Opravujeme venkovní schodiště pro vyšší bezpečnost Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

S venkovním (exteriérovým) schodištěm se setkáme všude, kde je třeba překonat výškový rozdíl, včetně rozdílu mezi terénem a vstupem do domu či přístupu na terasu či plochou střechu. Venkovní schodiště se konstruují ze stejných materiálů jako ta vnitřní, tedy ze všech dostupných a pro tento účel použitelných. Stejně tak pro ně platí obdobná pravidla jako pro schody v interiérech, avšak s tím rozdílem, že je ve venkovním prostředí kladen mnohem větší důraz na protiskluznost, déšť, sníh a mráz z nich mohou udělat dokonalou „sjezdovku.“

Je schodiště ve špatném stavu? Renovujte!

Nejhorším, co se může stát, je špatný stav venkovního schodiště. Právě na schodech je prostě nejsnadnější se zranit. A myslet si, že jsem zajistil bezpečnost schodů instalovaným zábradlím, je opravdu špatné. Některá schodiště navíc zábradlí mít ani nemusí, pokud nejsou vyšší jak 50 cm. Ale i pouhé tři stupně (méně jak 3 stupně za sebou se nedoporučuje) mohou způsobit ošklivý pád. Ve špatném stavu a kluzká může být nakonec i podesta mezi schody a vstupními dveřmi.

Pokud je venkovní schodiště ve špatném stavu, nejčastěji jde o stav jeho povrchu, měli bychom co nejdříve přistoupit k jeho renovaci.

Nejhůř je na tom dřevo, nejlépe kámen

Nejhůře na tom bývají schodiště dřevěná, pokud jejich prvky časem degradují. Nezbude nic jiného, než postavit schodiště nové, vyspravení a ztužení konstrukce často nestačí.

Nejlépe jsou na tom schodiště kamenná, v lepším případě postačí vybavit je pryskyřičnými protiskluznými pásky, které vydrží extrémně dlouho. Pokud je kamenné schodiště již velmi zašlé a vyšlapané a tedy také extrémně kluzké, nabízí se jednoduchá metoda jeho renovace: tryskání (pískování). 
Renovované kamenné schodiště - renovován (tryskán) byl i kamenný sokl
Renovované kamenné schodiště - renovován (tryskán) byl i kamenný sokl
Některá schodiště již renovovat nelze
Některá schodiště již renovovat nelze

Tryskání kamenného schodiště

Tryskání (pískování) se používá k renovacím kamene ve venkovním prostředí, pro svou prašnost (používáme abrazivum – písek) není vhodné pro kamenné schody interiérové. Jde o velmi rychlý pracovní postup (vyčistíme 20 až 25 m2 za hodinu), nelze jej však provádět svépomocí – těžko budete mít k dispozici zařízení, které se k tomuto účelu používá, o zkušenostech nemluvě.

Používá se pneumatická pistole s výkonným kompresorem a jako abrazivum nejčastěji křemičitý písek. Pozor však, je karcinogenní a proto je třeba dodržovat přísné hygienické zásady. Jinak je z tohoto důvodu křemičitý písek také nahrazován například pískem australským.

Tryskaný povrch kamenného schodiště opět získá svou pórovitou strukturu – do kamene jsou vytryskávány póry. Zároveň je povrch zbavován všech dovnitř proniklých nečistot. Kamennému schodišti tak sice zůstane jeho „tvarová patina – prošlapání se neodstraní,“ ovšem na první pohled vypadá jako nové a hlavně je zdrsnělé právě vzniklými póry.
Staré kamenné schodiště renovované tryskáním
Staré kamenné schodiště renovované tryskáním

Opravujeme betonová schodiště

Nesložitější je oprava schodišť betonových, s keramickými a jinými obklady i bez. Betonové schodiště bez obkladů nelze obnovit tryskáním. Naopak je nutné opravit všechna povrchová poškození, schodiště přestěrkovat a poté buďto natřít speciální schodišťovou barvou (to se ale dělá především v interiérech), nebo obložit. Samozřejmě je možné nechat opravené schodiště pouze vystěrkované. Záleží jen na použitém materiálu, nejvhodnějším řešením je ale pro venkovní prostředí obklad. Velký problém nastane, pokud je betonové schodiště prasklé. Potom je nutné zvolit vhodné statické řešení, nebo schodiště vyměnit. Betonová schodiště se vyrábějí jako prefabrikáty přesně na míru.

Obklady betonových schodišť

Betonová schodiště lze obkládat keramickou či betonovou dlažbou a kamenem. Jiné materiály se příliš často nepoužívají, s výjimkou kamene umělého, který je vyroben opět z betonu a je tedy výrazně levnější než kámen přírodní. Při obkládání keramickou (ale i cihelnou) dlažbou bychom neměli zapomenout na přechodové lišty - schodové hrany. Jejich použitím zabráníme brzkému poškození dlažby na hranách schodnic a pronikání vody pod dlažbu a její následné degradaci. Zásadně se používá dlažba s nízkým stupněm nasákavosti a tedy mrazuvzdorná, navíc s protiskluznou povrchovou úpravou.

Pokud plánujeme opravu staršího venkovního schodiště, je nejprve nutné vědět, zda je po konstrukční stránce přímou součástí domu (je založeno společně se soklem domu), nebo jde o samostatně založenou konstrukci. Pokud je to konstrukce samostatná, nesmíme překrýt dilatační spáru při použití obkladů, jinak dlažba časem praskne. Obě konstrukce – schodiště i dům – se pohybují odlišně. 
Renovované betonové schodiště, na povrch schodnic byl použit beton s kamenivem, na hrany speciální protiskluzné obklady
Renovované betonové schodiště, na povrch schodnic byl použit beton s kamenivem, na hrany speciální protiskluzné obklady
Keramický obklad schodiště
Keramický obklad schodiště
Pokud chceme schodiště obkládat přírodním kamenem, máme v zásadě dvě možnosti. Buďto použijeme přesně vyrobené kamenné desky, nebo kamenný obklad z dílů různých formátů, ale shodné tloušťky. A pozor, nesmí se v tomto případě používat leštěný kámen, který je samozřejmě extrémně kluzký. Před volbou kamenného obkladu musíme také znát statiku schodiště. Kámen je jako materiál velmi těžký a je možné, že by mohlo mít schodiště s novým kamenným obkladem statické problémy.

Oprava zábradlí

Nakonec nesmíme zapomenout ani na zábradlí. Nejčastěji se setkáme se zábradlím kovovým či dřevěným. V obou případech je nutný nátěr, případně oprava či výměna poškozených částí. Zábradlí se při chůzi po schodech přidržujeme, proto musí být naprosto funkční a únosné. Pokud chcete zábradlí vyměnit, vsaďte v případě kovu na ocel s protikorozní úpravou či technický hliník, což jsou materiály, ze kterých se vyrábí také celá schodiště kovová. Nakonec – kov najdeme i ve schodištích betonových – v podobě ocelových armatur (železobeton). Pokud je kovové zábradlí v dobrém stavu, maximálně mírně porezlé, odstraní se rez a provede ochranný nátěr odpovídající barvy.
Betonové schodiště z prostého betonu a jednoduché, povrchově upravené zábradlí
Betonové schodiště z prostého betonu a jednoduché, povrchově upravené zábradlí
Zdroj použitých fotografií: Ing. Věra Leixnerová, www.shutterstock.com
Stav schodiště před renovací
Stav schodiště před renovací
Renovované schodiště (obklad z betonových dlaždic) a zábradlí
Renovované schodiště (obklad z betonových dlaždic) a zábradlí
Renovované schodiště (obklad z betonových dlaždic) a zábradlí
Renovované schodiště (obklad z betonových dlaždic) a zábradlí