Klimatizace, která vás ohřeje i ochladí Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

 

Klimatizační jednotky jsou to velmi chytré přístroje. Můžeme je ovládat manuálně nebo dálkovým ovladačem. Klimatizační zařízení samo rozpozná, kdy je třeba vyměnit vzduchové filtry, ty moderní jsou minimálně hlučné a nastavit můžete více rychlostí chlazení neo případného přitápění. Klimatizační jednotky mohou být mobilní, nástěnné, kazetové, okenní či podstropní, určené pro kanceláře nebo domy a byty. Klimatizační jednotku je nakonec možné kromě koupě i pronajmout, například pro potřebu vysoušení v případě podmáčení stěn domu, k pronákmu jsou určené klimatizační jednotky mobilní.

Kromě chlazení či přihřívání vzduchu v interiérech klimatizace vzduch také obmění a pročistí, navíc ho dokonce dokáže obohatit o vzácné ionty. Záleží pouze na typu klimatizační jednotky, který si zvolíte. V zásadě platí, že nezáleží na velikosti klimatizačního zařízení, důležitý je požadovaný rozsah chlazení a vytápění, pro rozsáhlé prostory se pak používají výkonné klimatizační systémy s velkou venkovní jednotkou.

Pro rodinné domy se nejčastěji používají takzvané Multi-Split klimatizace, což je několik klimatizačních systémů spojených dohromady a o jedné venkovní klimatizační jednotce. Ta odpovídá až 4 vnitřním jednotkám v domě, klimatizujeme tak 4 místnosti. Důležitým prvkem systému je regulace, díky které můžeme minimalizovat rozměry vnější jednotky, umístění malé klimatizační venkovní jednotky je vždy snazší než umístění velké. Snadno ji instalujeme někam, kde nebude překážet, nebude nám vadit na pohled a ani nás nebude rušit svým hlukem.

Pokud však chcete klimatizovat jen 1 místnost, instalují se takzvané Split systémy (jedna vnitřní a 1 venkovní jednotka). Spolu s měděnými rozvody chladiva optařenými tepelnou izolací je veden i elektrický kabel.
Foto: KSK, kazetové vnitřní jednotky, umístěné ve stropním podhledu
Foto: KSK, kazetové vnitřní jednotky, umístěné ve stropním podhledu
Foto: KSK, venkovní nástěnná jednotka
Foto: KSK, venkovní nástěnná jednotka
Foto: KSK, venkovní jednotka
Foto: KSK, venkovní jednotka
Foto: KSK, vnitřní nástěnná jednotka
Foto: KSK, vnitřní nástěnná jednotka
Pro velké objekty jsou určené systémy, které zahrnují jednu velkou venkovní jednotku, na kterou jsou napojeny uzavřené vnitřní systémy. Hovoříme o VRF nebo MMS systémech. Rozlišujeme systémy dvou a třítrubkové. Kompromisem mezi Multi-Split klimatizací a systémy pro velké objekty je klimatizace o 6 až 8 vnitřních jednotkách a výkonech 12 až 15 kW. Zařízení je regulované digitální datovou sběrnicí a je vhodné pro menší komerční prostory či naopak větší rodinné domy a velké byty.

Pro celoroční provoz klimatizačních zařízení je nutné počítat s potřebou tepelně regulačních modulů venkovních jednotek a silných kompresorů. Vždy jde především o správné dimenzování klimatizace.

Nakonec jsou nabízené i mobilní klimatizační jednotky, vhodné do malých prostor. Takovou klimatizaci snadno přeneseme z místnosti do místnosti. Jde o kompaktní zařízení, které umí pouze vydechnout teplý vzduch, vyváděný ven zdí či oknem. Vzduch v místnosti je však bohužel doplňován nasávaným vzduchem ze sousedních místností, které nejsou klimatizované. Mobilní jednotky proto mají nízký výkon a vysokou spotřebu elektrické energie, která s nízkým výkonem přímo souvisí. Navíc jsou poměrně hlučné, nelze jednotku umístit mimo klimatizovanou místnost.

Klimatizační jednotky mohou být vybavené mikroprachovými zeolitovými a bio-enzymovými filtry, nebo aktivními antialergenními elektrostatickými filtry s ionizátorem vzduchu. Místnosti tak nejen klimatizujeme, ale zároveň i pročišťujeme a ionizujeme vzduch.
Foto: KSK, vnitřní stropní jednotka a venkovní jednotka
Foto: KSK, vnitřní stropní jednotka a venkovní jednotka
Foto: KSK, vnitřní nástěnné jednotky
Foto: KSK, vnitřní nástěnné jednotky
Foto: KSK, mobilní jednotka
Foto: KSK, mobilní jednotka
Foto: KSK, vhodné umístění venkovních jednotek
Foto: KSK, vhodné umístění venkovních jednotek
KSK spol. s r.o. - Technické zařízení budov Poslat poptávku