Odborníci uvádějí jako nejdůležitější k řešení vytápění. Vyplývá to z průzkumu mezi čtyřmi desítkami architektů, projektantů a stavebních firem, který uskutečnila firma STIEBEL ELTRON v rámci semináře na téma efektivního a ekologického vytápění rodinných a bytových domů.

Od 1. ledna se zpřísňují pravidla pro stavbu nových budov s plochou do 350 čtverečních metrů. „Přísnější normy se dotknou především rodinných domů, které se nově musí stavět s téměř nulovou spotřebou energie,“ vysvětluje Dana Stloukalová, marketingová manažerka firmy.

Nová pravidla podle architektů a projektantů zdraží domy o 13 %. Šestina respondentů očekává zvýšení ceny o dvacet procent, další desetina dokonce až o třicet procent.

Naprostá většina odborníků vidí řešení ve vhodném vytápění (66 %), podle 40 % je důležité zateplení budovy. Shodně po 34 % jako důležité prvky uváděli účastníci semináře fasádu a okna. Podlahy jako řešení nových stavebních pravidel uvedlo jen 14 % dotázaných.

Pokud jde o vytápění a ohřev vody, jednoznačným vítězem jsou tepelná čerpadla ? uvedlo je 94 % architektů a projektantů, zatímco slunečním kolektorům dává přednost 16 % dotázaných a další osmina preferuje plyn.

„Mezi hlavní přednosti tepelných čerpadel patří flexibilita řešení, jsou dobrou volbou pro nezasíťované lokality,“ míní architekt Radovan Chládek. „Další výhodou je i dobrý topný faktor a to, že kromě topení i chladí,“ dodává Jiří Černý ze stavební firmy FUTUR.

Nové nařízení Evropské unie jednoznačně představuje tlak na použití obnovitelných zdrojů energie pro provoz domů, shodlo se jednadevadesát procent dotázaných.

Další přednosti tepelných čerpadel podle architektů a projektantů

  • tarif elektrické energie pro celý rodinný dům
  • snížení nákladů na vytápění
  • nízké provozní náklady
  • dobrá volba pro "nezasíťované" lokality.
  • více funkcí - topení, chlazení, příprava teplé užitkové vody, větrání
  • tichý provoz
  • bez potřeby předepsaných revizí nebo kontrol (jako u komínu či plynového kotle)
  • ekologie

V Česku byla společnost STIEBEL ELTRON založena v roce 1991. STIEBEL ELTRON vyvíjí a vyrábí od roku 1924 produkty na nejvyšší technické úrovni. Patří celosvětově k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a obnovitelných zdrojů energie. Koncern je rodinnou firmou, má pět mezinárodních center výroby, 24 prodejních společností a zastoupení ve více než 120 zemích. Zhruba 40 % obratu pochází ze zahraničí. Na celém světě firma zaměstnává více než 3700 lidí.

STIEBEL ELTRON spol. s r.o. Poslat poptávku