Každá zahrada vyžaduje pravidelnou péči Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Na jaře je zahradu třeba probudit ze zimního spánku a vše připravit na nastávající sezónu. V létě se pak můžeme kochat kvetoucími a vonícími rostlinami a sklízet vypěstované ovoce a zeleninu. Na podzim ještě sklízíme plody a zahradu připravujeme na zimu. Při správné péči se nám zahrada v každém ročním období odmění jinou směsí barev, vůní a plodů.

Péče o zahradu na jaře

Jaro je krásné období, kdy můžeme sledovat, jak se zahrada po zimě probouzí. Prořezáváme keře a stromy, zryjeme a připravíme půdu užitkových i okrasných záhonů, osazujeme je, vyhrabeme trávníky a upravíme skalky a okrasnou výsadbu. Koncem jara pohnojíme rostliny a trávník, který po celou sezónu pravidelně sečeme. Při suchém jaře a především před jeho koncem zahradu zavlažujeme. Zaléváme nejen užitkové rostliny, ale také rostliny okrasné, dřeviny a trávníky. Natřeme dřevěné konstrukční prvky a očistíme vodoteče.

Péče o zahradu v létě

V létě si zahradu obvykle užíváme nejvíce. Důležité je především její zavlažování, proto se vyplatí pořídit si zavlažovací systém s automatickou regulací, který nám ušetří mnoho práce a času. Zahradu v létě hnojíme, plejeme, okopáváme a odstřiháváme odkvetlá květenství. Sklízíme plody, sečeme trávník a kontrolujeme stav ovocných stromů. Pravidelně udržujeme zahradní jezírko a bazén.
Jezírko v okrasné zahradě s převažující travní plochou
Jezírko v okrasné zahradě s převažující travní plochou
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Relaxační koutek s posezením
Relaxační koutek s posezením

Péče o zahradu na podzim

Začátkem podzimu sklízíme plody, stále ještě sečeme trávník a průběžně uklízíme spadané listí. Můžeme vysazovat jehličnany a stálezelené dřeviny s kořenovými baly. Na podzim však musíme zahradu především dobře zazimovat. To znamená, že choulostivé rostliny přeneseme na zimní stanoviště, nebo je ochráníme na místě, kde rostou. Aby v zimě nepopraskaly rozvody, zazimujeme jezírko, bazén a zavlažovací systém. Zryjeme záhony, ořežeme některé stromy a keře, naposledy posečeme trávník, vertikulujeme (provzdušňujeme) a dosejeme prořídlé části trávníku, případně také ošetříme dřevěné konstrukce.

Péče o zahradu v zimě

V zimě kontrolujeme množství sněhu ve větvích keřů a stromů a setřásáme ho, aby nezlámal jejich větve. Pravidelně sníh shrnujeme z příjezdových cest, chodníčků a teras. Sníh je vhodné vrstvit kolem rostlin choulostivých na mráz a ke kmenům stromů. Rostliny budou chráněny před mrazem a při tání navíc optimálně zavlaženy. Zazimované rostliny pravidelně kontrolujeme. Na zahradě rozmístíme krmítka pro ptáčky nebo alespoň zavěsíme lůj. A zapomínat nesmíme ani na zdroj vody pro ně.

Zdroj: www.zahradapraha.cz
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Krmítko
Krmítko
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada