Popenec břečťanovitý

Popenec břečťanovitý připomíná svou chutí a vůní bazalku, proto je v kuchyni využíván jako koření. V lidovém léčitelství pomáhá při průjmech a zahlenění dýchacích cest, léčí též močové ústrojí (močové kameny, záněty ledvin), chudokrevnost a pomůže nám s chřipkou. Ideální je příprava čaje, odvaru či sirupu. Čaj pijeme, sirup bereme po lžičkách a odvarem (vychladlým) omýváme kožní vyrážky, ekzémy a rány, které se nám špatně hojí. Syrový popenec si však můžeme po dovaření přidat do polévky, ale také posypat na chleba „něčím namazaný“.

Mezi další jarní bylinky patří listy řebříčku, pampeliška (smetánka lékařská) a třeba bršlice kozí noha. Je jich však ještě mnohem více.

Popenec břečťanovitý
Popenec břečťanovitý
< Předchozí kapitola