Nejčastější problémy s bazénovou vodou Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Máte v bazénu nějak zabarvenou vodu? Je voda matná? Máte po koupeli podrážděné oči a kůži? Reznou kovové díly bazénu? Vidíte v bazénu skvrny? I přes pravidelnou a důslednou péči o bazén a bazénovou vodu se mohou objevit problémy. A právě s vodou. Pokud je bazén postaven kvalitně a bazénová technika funguje, jak má, může být zdrojem potíží právě a pouze voda. Jaké jsou nejčastější potíže a jak je odstranit?

1. Máte po koupeli podrážděné oči a pokožku a cítíte silnější zápach chlóru? Může to být způsobeno přítomností chloraminů (zdroj: organický odpad kombinovaný s volným chlórem). Je třeba upravit pH (bude příliš vysoké nebo nízké) a provedeme šokovou chloraci, která převede kombinovaný chlór na volný, který se z bazénu uvolní do ovzduší. Poté zmizí zápach i podráždění.

2. Korozivějí kovové díly bazénu? Je to způsobeno příliš nízkým pH (kyselá voda). Čili změřit pH a upravit!

3. Je povrch bazénové vody pěnivý? Tento stav je způsoben přílišnou koncentrací algicidu. Musíme tedy snížit jeho dávkování, ovšem též částečně upustit vodu a vyměnit za čerstvou, dokud bazénová voda nepřestane pěnit.

4. Jsou v bazénu vápencové usazeniny? Znamená to příliš vysoké pH a s ním spojenou příliš tvrdou vodu. Opět změříme pH a upravíme, přičemž použijeme prostředek proti vápníku.

5. Voda v bazénu je zelená a kalná a stěny jsou kluzké? V tomto případě bojujeme se zelenými řasami. Upravíme pH a použijeme algicid proti řasám, vhodná je šoková chlorace, kterou případně opakujeme do 24 hodin po první aplikaci a bazénový filtr zapneme dočasně nastálo.
Měření pH bazénové vody
Měření pH bazénové vody
6. Voda je zakalená a nebo mléčná? Zřejmě bude příliš vysoké pH, příliš hojný organický odpad i pevné rozklady a nedostatečný průtok filtrace. Proto zkontrolujeme filtraci a případně vyměníme písek či kartuše (minimálně pořádně propláchneme). Poté provedeme vločkování vody, přičemž vyprázdníme 1/3 až 1/2 bazénu a dopustíme čerstvou vodu. Změříme pH a provedeme šokovou chloraci.

7. Voda v bazénu je čirá, ovšem zabarvená? Jde o metalické nečistoty, které ve vodě zoxidovaly (měď, železo, mangan, …). V tomto případě ošetříme vodu vločkovačem při pH 7,8, poté vrátíme pH na ideálních 7,2 až 7,6, provedeme šokovou chloraci a použijeme přípravek proti železu.

8. Jsou v bazénu černé skvrny? Jde o přítomnost odolných černých řas, které se pnou po dně a stěnách. Použijeme algicid, provádíme opakovaně po 24 hodinách šokovou chloraci, čistíme postižená místa kartáčem a máme stále zapnutou filtraci. Jestliže se to nezlepší ani do 4 dnů, je třeba upustit vodu tak, abychom mohli skvrny kartáčovat 15% roztokem chlóru! A pozor, v tomto případě může chlór odbarvit a spálit fólii.

9. Zjistili jste rychlé snižování zbytkového volného chlóru? Může to být důsledkem častého používání bazénu, bouřkového počasí a vysoké teploty vzduchu. Provedeme šokovou chloraci a doplníme stabilizátor.
Bazénový filtr
Bazénový filtr
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com