, který byl navrhován s citem pro design až do nejmenšího detailu. Kamna Iron Dog jsou vyráběna z kvalitní litiny za využití veškerých dostupných znalostí kamnářského řemesla. S těmito kamny se však pouze neohřejete, ale můžete v nich grilovat a péct a vařit na nich.

Navíc jsou vyráběna i kamna jakožto umělecké kousky. Jde o kamna nazvaná 'Huradax,' na kterých pracoval spolu s konstruktéry Brunneru sochař Joseph Michael Neustifter. Huradax znamená v překladu 'povstaňme k radosti' a tento nápis se objevuje na plášti kamen v různých jazycích včetně toho českého spolu s litinovým pegasem na dvířkách. Pro opravdové milovníky umění, kterým není líto sáhnout hlouběji do peněženky, nabízí Iron Dog také zakázkovou výrobu těchto kamen ze zlata a stříbra, kdy pouze tepelný štít dvířek topeniště, rošt a přesměrování jsou z litiny. Každý díl je pak označen číslem, hmotností a je potvrzen. Vzniká tak umělecké dílo, u kterého je místo hodnoty místem vytápění.  

Kuchyňská kamna Firetube a Tulikivi

Kuchyňská kamna jsou nejen výborným doplňkem dekorativním, ale především praktickým. Kromě získaného tepla je využije každý příznivec tradiční kuchyně. Kuchyňská kamna mohou mít jak podobu klasických kachlových kamen, tak i litinového sporáku. Sporáky na tuhá paliva už dávno nepatří jen do rustikálně laděných interiérů, což dokazuje také nabídka značek Tulikivi a Firetube.
Účinnost těchto sporáků a kamen je až 80%, přičemž mají i velmi nízké emisní hodnoty. Některá z kamen bez problémů ohřejí i 160 m3 obytného prostoru. A pokud si pořídíte zrovna větší kachlová kamna, můžete si užívat i odpolední idylku za pecí jako ten pověstný český Honza pecivál. Kachlový sporák je přitom velmi oblíbený do chalup a venkovských stavení. Na jednom topeništi vaříte, pečete a především topíte, jako tomu bývalo dříve.

Na první pohled se může zdát, že jde o výrobek vytvořený před několika desetiletími, ale v tomto případě zdání klame. I když design kamen působí trochu nostalgicky, obsahují mnoho praktických prvků, bez kterých se moderní kuchyně neobejde. Ať už se jedná o prosklená dvířka trouby, vestavěný teploměr, nebo regulaci teploty pomocí přívodu vzduchu.

Litinové nádobí Skeppshult

Toto nádobí je vyráběno v malé stejnojmenné vesničce na jihu Švédska již od roku 1906. Surovinou k jeho výrobě je kvalitní švédská železná ruda, která se v rukou zkušených mistrů mění nejprve v litinu a později v nádobí, jež slouží po generace. Vyráběné jsou litinové pánve, hrnce, hmoždíře, zapékací mísy a také řada šikovného příslušenství zahrnující mlýnky, hmoždíře a třeba sady na fondue.

Litinové nádobí je prakticky nezničitelné a na rozdíl od nádobí s hliníkovým jádrem, na jehož povrchu je tenká nepřilnavá vrstva (teflon, smalt) je vaření v tomto nádobí i zdravé. Litinové nádobí Skeppshult je vyrobené pouze z litiny, čímž získalo 100% zdravotní nezávadnost. Čím častěji je navíc používáte, tím lepší vlastnosti litina získává. Přitom lze v tomto nádobí vařit třeba i na indukční varné desce, což se vám s mnohými obyčejnými hrnci nepovede. Stejně tak je můžete použít na grilu.

K údržbě litinového nádobí postačí papírový ubrousek, případně drátěnka, houbička a čistá voda. Litinové nádobí se nesmí umývat v myčce a nesmí se na něj používat jakékoli chemické čistící přípravky, jelikož obsahují kyselé látky, které litinu naleptávají. Litinové nádobí je také třeba udržovat přiměřeně mastné – rostlinný olej zlepšuje všechny jeho vlastnosti a zabraňuje korozi. Po čase používání je nutné potřít povrch litiny běžným rostlinným olejem a na 10-15 minut umístit do středně rozehřáté trouby, případně na plotnu sporáku, pokud je nádobí osazeno dřevěnou rukojetí. 
Zaujalo vás toto nádobí? Pak neváhejte a přijeďte si ho osahat, obtěžkat a třeba i vyzkoušet spolu s kuchyňskými sporáky na veletrh FOR ARCH, 15. až 19. září, do areálu PVA Letňany, expozice společnosti KRBY-KAMNA TURYNA s.r.o. v hale 1, na stánku V05. Inspirovat se též můžete v kamenné prodejně v Pečkách a nakoupit můžete i v e-shopu.
KRBY - KAMNA TURYNA s.r.o. Poslat poptávku