Nebydlete na schodech! Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Bungalov je označení pro jednopatrový domek - lehkou nepodsklepenou stavbu, nejčastěji s valbovou střechou a bez využitelného podkrovního prostoru. Často se porovnávají jeho výhody a nevýhody vůči patrovým domům. Základním parametrem, kterým se otevírají možnosti pro výstavbu bungalovu, je dostatečně velký pozemek. Pokud tuto možnost máte, neváhejte a do stavby bungalovu se pusťte. Schodiště totiž může do budoucna přinést pouze problémy. Bezbariérový dům s místnostmi v jedné úrovni je v současnosti právě z těchto důvodů oblíbenou volbou.

Hned potom, co se rozhodnete stavět menší rodinný dům, musíte vyřešit zásadní otázku, která na celý život ovlivní vaše bydlení: Jestli budete stavět patrový dům, nebo dáte přednost bungalovu. Nejedná se pouze o rozhodnutí, které ovlivní investice, ale především jde o rozhodnutí, které klíčovým způsobem ovlivní budoucí možnosti užívání domu. Bungalov nás totiž do budoucna neomezí. Nikdo z nás neví, jaké problémy může přinést život, natož stáří a prostor, který není limitovaný náročným a potencionálně i nebezpečným schodištěm, nabídne větší univerzalitu využití. Samozřejmě je prostor v jedné úrovni bezpečnější také pro malé děti.

V hlavní roli pozemek

Prvotním hlediskem pro rozhodování o tvaru a typu domu bude stavební parcela - její rozměry a tvar. Překážkou může být komplikovaně tvarovaná plocha a plány nám mohou zhatit také rozhodující úřady – konkrétně regulační plán, který určuje výšku stavěných budov. Zda bude možné na pozemku postavit bungalov musíme řešit ještě před vypracování projektu. Jak velký bungalov budeme stavět, by měl zohledňovat také plánovaný počet všech bydlících. Do budoucna je však možné bungalov poměrně snadno zvětšit přístavbou, kterou lze provést snadněji než realizaci patra.
Realizace bungalovu - hrubá stavba dokončena
Realizace bungalovu - hrubá stavba dokončena

Technické vlastnosti

Bungalov má také mnoho technických výhod. Z technického hlediska je výstavba jednopodlažního domu jednoduchá a poměrně rychlá. Ušetříme za výrobu schodiště, na druhou stranu musíme počítat s rozsáhlejší plochou pro základy a také s větší plochou střechy.

Ačkoliv jako energeticky ideální tvar domu bývá označována krychle - což hovoří spíše pro volbu patrové stavby, mají i bungalovy dobré tepelně-technické vlastnosti díky použití moderních izolačních materiálů.

Pohodlné bydlení

Bungalov nabídne pohodlné prostředí pro všechny členy rodiny - od těch nejmladších až po seniory. Ideální je také vzájemné propojení a blízkost místností, které dává příležitost ke komunikaci členů rodiny.
Patrový dům přináší starosti zejména ve stáří. Jednak se musíme denně potýkat se schodištěm, ale také může dům po odchodu dětí působit prázdně. Díky komplexnosti bungalovu tento pocit prázdnoty rozhodně nehrozí v takové míře.

Schodiště tvoří velmi komplikovanou překážku pro lidi se zdravotním handicapem. Z tohoto hlediska je bezbariérový bungalov jasnou volbou.

Zdroj: www.anomis.cz
Novostavba bungalovu s garáží
Novostavba bungalovu s garáží
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu
Novostavba bungalovu