Dětský pokoj jako z pohádky Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Dříve se o dětském pokoji často ani neuvažovalo a v rámci panelákových bytů byl opomíjenou místností. Místnost vybavená nepotřebným nábytkem je však dnes více zlým snem mladých rodičů. Mnozí dnes naopak zařizují dětský pokoj ještě před narozením svého potomka. Není na místě hovořit o tom, že je to předčasné či přehnané. Do čtyř zdí se musí zakomponovat obývací pokoj, ložnice i herna s pracovnou dohromady a to mnohdy nebývá snadné.

Ideální varianta

S věkem dítěte se zcela mění jeho potřeby. Proto je ideální navrhnout zařízení dětského pokoje tak, aby s potomkem rostlo. Nejedná se pouze o úpravu pracovního stolu, ale o veškeré vybavení a nábytek. U pracovního stolu by měla být samozřejmostí nastavitelnost výšky podnoží, případně možnost zvětšení pracovní desky. V dnešní době je díky využití moderních technologií výroby a pestré nabídky trhu možné upravovat potřebám dítěte i nábytek, což je nejen lákavé, ale především praktické a v neposlední řadě i ekonomické. Skříně s neutrálním základem lze pomocí speciálních fólií oživit a přizpůsobit.

Ideální je rovněž správné utvoření takzvaných zón. V dětském pokoji nesmí chybět zóna na hraní, učení a odpočinek. Jednotlivé kusy nábytku je nutné volit podle tvaru a velikosti konkrétní místnosti. V zásadě platí, že psací stůl má být u okna a postel by měla být umístěna tak, aby z ní byl přehled po celé místnosti. To doporučují psychologové a důvod je prostý. Pokud má dítě přehled o celém prostoru cítí se bezpečně a uvolněně.

Nepodceňujte kvalitu

Kvalitní materiály a nábytek poskytující ergonomicky správné držení těla jsou zásadním požadavkem při výběru vybavení dětského pokoje. Materiál pro výrobu dětských pokojů je podrobován přísným testům a musí splňovat platné normy. Ty však nesplňuje levný dovozový nábytek prodávaný například v hypermarketech.
Foto: NÁBYTEK-ENO, Formule
Foto: NÁBYTEK-ENO, Formule
Foto: NÁBYTEK-ENO, Dakar
Foto: NÁBYTEK-ENO, Dakar
Nekvalitní materiály nevhodné pro výrobu nábytku obsahují formaldehyd, který proniká do vzduchu a ohrožuje zdraví nejen dětí. Jeho vyšší koncentrace způsobuje bolest hlavy, únavu a v extrémních případech i poškození jater a centrální nervové soustavy. Normy rovněž garantují nezávadnost povrchových laků a vylučují možnost zranění dítěte přiskřípnutím či přimáčknutím. Známka „Safety Checked“ je zárukou kvality a bezpečnosti. Rozhodně se doporučuje vyvarovat se pořízení nábytku ze skla či se skleněnými výplněmi.

Plnění dětských snů

O volbě nábytku rozhoduje mimo jiné i věk a pohlaví dítěte. Dětský pokoj můžete vhodným nábytkem změnit na pokoj princezny, cestovatele či automobilového závodníka. Kvalitní nábytkové sestavy představují nejen variabilitu, ale také zábavu a radost.

Luxusní dětský nábytek s motivy

Cestovatel
Dítě se rázem stává kapitánem lodi, strojvůdcem vláčku nebo řidičem autíčka. Je konec nudnému a fádnímu vybavení dětských pokojů. Cestovatel je luxusní sektorový nábytek nabízející moduly od klasických skříní až po rohové atypy. Kolekce nabízí dětské postýlky pro nejmenší, ale i patrové postýlky pro větší děti. Regál, skříň a komoda jsou pak vybaveny pojistkou proti převrhnutí. Zvolit můžete buď provedení lamino nebo MDF. Dalším bezpečnostním prvkem je systém tandenbox. Jeho šuplíky se samy zavřou, čímž je zabráněno zranění dítěte, hluku a poškození modulu. Nabídka jednotlivých elementů je shodná pro všechny typy dětských pokojů Meblik. tento nábytek zaujme příjemným barevným provedením, střídmostí a nápaditostí.
Foto: NÁBYTEK-ENO, Oceanic
Foto: NÁBYTEK-ENO, Oceanic
Foto: NÁBYTEK-ENO, Cestovatel
Foto: NÁBYTEK-ENO, Cestovatel
Formule
Denně může dítě soutěžit o pohár vítěze. Barevné provedení je výraznější, ale nevtíravé a vkusné. Rozhodně se nejedná o nudný nábytek, což děti určitě ocení.

Oceanic
Vtipná varianta podmořského světa. Veselé chobotnice, delfíni, krabi a další tvorové z podmořského světa se stanou věrnými kamarády malých obyvatel dětského pokoje. Svět moře a oceánů rozveselí běžné dny strávené mezi čtyřmi stěnami.

Savana
Savana je nábytková sestava inspirovaná zvířaty daleké savany. Dětské fantazii se meze nekladou, takže zvířátka mohou každý den ožívat a dětem zpestřovat všední dny.

Princezna
Holčičky se denně mohou probouzet v pohádkových představách o zakleté princezně a polibku statečného prince. Pohádku o Popelce jistě zná každá holčička.
Foto: NÁBYTEK-ENO, Formule
Foto: NÁBYTEK-ENO, Formule
Foto: NÁBYTEK-ENO, Princezna
Foto: NÁBYTEK-ENO, Princezna
Orchidea
Nadčasová elegance tajemného květu orchidea si získá nejen děti, ale i mnohé maminky.

Dakar
Sice se nejedná o opravdovou závodní dráhu, ale i tak Dakar nabízí tolik potřebný adrenalin při překovávání překážek a plnění snů.

Labyrint a Complet systém

Tento nábytek je velice oblíbený a žádaný. Je určen pro vybavení dětských a studentských pokojů. Systémy nabízí až třicet elementů, které můžete sestavit podle vlastních představ a možností. Atraktivní jsou příjemné barevné kombinace, které můžete v případě potřeby oživit dekorativními samolepkami podle věku a vkusu dítěte či studenta. Volbou tohoto systému rozhodně nešlápnete vedle. Nábytek můžete jednoduše měnit tak, jako se mění roční období. Příjemná je i cenová relace těchto kvalitních sestav, vyrobených z lamina o síle 16 mm.

Nevhodně vybraný nábytek do dětského pokoje může pro jeho obyvatele představovat různá nebezpečí. Při zařizování je proto nutné brát v úvahu všechna rizika a uzpůsobit dětský pokoj tak, aby byl nejen pohodlný, ale i bezpečný. Poraďte se s odborníkem při volbě vybavení, které bude skýtat příjemné a bezpečné prostředí pro hry těch nejmenších a zároveň bude vhodné i pro pozdější studium dospívajících.
Foto: NÁBYTEK-ENO, Complet system
Foto: NÁBYTEK-ENO, Complet system
Foto: NÁBYTEK-ENO, Labyrint
Foto: NÁBYTEK-ENO, Labyrint