Ať tak či onak, umakart dnes již nevyhovuje. Umakartová konstrukce představovala řešení rychlé, levné a z hlediska montáže efektivní výstavby koupelen v hromadné tzv. pásové výrobě bytů. Umakart svou roli sehrál a na jeho místo nastupují moderní stavební materiály. Současné období změn ve všem válcuje i bytová jádra. Doslova lze říci, že fantazii se meze nekladou. Ale jaké jsou dnešní rychlé a efektivní možnosti výměny?

Pokud uvažujete o přestavbě bytového jádra, hned ze začátku zvažte, zda bude koupelna kopírovat existující dispozici, anebo se bude jednat o radikální změnu. V prvním případě půjde o rychlejší a finančně méně nákladnou variantu. Použít můžete i původní rozvody elektroinstalace, což také značně usnadní průběh rekonstrukce. Tento způsob lze zvládnout i svépomocí, pokud jste trošku řemeslně zruční. Jestliže si však budete pořizovat novou koupelnu s novými parametry, svěřte se raději odborníkům.

Aby se vůbec mohlo začít s výstavbou nové koupelny, musí se odstranit umakartová konstrukce bytového jádra. To je většinou otázka několika hodin, ale odpojení instalací je třeba ponechat odborníkům. S odstraňováním umakartu se připravte na “zajímavou podívanou“ – nepostačíte se divit tomu, s čím jste sdíleli společnou domácnost!

Jak už bylo řečeno, dnešní materiály jsou opravdu různorodé a není tedy třeba stavět jen z cihel. Ty se navíc do panelových bytů ani nedoporučují, protože jsou těžké. Ale jestliže se nechcete vzdát klasického způsobu výstavby mokrou cestou, sáhněte po tvárnicích YTONG. S tím ale souvisí i trochu větší nepořádek po dobu realizace.

Existují však i jiné možnosti, a to výstavba suchou cestou, v které se nejčastěji používá konstrukce ze sádrokartonu anebo stavebnicový systém. Tyto materiály jsou lehké a pro koupelny, které nebudou na původním místě, jsou nejvhodnější, protože zbytečně nezatěžují stropní konstrukci. Náročnější jsou na přesné určení, kde bude například závěsná skříňka, police či umyvadlo, a to proto, že se v těchto místech musí vytvořit nosná konstrukce, na kterou se mohou upevnit těžší kusy. Základem dobře zvládnuté rekonstrukce je kvalitně a důkladně změřený prostor. Pak lépe poznáme kolik čeho bude zapotřebí.

Pokud neuvažujete o obkladech až ke stropu, pak se doporučují stěny určené na malování upravit tak, aby byly maximálně hladké s nutným přebroušením tmelu. Místa, která by mohla být v přímém kontaktu s vodou, například v okolí sprchy, výrobci doporučují ochránit nátěrovou hydroizolací.
Foto REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Foto REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER