Nechte za sebe uklízet robota! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Robotický vysavač se pomalu stává oblíbeným pomocníkem při úklidu v mnoha domácnostech. Stačí ho položit na podlahu, zapnout a robot se vydá na cestu po místnosti, při níž sesbírá všechny nečistoty. A dokáže se i vyhýbat překážkám a překonávat je.

Jak robotický vysavač vypadá

Robotický vysavač má tvar nízkého válce o výšce do deseti centimetrů. Podvozek je složen ze tří kol, kartáčů, stěrek a senzorů. Senzory jsou umístěné i na okraji základny. Kolečka jsou navíc dimenzována tak, aby si poradila i s přejetím klasických prahů mezi místnostmi.

Na jakém principu uklízecí robot funguje

Spíše než k vysavači bychom mohli uklízecího robota přirovnat k metařskému stroji, který uklízí ulice. Při své jízdě totiž robot bočním kartáčem nahrnuje nečistoty pod hlavní kartáč, který je spolehlivě zametá do nádoby na prach umístěné v zadní části stroje. Díky kombinaci kartáčů a stěrek se hodí jak pro vysávání koberců, tak pro uklízení hladkých ploch, jako jsou lina nebo parkety.
Foto: www.irobot.cz
Foto: www.irobot.cz

Různé funkce pro efektivní úklid

Uklízecí roboti současnosti disponují až zarážející inteligencí. Jejich senzory detekují špinavější části podlahy a zajistí, že jim přístroj věnuje vyšší pozornost. Robot si sám spočítá velikost místnosti a podle toho upravuje délku vysávání. Pro úklid volného prostoru využívá spirálový pohyb, ale umí i „následovat stěny,“ takže dokonale uklidí podlahu kolem nich i kolem nábytku. Díky své malé výšce robot bez problémů uklidí i prostor pod postelemi, stolem či židlemi.
Ty nejlepší roboty lze naprogramovat pro pravidelný úklid v určitý čas a den. Můžete tak svého pomocníka zaúkolovat třeba na to, aby vám uklidil pokoj vždy v úterý v deset hodin dopoledne a v sobotu v osm hodin ráno. Modely nejvyšší třídy mají navíc dálkové ovládání, jímž můžete robota ovládat z pohodlí vašeho oblíbeného křesla.
Foto: www.irobot.cz
Foto: www.irobot.cz

Nabíjecí základna a virtuální stěny

Inteligentní uklízecí roboti se sami starají i o nabíjení svých baterií. Mají svou vlastní nabíjecí základnu, kde se automaticky (díky infračervené navigaci) zaparkují do pozice, v níž se nabíjí. Některé modely (např. od Robzone) nabízejí i takzvané virtuální zdi, které omezí pohyb pomocníka na určitou oblast.

Kromě občasného vysypání nádržky na prach uklízecího robota se nemusíte o úklid podlahy vůbec starat. Ceny takových šikovných pomocníků přitom začínají už na pěti tisících. 
Foto: www.irobot.cz
Foto: www.irobot.cz