Trend letošních Vánoc – retro se vrací Zobrazit fotky zobrazit 16 fotek

Letošní Vánoce se kvapem blíží,  i když počasí tomu vůbec nenaznačuje. Rozhodujete se, do jaké barvy budete ladit vánoční výzdobu? Všeobecně se říká, že barevnost by se měla podřídit životnímu stylu, náladám a pocitům každého z nás. Co takhle letos popustit uzdu fantazii a nechat se zlákat letošními trendy? Letošním vánočním svátkům kraluje retro styl. A nejde  jen o styl. Návrat k minulosti téměř vždy provází idealizace starých časů.  Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Jednak budete držet módní trend, ale co víc, dostaví se i nostalgie a příjemné vzpomínání.

Co je retro?

Retro je kulturně zastaralý styl, móda nebo trend, který se po čase vrací. U retro stylu se obecně předpokládá časový posun o  desítky let zpět. Vracíme se tak do doby biedermeieru, funkcionalismu, dvacátých, třicátých i šedesátých let minulého století. K nadčasovým tvarům a hře barev minulého století se lidé vracejí rádi nejen z nostalgie, ale také kvůli někdejší kvalitě a věhlasu celosvětového uznání.

Top

Jedním z velkých vánočních trendů je retro zálet do 80. let minulého století. Vánoční koule a  vánoční ozdoby vůbec se vracejí k pestré, výrazné až klaunovské barevnosti. Mixu křiklavých barev velí červená a modrá. Pestré je však i povrchové opracování ozdob, od hladkých lesklých či matných povrchů až po nejrůznější rýhování či hrubé pískování. Máte na půdě staré prolamované ozdoby? Věřte, že právě tyto ozdoby jsou letošním hitem. Klasické závěsné ozdoby zná každý, avšak ne všichni pamatují staré ozdoby s klipem. Těm vévodí barevní ptáčci s ocasem z umělých vláken, žoviální mikuláši nebo mraziví sněhuláčci. Chybět nemají ani blýskavé střapaté řetězy. Tento styl může vyvolávat příjemnou nostalgii, dětem jistě rozzáří jejich oči radostí a nadšením.  
Barevné ozdoby v retro stylu
Barevné ozdoby v retro stylu
Zapalování adventního věnce
Zapalování adventního věnce
Výzdoba stolu s cukrovím
Výzdoba stolu s cukrovím
Vánoční dekorace
Vánoční dekorace
Adventní věnec na stůl
Adventní věnec na stůl

Adventní věnec staví svíčky do řady

Kdysi adventní věnec v podobě kruhu symbolizoval nekonečno a věčný život. Dnes je víc než náboženským symbolem spíše moderní dekorací ozvláštňující interiéry našich domovů. Nejdůležitější je, aby ladil tvarem i velikostí se stolem. Na kulatý stůl se tedy hodí kulatý věnec z nejrůznějších materiálů. 
Hranatý stůl si žádá hranatý adventní věnec, ať již se svíčkami v řadě za sebou, nebo postavenými do čtverce. Moderním akcentem je skleněná miska osazená čtyřmi svíčkami, kolem nichž nedbale naaranžujete perličky či skleněné pecičky se spletí tenkých drátků. Nedělejte z tvorby věnců žádnou vědu, v jednoduchosti je krása, příliš překombinované a plné aranžmá působí často kýčovitě a lacině.

Vánoční stolování

Absolutním trendem Vánoc 2011 pro výzdobu svátečně laděného jídelního stolu jsou světelné kuličky. Tato dekorace byla představena na věhlasném vánočním veletrhu ve Frankfurtu. Tím zázrakem je set tří různě velikých koulí, ve kterých jsou umístěny LED diody. Tato dekorace je na baterie a zcela jistě vám bude svítit celé svátky. Vánoce 2011 jsou návratem skleněných ozdob a dekorací, což by se mělo promítnout i do vzhledu slavnostní tabule. 
Závěsný adventní věnec
Závěsný adventní věnec
Vánoční stolování
Vánoční stolování
Vánoční stolování
Vánoční stolování
Vánoční stolování
Vánoční stolování
Květiny na vánočně vyzdobeném stole
Květiny na vánočně vyzdobeném stole
Na slavnostně prostřeném stole by nemělo chybět květinové aranžmá, které bude jeho dominantou –srdcem. Váza by neměla být příliš vysoká, aby nebránila vzájemným pohledům všech stolovníků. Máte-li stůl postavený jednou stranou ke stěně, umístěte vázu do čela stolu. Barva zvolené květinové dekorace by měla barevně ladit s ubrusem či s okolní barevnou výzdobou. Jaké květiny zvolíte, je pouze na vás, vyvarujte se však volby silně vonících, které mohou stolování spíše znepříjemnit. I u té nejslavnostnější tabule by se všichni měli cítit pohodlně; stůl nemá být přeplácaný, aby v někom neevokoval pocit, že může něco povalit a srazit k zemi či rozbít. Nezapomínejte na to. Trend netrend, pohodlí je na prvním místě.

Jaký vánoční stromeček

Umělý nebo přírodní stromek? Umělý šetří naše peněženky, avšak nevoní. Živý stromek je sice dražší a velmi brzo opadává, ale jeho vůně provoní celý byt a přispěje k té pravé vánoční atmosféře. Každý máme jiné zvyky, předsudky, rodinné tradice. Trendem jsou obě varianty bez rozdílu. Vánoční stromky budou letos o zhruba 10% dražší a ceny se budou jako obvykle lišit v jednotlivých regionech.

Za vánočními dekoracemi se skrývá nekončící inspirace a tvoření plné nápaditosti, elegance a osobité krásy. Tradice a kouzlo Vánoc jsou spjaty se zvyky a tradicemi minulých generací. Aby ty vaše letošní Vánoce poznamenalo kouzlo nadýchaných peřových závějí a tepla rodinného krbu, přeje tým celé naší redakce. Krásné a pohodové Vánoce!
Slavnostní prostírání
Slavnostní prostírání
Pestře vyzdobený vánoční stromek
Pestře vyzdobený vánoční stromek
Umělý vánoční stromek
Umělý vánoční stromek
Vánoční smrk
Vánoční smrk
Vánoční borovice
Vánoční borovice