Jaké by to byly Velikonoce bez tradičních ozdob, jako jsou barvená vajíčka, beránek a pomlázka. V neděli se pečou beránci a barví se vajíčka, která se zkrášlují nejrůznějšími ozdobami od barevných obtisků přes zdobení voskem po lepení vloček (rýže, čočky, koření) netoxickým lepidlem.
Vajíčka jsou symbolem plodnosti a úrodnosti. Jak tedy nejen vajíčka, ale i celý byt aktraktivně ozdobit?

Krátce o křesťanských velikonocích


Pro křesťany začínají Velikonoce Popeleční středou, od které drží 40denní půst. V této době se zdržují masa a jídla a uvědomují si své hříchy a chyby.
Večer na Zelený čtvrtek kostelní zvony zazní naposledy, odlétají totiž do Říma.
V tento den bychom měli sníst určitě něco zeleného (špenát, zelené saláty, řeřichu, kopřivy…).
Velký pátek je dnem velkého smutku, protože byl ukřižován Kristus. V tento den se dodržuje přísný půst. Na Bílou sobotu církev neslaví mši, je to však den modliteb.
Boží hod velikonoční připadá na neděli a oslavuje se zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Velikonoční pondělí je dnem pro chlapce a dívky. Chlapci již od rána obcházejí dům od domu s pomlázkou z vrbového proutí zdobenou stuhami.
S koledou na rtech koledují od děvčat malovaná vajíčka a šlehají je pomlázkou.

Tradice praví, že vyšlehané děvče bude zdravé a veselé po celý rok. Mnohde je zvykem, že druhý den chodí koledovat děvčata, někde chlapce polévají vodou, aby byli svěží.

Velikonoční výzdoba

Tip na pruhované vejce: Vejce omotejte gumičkami různými směry a ponořte do barvy. Místa, kde byla omotána gumičkami, zůstávají neobarvená.

Tip na jednoduché kraslice: Na bílé vejce pokládáme drobné lístky nebo kvítky. Celé vajíčko opatrně omotáváme obvazem tak, abychom lístky nepoškodili a na vajíčko je upevnili. Oba konce svážeme provázkem. Takto připravené vajíčko ponoříme do barvy. Místa, kde byly přitisknuty lístky a obvaz, zůstávají neobarvená. Celé vajíčko tak dostává zajímavou dekorační strukturu. Tuto práci je nejlépe dělat ve dvou.
Velikonoce jsou především křesťanským svátkem, vrcholem celého církevního roku. Jsou spojené s památkou umučení a vzkříšení Ježíše Krista. Jsou však také posly jara, které tak netrpělivě vyhlížíme s koncem zimy. Velikonoce se slaví po jarní rovnodennosti – v neděli po prvním jarním úplňku.
  • Do keramických nebo hliněných misek vysazujeme jarní cibuloviny (narcisy, hyacinty, krokusy, tulipány). Tyto misky by určitě měly zdobit každou domácnost, ať už balkón, vchod u dveří nebo stůl. Stejně jako petrklíč - posel jara, který k Velikonocům neodmyslitelně patří.
  • Do váz aranžujeme zhruba 2 týdny před Velikonocemi větvičky břízy, jívy nebo větvičky zlatého deště, aby právě na Velikonoce zelené lístky ozdobily holé větve, v případě zlatého deště vykvetly. Na tyto větve mnozí věší ozdobné dekorace jako např. vajíčka, ozdobná zvířátka atd.
  • Mezi další tradice určitě patří vysévání obilí do ozdobných misek. Opravdu trendy je vysadit obilí do pozinkované misky. Tato výzdoba ač jednoduchá je velice působivá.
  • Symbolickými barvami pro Velikonoce jsou veselé barvy - žlutá, zelená a oranžová. Do těchto barev ladíme např. stolování -  ubrusy, papírové ubrousky, popř. svíčky.
  • Mezi oblíbené velikonoční dekorace rovněž patří proutěné nebo slámové věnce zdobené velikonočními ozdobami nebo slámoví zajíci, kachny, slepice.
  • Větvičky z vrby nebo břízy lze použít na ozdobení. Do misky zapíchneme po obvodu mísy cca 5 větví, které na druhém konci svážeme mašlí.
  • Velikonoce jsou veselé podle toho, jaké si je uděláme a kolik tradic ctíme. V neposlední řadě také samozřejmě záleží na počasí, kolik jara nám na Velikonoce nadělí.
Za celý redakční tým vám všem přejeme veselé Velikonoce!
Velikonoce jsou především křesťanským svátkem, vrcholem celého církevního roku. Jsou spojené s památkou umučení a vzkříšení Ježíše Krista. Jsou však také posly jara, které tak netrpělivě vyhlížíme s koncem zimy. Velikonoce se slaví po jarní rovnodennosti – v neděli po prvním jarním úplňku.