Dáváte přednost kvalitě, originalitě, eleganci a přírodním materiálům? Pak jsou právě pro vás určená špaletová okna. V historických budovách a památkových městských zónách splňují náročné požadavky památkářů, jsou ideálním řešením pro zachování původního rázu chalup, tradičních stavení a jiných budov v památkových rezervacích. Díky precizní propracovanosti a tepelně izolačním vlastnostem jsou špaletová okna vhodná také do novostaveb.

Okna na míru

Vzhledem k tomu, že se špaletová okna používají především tam, kde mají zachovat tradiční ráz a splnit požadavky památkářů, vyrábějí se na zakázku. Podle vašich představ a nároků se zvolí nejen rozměry jednotlivých okenních rámů, ale také ozdobné prvky (včetně řezby) jako jsou klapačky, hlavice, poutce, sklo dělící příčky a jiné.

Tvrdé nebo měkké dřevo?

Pro výrobu rámů špaletových oken se nejčastěji používá měkké dřevo ze smrku či borovice, v případě tvrdého dřeva je to modřín nebo dub. Měkké dřevo je cenově dostupnější, má lepší izolační vlastnosti, ale co se týče odolnosti, nedosahuje kvalit tvrdého dřeva.

Smrkové dřevo je nejpoužívanějším materiálem díky nízké pořizovací ceně, je ale také nejméně odolné vůči povětrnostním vlivům a mechanickému poškození. Špaletová okna z borovice jsou o něco více rezistentní vůči působení slunce i deště, další velkou výhodou borovicového dřeva je, že dobře odolává hnilobě. Pokud chcete okna z tvrdého dřeva, doporučujeme modřínové dřevo, které je vysoce ceněné pro svou tvrdost, pružnost a trvanlivost. Velmi oblíbeným materiálem je také dub, ostatním konkuruje tvrdostí, pevností, houževnatostí a značnou trvanlivostí, nevýhodou je ale jeho vyšší pořizovací cena.
Foto: TVT EURO-okna, profil špaletových oken
Foto: TVT EURO-okna, profil špaletových oken
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Povrchová úprava

Aby byla zajištěna dlouhá životnost a kvalita, je nutné precizní ošetření. To je zaručeno třívrstvou povrchovou úpravou, která garantuje paropropustnost a dlouhou životnost dřeva. O kvalitě této technologie vás přesvědčí také záruka na povrchovou úpravu po dobu pěti let. Samozřejmostí je nabídka z široké škály odstínů jednotlivých lazur.

Zasklení

Všeobecně tradující se nevýhodou špaletových oken je nedostačující odhlučnění a tepelně izolační vlastnosti. Moderní technologie už ale pokročily natolik, že se těchto nedostatků při zvolení náležitého odborníka nemusíte obávat. Provedené zkoušky dokazují, že špaletová okna svými vlastnostmi předčí i eurookna. Díky tepelně izolačnímu koeficientu Uw = 0,98 W/m2K jsou vhodná také do novostaveb.

Vnitřní křídla špaletových oken se zasklívají jednoduchým sklem F14, vnější pak izolačním dvojsklem 4 + 10 + 4 (sklo + vzduchotěsně uzavřená dutina + sklo v mm). Izolační dvojskla jsou sestavena z tabulí plochého skla, kdy je jedna z tabulí vždy pokovená, pro dokonalou izolaci jsou dvojskla plněná argonem, případně kryptonem. Zvolit můžete také skla protihluková, která vám sníží hladinu hluku až od 40 db, pokud při výběru sáhnete po skle bezpečnostním, nemusíte se bát, že při rozbití sklo vypadne z rámu. Také nabízíme několik druhů skel ornamentních do oken, která vám mají zajistit soukromí.
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Instalace a údržba

Pokud chcete, aby špaletová okna splňovala všechna výše uvedená kritéria, nedoporučujeme instalaci svépomocí, ne vždy by se vám to mohlo vyplatit. Odborníci vám okna zasadí rychleji, kvalitněji a na odvedenou montáž budete mít záruku. Co už ale bude na vás, je pravidelná údržba. Pro maximální životnost špaletových oken se doporučuje jednou ročně ošetřit dřevěné části speciálními přípravky.

Investice

Pořizovací cena špaletových oken je o něco vyšší než u oken z jiných materiálů, pohybuje se mezi cca 9.000,- až 13.000,- Kč/m2. Je ale nutné si uvědomit, že jsou to okna kvalitní, z přírodních materiálů a především 'šitá na míru.' Pokud chcete ušetřit, nešetřete na kvalitě, ale zažádejte o dotaci, samozřejmě i na špaletová okna můžete čerpat dotaci v rámci programu Zelená úsporám. Nebojte se s otázkami obrátit na odborníky, každý správný specialista vám poradí, doporučí pro vás to nejvhodnější a zdarma zpracuje cenovou nabídku.
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna