Nepodceňujte funkčnost okapů Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Při budování domu myslete na to, že samotná střecha před deštěm neochrání. Jak je známo, okapy a svody mají takovou funkci, aby odváděly dešťovou vodu ze střechy. Při jejich výběru se zaměřte především na jejich životnost a teprve poté na estetickou stránku. Zpravidla platí, že při výměně střešní krytiny dochází i k výměně odvodňovacího systému.

Pokud tedy vybíráte kvalitní střešní krytinu, u které se zpravidla počítá s dlouhou životností, měli byste vybírat okapy a svody ve stejné kvalitě. Chytří si spočítají, že nákupem levných okapů zpravidla ušetří jen při počáteční investici. Ve finále tato položka vyjde dráž při následně vynaložené práci a nákladech na jejich údržbu. V oblastech s vyššími sněhovými srážkami, např. v horské oblasti, klaďte důraz na pevnost. V takovém případě jsou ideální okapy spojované nýtováním nebo pájením.
Nezapomeňte, že i když sáhnete po kvalitě, je třeba jednou za čas okapy udržovat, zejména před příchodem zimy je vyčistit od nečistot a suchého listí. Zanesené okapy by těžko splňovaly funkčnost, i kdyby by byly ze sebelepšího materiálu.

Volba materiálu
Vybírat můžete z pozinkovaných, plastových, měděných nebo titanzinkových. Liší se nejenom cenou, ale také způsobem údržby. Nejlevnější variantou jsou pozinkované okapy a žlaby. Levnější varianty mají vždy nějaké 'ale'. Nižší investice s sebou v tomto případě přináší nároky na vyšší údržbu. Počítejte s tím, že jednou za čas je nutné okapy natřít. První nátěr je třeba provést po určité době po osazení na střechu, aby nátěr dobře kryl. Ideální je, když je pozinkovaný povrch zoxidovaný. Na novém pozinkovaném povrchu nátěry špatně drží. Nátěrem zabráníte vzniku koroze, která by mohla způsobit to, že z okapu brzy poteče. Tento druh odvodňovacího systému má trvanlivost přibližně 20 let avšak pouze za předpokladu, že jej budete pravidelně udržovat. Přesto jsou pozinkované okapy klasikou. Výrobci se proto snaží o jejich inovace. Vypalováním plechu používajícího se na pozinkované okapy se dosáhne vyšší kvality a tím i trvanlivosti.

Hliníkové okapy jsou zajímavé pro svůj netradiční vzhled. Obvykle jsou totiž barveny. Jejich výhodou je, že nekorodují a jsou velice lehké, což oceníte především při jejich instalaci. Vybírat můžete z široké palety barev, takže máte možnost sladit je podle libosti se střešní krytinou nebo barvou fasády. Jejich trvanlivost bývá 40 let.
Plastové okapy zaručují dlouho životnost při minimální údržbě a navíc slibují i atraktivní vzhled. Další výhodou je jejich snadná montáž. Standardní barvou bývá bílá, černá a hnědá, vyrábí se však v jakékoliv barvě podle vzorníku RAL v provedení lesklé, matné nebo polomatné. Výhodu je, že jsou barevně stálé.

Pro náročnější jsou zejména měděné okapy a svody. Měď je materiálem, který nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu ani následnou údržbu. Na vzduchu však časem mění barvu. Tento kov totiž reaguje na vnější vlivy prostředí a vytvoří si vlastní ochrannou vrstvu tzv. patinu. Ta zbarví plech nejprve dohněda a později do zelena. Obecně platí, že čím je měď starší, tím je zajímavější. Zkrátka tento kov má své kouzlo a vynikne nejlépe na historických objektech, hodí se však i na rodinný dům. Trvanlivost měděných okapů a svodů je zhruba 80 let. Navíc okapové systémy z mědi odpuzují mechy a lišejníky. Kromě výborných vlastností je však třeba zmínit jedno „ale“ a tím je cena. Počítejte, že měděný plech je přibližně až 3x dražší než pozinkovaný. Měděné okapy a svody jsou také oblíbeným terčem zlodějů, takže se snadno může stát, že se ráno probudíte a vaše střecha bude kompletně bez okapů. Zloději v tomto případě nezpůsobí nejenom škody za ukradené okapy, ale při jejich vytrhávání mohou navíc poškodit fasádu.
Pokud si raději připlatíte, než byste si přidělávali starosti pravidelnou údržbou a nenechavými zloději, pořiďte si titanzinkové okapy. Ne nadarmo se říká, že právě titanzinek je materiálem budoucnosti. Disponují stejnou životností jako měď, avšak nemění barvu. Okapy z tohoto materiálu jsou pružné a bezúdržbové. Jsou vyrobeny ze slitiny zinku, titanu a mědi. Systém můžete vybírat v lesklém nebo matném provedení, jež je barevně stálé. Po celou dobu životnosti nezmění barvu. Jeho podstatnou nevýhodou však je jeho náročnost na dodržování technologických postupů. Titanzinek špatně reaguje na kontakt s betonem a asfaltovými pásy změnou jednolitosti povrchu. Naopak výhodou je optimální poměr mezi cenou a životností, navíc nelákají zloděje tak jako měděné okapy.

Z ekonomických důvodů je možná kombinace několika materiálů. V tomto případě se však poraďte s odborníkem – klempířem, jaké materiály se k sobě snesou. K měděným okapům je možné kombinovat příslušenství z pozinkovaného plechu s měděnou povrchovou úpravou. V tomto případě však nelze s mědí kombinovat hliník; to by způsobilo elektrolytickou korozi.

I když se může zdát, že osazování okapového systému jako jednoduchá skládanka, laik zde může snadno udělat mnoho chyb. Obraťte se proto na profesionála, v tomto případě na klempíře, který vypočte průměr žlabů a svodových rour a jejich spojování. Navíc navrhne co nejestetičtější a nejjednodušší řešení, jak vodu odvést ze střechy.
Měděné okapy
Měděné okapy