Nic netrvá věčně aneb jak zajistit financování pro rekonstrukci domu?

Prakticky každá část domu má pouze omezenou životnost a nesejde na tom, zda se jedná o střechu, okna a dveře nebo třeba podlahy. Jednoho dne zkrátka dojde k tomu, že se stavební prvky opotřebují a bude načase je vyměnit za novější verzi, která bude odpovídat aktuálním požadavkům na bezproblémový a úsporný provoz domu.

Nic však není zadarmo. Při rekonstrukci si musíte připravit dostatečnou sumu na nákup materiálu a pracovních sil, pokud tedy nepatříte mezi šikovné kutily, kteří si dovedou vše zařídit svépomocí. 

Jenže to často bývá problém. Pokud vám ale střecha padá na hlavu a okny profukuje, oprava bývá neodkladná, takže čekat, až se vám podaří naspořit potřebnou sumu, obvykle nepřichází v úvahu.  

Naštěstí se i v takovém případě nabízí řešení a není jen jedno. Jaké existují možnosti financování rekonstrukce domu? To si v následujících řádcích prozradíme!

O krok napřed se stavebním spořením

Kdo už nějakou dobu pravidelně posílá peníze na stavební spoření, ten má rozhodně výhodu. Stavební spořitelny svým klientům totiž poskytují takzvané překlenovací úvěry, které mají výhodu v tom, že se pohybují i v řádech desetitisíců – jsou tedy vhodné nejen na rozsáhlé rekonstrukce, ale i menší úpravy domu či bytu. 

Nejlepší časy těchto úvěrů už sice skončily, stále však můžete získat velmi zajímavý úrok. Ten však dostanete pouze za podmínky, že klientem stavební spořitelny už jste – v opačném případě zas tak výhodnou nabídku nečekejte. 

Sjednat si stavební spoření nemusí být na škodu, i když rekonstrukci v současné chvíli neplánujete. Získáte tak totiž nárok na státní podporu až ve výši 2 000 Kč ročně – v závislosti na výši vkladů, které uskutečníte. To sice není až tak závratná částka, ale rozhodně není ani k zahození.

Vyšší náklady pokryje hypotéka

U starších domů však pár desítek tisíc na potřebné úpravy často nestačí a potřebujete spíše několik stovek tisíc, nebo dokonce i něco přes milion, abyste dali vše zase dokupy. Pro takové případy je mnohem vhodnější hypotéka, jejíž dolní hranice se u většiny bank pohybuje už okolo 200 000 Kč. 

Úroková sazba se liší podle konkrétního produktu a banky, proto se vyplatí dopředu udělat pečlivé srovnání – i když se jedná o zdánlivě malé rozdíly v řádech desetin procent, u statisícových částek představují podstatný rozdíl. Velká výhoda hypoték spočívá v tom, že je můžete po skončení fixace refinancovat a získat tak ještě výhodnější podmínky. 

Jako nevýhodu byste mohli vidět to, že na vás bude mít banka nejspíš více požadavků než stavební spořitelna nebo jiný poskytovatel úvěrů. Nevyhnete se nejspíš návštěvě odhadce, který určí cenu vaší nemovitosti, abyste ji při čerpání úvěru mohli dát do zástavy pro případ, že nebudete schopni splácet. Také budete muset doložit, jak jste peníze využili. 
 

Řešením je i klasický spotřebitelský úvěr

Dostupnou, avšak méně výhodnou variantou financování rekonstrukce je obyčejný spotřebitelský úvěr. Rozhodně pro vás bude představovat méně byrokracie, jelikož se většinou jedná o bezúčelnou půjčku, takže nemusíte dokládat, jak jste s poskytnutými financemi naložili

Na druhou stranu však nedostanete tak výhodný úrok jako u výše zmíněných variant. Jedná se tedy spíše o krajní možnost – například pokud jsou úpravy opravdu nutné a jiné možnosti financování pro vás z nějakého důvodu nepřichází v úvahu. 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, rozhodně si vše dobře spočítejte – a nemyslíme pouze náklady spojené s rekonstrukcí, ale především vlastní měsíční rozpočet, abyste měli jistotu, že splátky skutečně zvládnete utáhnout. Sankce za pozdní splácení nejsou zrovna malé a opravy by se mohly prodražit víc, než by vám bylo příjemné.