Neudržovat chodníky se nevyplácí Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Taky se vám někdy zdá, že sněží a sněží, ale chodníky jsou neodhrnuté či v případě náledí neposypané? Kdo vlastně za zimní úklid chodníků odpovídá a do kdy je musí uklidit? A co je lepší, posypová sůl nebo písek?

Legislativa do roku 1997

V tomto roce došlo v průlomu. Do této doby platilo, že chodník musí uklízet majitel přilehlé nemovitosti. Ale novým „Zákonem o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb.“, byla tato povinnost přenesena na skutečného majitele chodníku, což bývají nejčastěji obce a města. Výklad zákona byl zatím nejednoznačný, protože odpovědnost za stav chodníku byla stále ponechána na vlastníkovi přilehlé nemovitosti.

Rok 2009 – úplné přenesení povinnosti i odpovědnosti na majitele

Až v tomto roce byla přijata novela původního zákona, která plně upravila i míru odpovědnosti, která byla plně přenesena na skutečného majitele chodníku.

Majitelem chodníků je obvykle obec
Majitelem chodníků je obvykle obec

Do kdy musí být chodník schůdný?

Legislativou není stanoven žádný čas ani termín. Je zřejmé, že obce i města mají stanovené určité postupy a priority úklidu chodníků. Dokonce se může stát, že některé komunikace nebudou uklizeny vůbec, a to na základě stanovené výjimky.

Stane se úraz, kdo je tedy zodpovědný?

A pokud se vlivem nepříznivých podmínek stane úraz, tak ne vždy je majitel na vině. Ze zákona vyplývá, že v případě, kdy majitel chodníku prokáže, že přes veškerou snahu nebylo v jeho možnostech zajistit schůdnost a bezpečnost chodníku, tak jej nelze žalovat pro nesplnění povinností.

Ale i pro chodce platí obezřetnost

Je to něco podobného jako když se v silniční provozu použije termín „řidič je povinen přizpůsobit rychlost vozidla stavu vozovky a povětrnostním podmínkám“. Toto pravidlo platí v podstatě i pro chodce, tzn. chodec, který se po chodníku pohybuje způsobem, který nebere v potaz jeho stav, nemá na úhrady škody nárok. Tedy i chodec musí například použít zimní obuv, pohybovat se opatrně a tak dále.

Majitel nemovitosti má také povinnosti

Pokud je například přístupová cesta do domu již mimo chodník, nebo to mohou být také schody před domem, či bezprostřední prostor vchodu do domu, v těchto případech se majitel musí o schůdnost postarat.

Solit či sypat?

Zde záleží na počasí. Pokud začíná mrholit a náledí teprve vzniká, tak je lepší posypová sůl. Pokud už je náledí vytvořené, tak je vhodné použít písek či štěrk, které jsou také méně škodlivé pro životní prostředí.