Suchý potok v zahradě (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Suchý potok, na první poslech to zní asi tak podobně užitečně jako nealkoholické pivo anebo káva bez kofeinu. Ve skutečnosti jde o vysoce estetický prvek, který není těžké vytvořit a přitom dodá nevšední osobité kouzlo každé zahradě. A nejde jen o krásu, umí být i zatraceně užitečný. Kdy? Když je hodně vody! To se stává potokem mokrým.

Jak vypadá suchý potok na zahradě? Název neklame, je dočista jako suché koryto potůčku. Jeho dno je vyloženo kameny, drobnými oblázky i balvany. V kličkách a obloučcích se vine mezi záhonky, protíná trávník, na kterém vykresluje půl-spirálu, hadovitě se ovíjí kolem chodníků a mizí někde ve stínu stromů u plotu. K čemu je to ale dobré? Těch benefitů, které se s ním pojí, je překvapivě mnoho.

Chvála suchým potokům

Suchý potok je perfektní nástroj členění zahrady. Její jednotlivé části a segmenty nemusíte jen předělovat ploty a hradbami keřů. Koryto s vyskládanými kameny funguje jako spolehlivý vizuální předěl, který současně není fyzickou bariérou. Je to chytré, je to hezké. A i když to není pevný blok nebo zídka, domácí zvířata se mu přirozeně vyhýbají.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

Je to skvělá kamufláž v terénu. Možná na zahradě máte místa, kde se vám pěstování trávy nedaří a pracně musíte obnovovat výsev. Na takovém místě by to nejspíš suchému potoku slušelo více. Zrovna tak se hodí do částí zahrady, které jsou trvale zamokřené, podmáčené anebo bahnité. Odpomůžete si od jejich břemene, a dosadbou vlhkomilné vegetace „na březích“ ještě podtrhnete celý efekt.

Nekončíme. Suchý potok je způsob, jak vyřešit problém s erozí půdy, komplikace s drenáží a odvodněním svažitého pozemku. Už nemusíte sledovat, jak se po každém dešti mění zahrada posetá rýhami v zablácenou a zdevastovanou bažinu. Kameny z koryta seberou stékající vodě její energii, rozptýlí ji mezi štěrk a udrží půdu na místě.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

Fandíte udržitelnosti? Pak i pro vás je suchý potok výhrou. Nenásilně totiž ubírá z plochy vegetace, kterou je třeba zavlažovat. Je to atraktivní řešení, které vám pomůže esteticky vyrovnat problém se suchem. A pozor, pomůže, i když náhodou zaprší. Napomáhá totiž pomalému zasakování vody, kterou dostává do půdy pod sebou. Podobně jako svejl.

Nedá se popřít, že suchá koryta dodávají zahradě styl. Jaký? To už záleží na vás, protože jsou nesmírně přizpůsobivá. Ať už chcete rustikální nebo moderní design, čajovou zahradu anebo permakulturní džungli, nikde se suchý potok neztratí. Všude přitom bude vytvářet ohnisko pohledů, protože i přes svou přírodní skromnost je koryto fantastické a fascinující.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

Nesmí chybět ani něco pro lenochy. Suchý potok je prostředkem k tomu, jak dodat zahradě výsostně propracovaného a zdobného vzhledu, aniž by vás to stálo moc energie. Z hlediska budování ani pozdější údržby. Reguluje růst plevelů, potlačuje jejich šíření. A jeho čištění? Na podzim z něj můžete vyfoukat listí, ale ani to není vlastně zapotřebí. Stačí počkat, až zaprší.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

A jak se taková užitečná krása vyrábí?

Nejprve to chce plán a vybrat vhodné místo. Tam, kde se přirozeně za deště akumuluje voda, by měl suchý potok směřovat. Nezapomeňte na oblouky, aby koryto vypadalo reálně. V meandrech počítejte s přírodními překážkami z většího kamene. Šířka koryta také nebývá rovnoměrná, může se zužovat a rozšiřovat.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

Vykolíkujte si trať. A pak už jen kopat. U malého potůčku vám postačí jít 10 centimetrů pod povrch, u velkého můžete i pětadvacet. Nezapomeňte na gradient, spád. Obvykle bývá mezi jedním až dvěma procenty. To aby dešťová voda mohla pozvolna přirozeně odtékat.

Do základů koryta vložte geotextílii. Zabrání prorůstání plevelů. Doplňte velké balvany do křivek a oblouků, většími kameny pak olemujte kraje břehů. Obecně se postupuje od velkých k malým. Nepřehánějte to ale s nějakou symetrickou pravidelností, příroda má ráda hravost a pestrost. Dno koryta můžete ozvláštnit atypickými barevnými kameny. Nakonec nasypejte jemnější kamínky.

Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)
Suchý potok (Zdroj: Shutterstock)

Tam, kde tomu terén a přírodní podmínky nahrávají, můžete dosadit vlhkomilné traviny a křoviny. Rákosiny a okrasné trsy ostřice, třeba. Vnější okraje koryta, břehy, můžete doladit mulčem. A to je vlastně všechno. Je to snadné, což je jen další důvod, proč si tuhle užitečnou krásu nenechat uniknout. I vaší zahradě totiž bude slušet.

Zdroj: SharingIdeas.com, Instructables.com, BHG.com